Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 02, 2005

Van Anarchist tot Monarchist

Van Anarchist tot Monarchist (Alexander Cohen)
door: KeesjeMaduraatje
Vandaag gaat het gebeuren: alle oude troep eruit en het hele huis opruimen. De eerste stap is al gezet. Alle boeken die ik niet meer lees zijn in een verhuisdoos gepakt. Anton Constanse("De bron waaruit ik gedronken heb"), Kropotkin ("Memoires") , Staatsfeinde, Sjef Last, Bakounin, Emma Goldmann. Allemaal in een doos. Weggooien is zonde. Verkopen in Appelscha is beter. Dan levert het anarchisme nog iets op. Mijn zoont van 13 komt binnen en zegt: "Het doet pijn in mijn hart". Maar ik ben onvermurfbaar: "Jongen ik wil je niet vergiftigen met die troep".
Van Anarchist tot Monarchist.

Tot ik stuit op het tweedelige boek: "Van anarchist tot Monarchist (1936)" van Alexander Cohen (1864-1961). Dat kan ik niet weggooien. Daar ben ik echt trots op. Cohen ontwikkelde het idee, de mening, dat elke monarchie die afgeschaft wordt, uiteindelijk leidt tot diktatuur. En de landen waar nog steeds een monarchie is, daar is geen diktatuur, in sommige ook nooit geweest. Ik zal het lijstje nog even opnoemen:
Landen waar de monarchie afgeschaft is en daarna diktatuur ontstond:
Rusland, Duitsland, China, Frankrijk (Robbespierre), Iran, Ethiopië, Spanje( nu weer monarchie), Oostenrijk, Tibet.
Landen waar nooit diktatuur geweest is, maar wel monarchie: Engeland, België, Nederland , Denemarken, Noorwegen, Jordanië, Zweden.
Uitzonderingen: Japan (diktator in andere landen)
Dus dat boek dat hou ik nog even. Verder heb ik gemerkt dat er allerlei interessante boeken tevoorschijn komen als je de oude boeken weggooit. Dus een nieuwe lente een nieuw geluid. Ik ben opnieuw begonnen.

8 comments:

AGS said...

Misschien mis ik iets maar een monarch IS toch een diktator? Waarom hecht dhr. Cohen zoveel waarde aan de vervanging van de ene diktatuur door de andere? En hoe kan een politiek stelsel vormgegeven worden door iets anders dan door diktatuur?

Als voorbeeld neem ik even Nederland. In Nederland geldt een diktatuur van de Tweede Kamer. Er is maar 1 Tweede Kamer (toch?) en geen 2. Het bestaan van Twee Tweede Kamers zou het regeren van Nederland tamelijk moeilijk maken want wiens wetten gaan er nu gelden: de wetten die uitgevaardigd worden door Tweede Kamer I of de weten die uitgevaardigd worden door Tweede Kamer II :)?

Het feit dat we de leden van de Tweede Kamer mogen kiezen doet niets af aan de diktatoriale macht van de Tweede Kamer (kies uw diktators :) ).

En wat ga je aan je zoon geven als leesvoer? Anarchistische troep wil je hem niet voeren maar wat dan wel? Niets (nihilisme) of de liberale troep van Milton Friedman & Co?

keesjemaduraatje said...

mijn zoons zoeken zelf wel iets uit om te lezen. Wat ikzelf op dit moment een goed boek vind, is "The Case of Democracy" van Natan Sharansky.

AGS said...

Om nog even terug te komen op je zonen: wat moeten de zonen wel niet denken van een pa die een boek leest dat geschreven is door een (openlijke!) Zionist als Natan Sharansky? Nathan Sharansky heeft deelgenomen aan de, tamelijk groffe, onderdrukking van de Palestijnen (Nathan Sharansky heeft in een Israëlische regering gezeten) door de Staat Israël.

Schrijf eens een recensie van dat boek van Nathan Sharansky en plaats die recensie op je weblog. Ik wil wel eens weten wat zo'n figuur als Nathan Sharansky te melden heeft over democratie.

Nathan Sharansky schijnt dikke vrienden te zijn met de regering Bush....

Don Cornelis said...

Nou die zonen vinden het goed dat hun vader voor alles open staat. Wij krijgen ten mindste een politieke opvoeding en kunnen op school over zulke thema's meepraten.

keesjemaduraatje said...

Sharansky is net uit de Israelische regering gestapt omdat hij het niet eens is met de terugtrekking uit de Gaza-strook, Hij vind dat de Palestijnen eerst democratie in moeten voeren of tenminste stappen daartoe. Dat is de kern van het boek: nooit toegeven aan diktators, altijd een tegen prestatie vragen in de vorm van meer vrijheden. Dus het is niet echt een grote vriend van Bush, omdat Bush wel diktaturen steunt als hem dat uitkomt. Maar zijn boek, "the case for democracy" is het enige boek dat Bush de laatste tijd uitgelezen heeft. Ik was in Amsterdam toen Sharansky vrijgelaten was uit de Sovjet-Unie, na jaren van gevangenschap. Dat was een hele grote ervaring voor mij, hem daar in Amsterdam voor het eerst in vrijheid te horen spreken.

Steady Freddy said...

26.001 gezichten

Onlangs maakte ik een filmpje voor het project 26.000 gezichten over Abuwhali een muzikant uit Afghanistan. Hij moet het land uit van minister Verdonk. Uitgeprocedeerd, weg wezen jij.
Vrouw en kind mogen hier wel blijven want die hebben een status. Te zien bij de VARA op 08 juni na NOVA.

Minister kamp kondigde onlangs een oorlog wetje af die hij onder het stof vond om Eric O. taferelen te verkomen. Wij zijn dus in oorlog met Afghanistan, nou ja met alle boeven aldaar. Zeg maar ex Taliban leden, van die lui die muziek verboden. Daarom moest Abuwhali weg uit zijn land.

Twee vandaag gezien vandaag? Dinsdag 17 mei? Nee, jammer! Prinses Maxima is hier illegaal! Ja, je leest het goed. ILLEGAAL!

De junta dochter van Jorge Zorreguieta. Die man, die dus (onder) minister was in de bloedige Videla-dictatuur in Argentinië mede schuldig aan 30.000 vermisten onder dat wrede militaire bewind waar aan hij persoonlijk heeft deelgenomen. Gemartelde en vermoorde (jonge) mensen zonder enig rechtvaardig proces, de dwaze moeders van Argentinië, je weet wel. Families die nog zoeken naar hun geliefde of wat er van over is. Pijn, wanhoop en verdriet bij de kinderen en kleinkinderen. Ach, toch mooi dat het door de kamer kwam die toestemming voor het huwelijk, niet? MAAR WAT BLIJKT! Ze hebben helemaal niet gewacht, ze was al Nederlander voordat bleek dat ze kon trouwen. Ze heeft pas een jaar na dato betaald, terwijl iedere Jan Dudelski uit polen of Jean Dudell uit Frankrijk of neem een Jorge Doudelguieta uit Argentinië na 13 weken niet betalen er uit worden gegooid. Dan heb ik het niet eens over de landen waar de 26.000 gezichten vandaan komen.

De regenten in Den Haag hebben alles verkeerd gedaan, de toekomstige prinses stuurde haar aanvraag tot neutralisatie in bij het kabinet van de Koningin, beetje dom zeg maar, geeft niks want dan stuur je het gewoon in een envelopje van Bea naar den burgervader zou je zeggen?
Ik bedoel die snapt dan gelijk waar het over gaat en heeft een gouden toekomst. Nee hoor niets van dit alles. Ze hoorde van de 'Queen her self' op d'r verjaardag dat het wel snor zat: Je bent Nederlandse geworden! Ja kut zeg, stonden er wel net wat camera's te snorren. Lang leve het archief. Voordat de wet tot trouwen onzer prins van Oranje was goedgekeurd was ze al een Hollandse. Dom, dom, dom van die ambtenaren. Maar denk nou niet dat dit ook maar iets tot gevolg zal hebben. Over een Srebrenica valt een kabinet ( 7500 doden) over een Junta van papa viel al niemand laat staan een vormfoutje.

'Ja ze waaren wel een bietje dom' zal ze nu zeggen. Lang leve de Monargunta!

Details? Kijk op:
www.tweevandaag.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Junta

keesjemaduraatje said...

Gisteravond was Rita Verdonk bij Barend en van Dorp en die zei, dat de regels wel waren toegepast. We moeten wel bedenken dat 80% van de bevolking vind dat de monarchie nog even moet blijven, dus dan moeten er ook troonsopvolgers geboren worden. En daar heeft Maxima voor gezorgd. Dus nou niet zo zeuren.

Democratie said...

Waarom moeten we dat "wel" bedenken?
Wanneer is het ons gevraagd wat wij van de monarchie vinden?
Hoe komt ze uberhaupt bij 80%?
En Maxima is handig als legbatterij?
En dan ook het feit dat de regels niet toegepast blijken te zijn!