Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, August 29, 2005

De muts van Che

De economische kracht van het merk "Che"
door Keesjemaduraatje

dat Che Guevara net zo'n belangrijke merknaam geworden is als Elvis en Coca-Cola dat weten we al heel lang. Net als Elvis zijn er genoeg mensen die denken dat Che nog leeft. En de erfgenamen profiteren natuurlijk mee.

De baret van Che Guevara wordt binnenkort geveild en de erfgenamen zijn nog steeds bezig geld te krijgen voor de beroemde foto die na de dood van Che vele T-shirts siert.

De zoon van Che opent morgen een tentoonstelling in Aalborg Denemarken. Zo kunnen we met recht zeggen:

Che leeft voort op de T-shirts en op posters.


P.S.
Als je iets wilt doen voor de 50 dissidenten die de laatste maanden op Cuba zijn gearresteerd, stuur dan een kaartje aan:

Partido Communista de Cuba
Búro Politico
Habana
Cuba

email:
edit63@enet.cu
editora@ns.cc.cu

9 comments:

Michiel Beelaerts said...

50 dissidenten? Wie? Waar? Een rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VSA (!) over mensenrechten spreekt over honderden gevallen van ontvoering, foltering, 'vermiste' personen,... in bijna alle Latijns-Amerikaanse landen, terwijl datzelfde rapport het heeft over 6 (!) politieke gevangenen in Cuba (People's Weekly World, 26/02/1994).

Misschien ligt de verwarring in wie we dissident noemen en wie niet: zijn de kapers van vliegtuigen en boten (7 op 7 maanden tijd) dissidenten of terroristen? Laten we dat eens vragen aan bijvoorbeeld de nabestaanden van de slachtoffers van 11 september 2001 of aan George W. Bush himself. Volgens die logica zou je Osama Bin Laden godbetert een dissident kunnen noemen.
Zijn de 1200 uur radio-uitzendingen per week -met geld van de VS, of wat had u gedacht?- lovenswaardige strijd voor democratie en vrijheid of een voor elk land ontoelaatbare inmenging in interne aangelegenheden?
Wat met de frequente bomaanslagen in Havana? Dissidentie of terrorisme?
Ondanks de verscheidene ernstige mensenrechtenschendingen die inderdaad plaatsgevonden hebben en plaatsvinden, zijn zonder de geringste twijfel de levenscondities van de overweldigende meerderheid van de bevolking drastisch verbeterd; enkele voorbeelden:
tussen 1960 en 1991 daalde het sterftecijfer bij zuigelingen van 60 per 1000 naar 9,7 per 1000. De levensverwachting ging in diezelfde periode van 55 naar 75 jaar (min of meer hetzelfde als de VSA en West-Europa!!). Pokken, malaria, tuberculose, polio, tyfus en andere (armoeds)ziekten werden uitgeroeid. De alfabetismegraad ligt hoger dan in de VS (!!!). (NACLA Report on the Americas, september/oktober 1995).
't Is maar dat u het weet.
Interessant om te lezen omtrent communisme en haar verwezenlijkingen is "Zwarthemden en Roden" van de Amerikaan Michael Parenti (in het Nederlands: Uitgeverij EPO).

keesjemaduraatje said...

Er zitten verschillende mensen van vrije vakbonden, democratische bewegingen en andere intellectuelen gevangen op Cuba. Dat kan je nalezen onder andere op www.cuba.web-log.nl en het heeft in verschillende kranten in Nederland en België gestaan. Ook hier geld weer: wie oren heeft die hore, maar als je doof wilt blijven voor de tekenen van vrijheid, dan sluit je oren.

Michiel Beelaerts said...

jij vertrouwt blindelings op een nederlandse weblog om je mening over de wereld te staven? en je zult ook beter moeten doen dan "het heeft in verschillende kranten in Nederland en België gestaan". En dat terwijl ik relevante cijfers en statistieken weet te geven... wie blijft hier eigenlijk doof?
En intussen nog maar eens citeren uit mijn eigen post: "Ondanks de verscheidene ernstige mensenrechtenschendingen die inderdaad plaatsgevonden hebben en plaatsvinden". Ik geef je dus zelfs gelijk, alleen probeer ik ook de andere kant van de zaak te belichten, iets wat op die weblog en in die kranten die je vermeldt nooit voorkomt.

keesjemaduraatje said...

helaas zijn de cijfers die jij noemt ook niet objectief. De Cubaanse regering laat geen onafhankelijke onderzoekers toe, die zouden kunnen onderzoeken of het analfabetisme inderdaad is teruggedrongen.

De vraag die we ons moeten stellen is: heeft Cuba recht op vrijheid en democratie?

Ja! zeg ik. Wat zeg jij?

michiel beelaerts said...

http://www.nacla.org/
ziet er toch even objectief uit als jouw cuba-weblog...
vrijheid en democratie? zoals in de rest van latijns-amerika, bedoel je?
iets heel anders nu: je beweert dat links en rechts niet meer bestaan, alleen zijn thatcher, friedman,... wel voorstander van een economisch RECHTS beleid!

keesjemaduraatje said...

rechts is de zin van afschaffing van subsidies en laten werken van de vrije markt

che guevara said...

elaba jongens, kalm aan daar, laat me een ding zeggen. ik heb veel mensen vermoord en daar ben ik verdomd trots op. MAAR wat ik vooral wil zeggen is dat michiel beelaerts moet streven naar het afkomen naar maxime zijn huis! zoniet zal hij de som van 500euro moeten overschrijven op volgend rekening nr 393-0222412-80

Rinus Duikersloot said...

Die Che Guevara is inderdaad een massamoordenaar. Lees meer daarover in het artikel Fidel's Executioner

Dylan said...

hmm

"This is the fourth article in our "Leftwing Monsters" series"

toen ben ik gestopt met lezen

voor meer objectieve informatie over een ander icoon ga naar:
http://www.sprengmeister.org/nsfw/jesusishitler/