Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, August 20, 2005

Slachtoffers

De verschrikkelijke daden van slachtoffers
door KeesjeMaduraatje

Ik wil niet zeggen dat slachtoffers altijd gevaarlijk zijn, wat dan draai je de wereld om. De meeste slachtoffers van WOII en ander buitensporig geweld die ik ken schrikken s'nachts wakker en hebben angstdromen. Die komen er nooit meer over heen. En de oorlogsmisdadigers die ik ken , of uit de pers heb leren kennen, slapen rustig en zijn vriendelijke huisvaders geworden die zogenaamd hun wrede daden zijn "vergeten". Dus wat dat betreft is het qua nachtrust beter dader te zijn. Maar goed.

Er is dus de categorie van daders die hun daden motiveren met wat hun is aangedaan. even een opsomming uit mijn hoofd:

Hitler die in 1939 over de oorlog tegen Polen zei: "Deutschland hat endlich zuruckgeschossen"
Milosovic die vlak voor de massamoord op moslims en andere ex-Joegoslaven zei: "ze mogen jullie niet slaan".
Sadam die in 1990 beweerde dat Koeweit de olievooraden ging beheersen en daarna het land binnenviel.
Fidel Castro die al 47 jaar beweert dat de armoede op Cuba wordt veroorzaakt door de VS-blokkade.
De Hamas en Jihad die de vijand Israel hard nodig hebben om hun onmenselijke zelfmoord commando's te rechtvaardigen
De Sovjet-Unie, die zelf westerse CIA complotten ging bedenken om dissidenten te kunnen oppakken.

Ga zo maar door.

Jullie mogen in de commentaren allerlei dingen beweren dat enkele van de hierboven genoemde feiten pertinent onwaar zijn. Schrijf het gerust op. Noem even je emailadres of een eigen website, zodat we kunnen inschatten uit welke hoek het komt. Je mag erbij schrijven dat Fidel Castro een te gekke vent is. Ik bewaar het en zal het in het "Archeologisch Museum van Links Gedachtegoed" opslaan.

Waar het mij om gaat is, dat als je grote massa-moorden wilt plegen, het aan te bevelen is, je eerst als slachtoffer te gedragen. Dat wekt begrip, dat wekt vertrouwen. De psychologen van het Pieter-Baancentrum hebben dan alvast een "case". Iedereen heeft er begrip voor dat alle opgekropte woede er een keer uit moet.

De achterliggende psychologische theorie voor deze "haat die eruit moet" rage is van Franz Fanon en hij is voor het eerst toegepast bij de Algerijnse Vrijheidsstrijd. Ik bedoel natuurlijk psychologisch gemotiveerd toegepast. Aldolf Hitler, de oer-psychopaat, heeft geen psychologie nodig gehad om te begrijpen dat hij eerst een ander de schuld moest geven.

No comments: