Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, April 28, 2005

Schurkenstaat

and now for something completely different.
Vandaag staat in Vrij Nederland een artikel over Nederland als schurkenstaat. Conservatieve christenen beschouwen Nederland als immoreel omdat de prostitutie er gelegaliseerd is. Ze worden daarin gesteund door radicale feministen die prostitutie altijd als uitbuiting beschouwen.

De vrouwenhandel wordt gestimuleerd als de prostitutie niet bestreden wordt is de redenering.
De vraag is of je het probleem niet erger maakt door het te bestrijden. Sinds de legalisering van bordelen hebben bordeelhouders steeds meer moeite personeel te vinden. De illegale prostitutie is minder lukratief geworden.


Hasj
De redenering komt overeen met de houding van de meeste landen ten opzichte van het gebruik van hasj. In Nederland wordt een realistische en praktische houding aangenomen: als je het niet kan bestrijden, legaliseer het dan. Als je de handel in soft-drugs heel erg bestrijdt, stijgt de prijs en wordt het lukratiever er in te handelen. Als je het helemaal vrijgeeft, daalt de prijs en is het voor criminelen niet meer interessant. Daardoor daalt ook het gebruik. Dit zijn niet de gedachtes van een softe linkse ideoloog, maar van een conservatieve liberaal: Milton Friedman.

4 comments:

peter storm said...

Over de dalende prijs heeft Friedman ongetwijfeld gelijk. Of daardoor ook het gebruik afneemt vind ik twijfelachtig: als het goedkoper wordt, dan wordt de drempel misschien nog wel lager.

Maar hoe dan ook: drugs uit de criminele sfeer halen en dus legaliseren lijkt mij zeer verstandig en had allang moeten gebeuren.

oppie said...

misschien is het wel zo dat mensen die zich in de criminele sfeer begeven om op niet legale wijze geld te verdienen, wel naar andere soorten markten gaan zoeken om aan hun centjes te komen. Dus een verplaatsing van criminaliteit.

keesjemaduraatje said...

ik heb vanochtend het verhaal nog eens goed doorgelezen en het gaat er ook over dat na de opheffing van het bordeel verbod, de invoer van sexslavinnen in Nederland niet is gestopt. Op het ogenblik werken meer buitenslandse - als nederlandse vrouwen in de prostitutie en dat wordt gezien als uitbuiting.

Patrick said...

Mwoah, ik denk wel dat dan het gebruik zal gaan dalen, ik denk wel dat criminaliteit zal gaan dalen, omdat nu junks veel meer geld nodig hebben om er aan te komen, en daarvoor stelen ze een autoradio, ze zijn dus een hele dag bezig om aan het geld voor drugs te komen...in theorie zouden ze dan dus meer tijd over hebben die ze dan aan andere dingen zouden kunnen besteden (natuurlijk allemaal in de theorie, in de praktijk zijn er gewoon zoveel verschillende factoren...)