Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, June 17, 2005

Mythe Che Guevara

Mythe Che Guevara

door Keesjemaduraatje

Het ontbreken of wegredeneren van religie is geen garantie voor het wegblijven van ikonen en heiligen. Daarom moeten we nu nog steeds te pas en te onpas tegen de beeltenis van Che Guevara aankijken, terwijl de strijd die hij gestreden heeft al lang is vergeten. Het beeld is blijven bestaan en de betekenis is verdwenen.

Che is één van de sterkste beelden (images) die in de linkse reclame campagne ooit ingezet is. Hij heeft ook als persoon ook een heleboel eigenschappen die het beeld versterken: gewelddadig, opstandig, jong gestorven, "Jesus -Look"(vooral na zijn dood) en onbekend.


Het is dan ook geen wonder dat nu de firma Apple ook dit image verder kan gebruiken, onder het motto "Think different".


Radio reclame met Che

T-Shirt met Che

Voor mobiel telefoneren.

voor europcar

voor Pizzas

Che is ook het enige beeld dat zowel door een diktatuur gebruikt wordt om een hongerleidende bevolking aan zich te binden, als door de vrije markt-economische krachten wordt ingeschakeld om "vrijheid", "dadendrang" en revolte tot uitdrukking te brengen. In die zin is het al bijna een religieus icoon geworden in een ontkerkelijkte samenleving.

Ook in Buiten-Parlementaire bewegingen wordt Che nog steeds als held vereerd.
Een ander interessant kenmerk van de Che verering is, dat de "mislukkingen als overwinning gevierd worden". Ook in dat opzicht lijkt dit op de Jesus cultus. Als martelaar gestorven, de mislukking als opoffering en voorbeeld voor de arme bewonderaars ten toon gesteld.

7 comments:

Steady Freddy said...

Voorzetje voor deel twee en drie over tot cultstatus verheven mensen: Pim Fortuyn en Theo van Gogh, daarom heb ik Theo zijn nasam aangeklikt in je poll. Wat was die opeens voor iedereen een goeie gozer. Ik kan je verhalen en ervaringen uit eerstye hand geven die het tegendeel zijn. Ervaringen uit de filmwereld waar hij mensen afmaakte ( verbaal dan of in een brief aan de gehele crew) resultaat...
Een vriendin van mij is een jaar ziek geweest, overspannen. Toffe vent die theo!

keesjemaduraatje said...

Dat is nog reden om hem voor zijn kop te schieten en zijnkeel door te snijden.

keesjemaduraatje said...

geen reden dus

Steady Freddy said...

God wat ben je toch voorspelbaar, nee natuurlijk is dat geen reden. Maar het had dus ook al eerder kunnen gebeuren enkel en alleen door een gefrustreerde ex medewerker ipv een gefrustreerde nep moslim

Don Cornelis said...

Indeed, dat had kunnen gebeuren. Maar het is niet gebeurd. Hij is door een Moslim vermoord en die gebruiken geen verbaal geweld.

Steady Freddy said...

Beste Don Cornelis, er zijn gelukkig zat moslims die verbaal geweld gebruiken... Maar geen enkele zou ongenuanceerd als van Gogh dat deed.

pascalle said...

het feit of theo wel of niet een toffe kerel was heeft toch niets met zijn dood te maken? ja hij is ten onrechte vermoord, waardoor hij waarschijnlijk na zijn dood meer sympathie krijgt dan voor zn dood. vraag is neem ik aan, was t bij leven een toffe kerel? nouja tof.. recalcitrant. zeker. en daar hou je of heel erg van of helemaal niet. en dat wist ie. maar of ie ok was staat los van zn dood.