Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, July 29, 2005

Het graf van Marx

Bezoek aan het graf van Marx
door KeesjeMaduraatje

Vorige week brachten we een bezoek aan het graf van Marx op het Highgate Cemetery in London. We besloten er met de auto heen te rijden, omdat de metro nog niet veilig leek. Gelukkig konden we er naast de begraafplaats gratis parkeren. Het toilet was ook gratis, maar de entree tot het kerkhof kost 2 Pond. Duur bezoek.

Een groot deel van het kerkhof is overwoekerd met klimop en dikke lianen. Veel graven zijn onzichtbaar geworden door het dikke struikgewas. Enige jaren geleden heeft een groep vrijwilligers het kerkhof gekocht en zijn begonnen het schoon te maken.

Na enig tijd zoeken en vele interessante graven te hebben bekeken van Chinezen, Vrijmetselaars en vele andere, kwamen we bij het graf van Marx, waar een enorm modern realistisch standbeeld op staat. Hij ligt er niet alleen. Ook zijn zoon, schoondochter, dochter, vrouw en een onbekende andere dame ligt er in hetzelfde graf begraven. Een serene rust licht om het graf van de man die ooit zoveel emotie en actie teweeg heeft gebracht in Europa. Dat hij niet vergeten is, blijkt uit de bloemen die voor het monument gelegd zijn. Weliswaar staat er een bordje "poseren bij de graven verboden", maar we kunnen het toch niet laten de hand tot een vuist te ballen en te prevelen: "Ein Gespenst geht um in Europa". Een Ameriaan komt langs en vraagt ons of we weten waar George Elliot ligt. We weten het niet en dat verwonderd hem. Wij op onze beurt zijn verwonderd dat Karl Marx bij hem geen blik waard is.

Om het graf heen liggen verschillende activisten, partijkaders en bewonderaars "met het zicht op Marx" begraven. Onder andere David Cohen van de Communistische Partij Zuid-Afrika, iemand van de CP Irak (fighting for human rights and democracy) en een zwarte rassengelijkheidsactiviste uit Amerika lag het dichts bij Marx. Ik ga een email schrijven om te vragen wat het kost naast Marx te mogen begraven worden en zal er op dit weblog over berichten.

Het is natuurlijk wel tegenstrijdig als je een heel leven lang het "kapitalistische imperialisme" bestrijdt en je vind je graf in het centrum der metropolen en democratie: London. Het bewijst wel weer dat bij God en in Engeland alles mogelijk is.


11 comments:

Steady Freddy said...

Leuk stuk, maar waarom ligt Marx daar dan?

AGS said...

Ik vind dat rechts - reactonaire figuren, zoals Keesje Maduraatje, de toegang tot het kerkhof waar Karl Marx ligt ontzegd zou moeten worden.

Laat Keesje maar gezellig de graven van Theo van Gogh, Margaret Thatcher en ander rechts - reactionair volk bezoeken. Keesje heeft NIETS maar dan ook helemaal NIETS te zoeken bij het graf van Karl Marx!

Steady Freddy said...

Volgens mij is het iemand ontzeggen van de toegang tot een kerkhof om politieke redenen een rechtse daad!

keesjemaduraatje said...

@Freddy: Marx was in London ballingschap gegaan.

@AGS: Wat je zegt dat ben je zelf. Je bent zelf reactionair

AGS said...

Wie zet hier nou reactionaire figuren als Theo van Gogh, Nathan Sharansky en Margaret Thatcher op zijn weblog?

Jij toch zeker?

En je argumentatie, Keesje, is zoooo goed: 'Wat je zegt dat ben je zelf'. Kleutertaal noem ik dat, Keesje, kleu-ter-taal.

@Freddy:

Marx draait zich om in zijn graf als er figuren als Keesje zijn graf bezoeken. Schandalig vind ik het dat rechts - reactionaire figuren als Keesje het graf van Marx mogen bezoeken. Misschien zouden socialisten de wacht moeten gaan houden bij het graf van Karl Marx opdat mensen als Keesje de laatste rustplaats van Karl niet onteren door hun rechts - reactionaire aanwezigheid.

Steady Freddy said...

@AGS:
Gelukkig zijn die reactionaire figuren in goed gezelschap van; Jo de Haas, Hillary Clinton en Golda Meir. Welke figuren zet jij op je weblog? Che Guevara, Stalin en Pol Pot?

Je reageert op: 'Wat je zegt dat ben je zelf', volgens mij schreef ik precies hetzelfde. Op het moment dat doorgeflipte, linkse nerds, enkel gekleed in het zwart die de gehele dag niets anders kunnen dan linkse websites ( indymedia) vol kalken met teksten over hoe slecht de wereld wel niet is onder dit kapitalistische juk ( zit wat in trouwens) zonder er zelf deel van te willen zijn. Het complete Internet afspeuren naar weblogs van anderen om ze voor RECHTS te kunnen uitmaken zonder enige nuance...

Ik heb een mooi citaat gevonden voor je: "Wezensvreemde arbeid vervreemdt de mens van zijn eigen lichaam, van de natuur buiten hem, van zijn geestelijk wezen, van zijn menselijk wezen." Zoek zelf maar uit van wie die is.

Ja, laat de socialisten de wacht gaan houden bij de graven van hun helden. Organiseer jij het? Ik zou zeggen zwarte pakken, rode armbanden ( met een leuke hamer en zikkel ofzo als symbool erop), grote petten en een knuppel. De SJ ( Stalin Jugend) zou ik ze noemen. Dames en Heren, we hebben al 1 vrijwilliger! AGS: Anti Gezelligheid Stalinist?

Groet van een enorm linkse realist

pascalle said...

@AGS leg mij es uit dan waarom kees zo rechts is volgens jou? alleen maar omdat ie rechtse mensen ook op dit weblog plaatst? wat enorm diepzinnig van je...hou toch op met dat vingerwijzen jij bent rechts en ik ben links dus mag je niet meespelen. de wereld is niet zwart wit.

keesjemaduraatje said...

het is zo hartverwarmend, dat ik dit nog mag meemaken. Dat een redacteur van de Moslim Omroep mij verdedigd in mijn recht het graf van Marx te bezoeken. Een heel fijn gevoel is dat.

Steady Freddy said...

@keesjemaduraatje
Alleen ben ik geen redacteur maar item-regiseur, klinkt wat sssjieker!
@ Pacalle: Waren; Theo van Gogh & Jo de Haas rechts? Of zijn Hillary Clinton & Joschka Fischer rechts?

keesjemaduraatje said...

God hebbe hun ziel

AGS said...

Steady Freddy schreef:
Welke figuren zet jij op je weblog? Che Guevara, Stalin en Pol Pot?

Mijn reactie:
Ik heb geen weblog.

Steady Freddy schreef:
Je reageert op: 'Wat je zegt dat ben je zelf', volgens mij schreef ik precies hetzelfde. Op het moment dat doorgeflipte, linkse nerds,

Reactie:
Ken jij mij, Steady Freddy? Nee? Kop houden dan over mijn nerd zijn en doe aub ook geen suggesties over mijn geflipt-zijn.

Steady Freddy schreef:
enkel gekleed in het zwart

Mijn reactie:
Ik heb op dit moment een rode trui met daaronder een witte broek aan :)

Steady Freddy schreef:
die de gehele dag niets anders kunnen dan linkse websites ( indymedia) vol kalken met teksten over hoe slecht de wereld wel niet is

Mijn reactie:
Ik ben zelden/nooit op Indymedia te vinden. En wie schrijft dat de wereld zo slecht is?

Steady Freddy schreef:
Ja, laat de socialisten de wacht gaan houden bij de graven van hun helden. Organiseer jij het?

Mijn reactie:
Nee. Ik woon niet in GB dus lijkt het me niet mijn taak om zoiets te organiseren.

Steady Freddy schreef:
Ik zou zeggen zwarte pakken, rode armbanden ( met een leuke hamer en zikkel ofzo als symbool erop),

Mijn reactie:
Zwart? Ik weet het niet, hoor. Zwart is zo kil. Doe maar helemaal rood: dat past ook wat beter bij Marxisme :P

Steady Freddy schreef:

Groet van een enorm linkse realist

Mijn reactie:

Een 'enorm linkse realist'.... bedoel je met die drie woorden dat je een sociaal-democraat bent?