Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, September 15, 2005

Het antisemitisme van de SP

Het nieuwe antisemitisme van de SP
door KeesjeMaduraatje

refererend naar de beide logs hieronder in Engels en Duits (tenminste één taal zullen jullie toch wel kunnen lezen) kan je de politieke houding van de SP in Nederland als antisemitisch omschrijven.
En ik zeg dit niet als iemand die elke kritiek op joden, jodendom of Israel al antisemitisme noemt. Ook heb ik geen moeite met mensen die vanuit een eerlijk gerechtigheidsgevoel en na het zien van de armoede en het leed van de Palestijnen op de Gazastrook zeggen dat er een einde moet komen aan de bezetting. Maar als ik vandaag weer de beelden zie van zwaar gewapende leden van zowel Hamas als El Aqsa brigades die door Gaza paraderen en dan lees dat Harry van Bommel, Anja Meulenbelt en anderen het vuurtje nog eens lekker opstoken. Kritiekloos de terreurorganisaties steunen, dan moet ik Nathan Sharansky gelijk geven als hij spreekt over antisemitisme in 3D:

Demonisering
Dubbele moraal
Delegitimering

Demonisering omdat consequent oorzaak en gevolg omgedraaid worden. Nadat de Intifada begonnen is, is de situatie van de Palestijnen dramatisch verslechterd. De muur tussen Israel en de Palestijnse gebieden is een gevolg van de voortdurende zelfmoordaanslagen en het afschieten van raketten op onschuldige burgers. Het doden van Hamas leiders is een vergelding voor het doden van onschuldige burgers. Dat zijn volgens mij de logische oorzaak- en gevolg stappen, maar in de propaganda van de SP lijkt het wel of het geweld van de Israeli's is uitgegaan.

Dubbele Moraal omdat Israel wordt veroordeeld, terwijl het één van de heel weinige democratiën in het Midden-Oosten is, terwijl diktaturen als Syrië, China, Cuba etc worden bejubeld, in het bijzonder door SP leden.

Delegitimering omdat de Israelis het recht op zelfverdediging wordt ontzegd, hun synagoges in de brand worden gestoken en hun kinderen worden aangevallen door zelfmoordenaars.


16 comments:

Dylan said...

Demonisering:

oorzaak: Bestaan van de staat israel
gevolg: die oorlog in...'67 dacht ik
gevolg: bezetting palestina
gevolg: intifada

hmm...wat is de oorzaak???

dubbele moraal: is dus simpelweg niet waar. Ik heb nog nooit een SP'er die landen horen bejubelen

Deligitimering: Israel is de Agressor, Palestina verdedigt zich.

http://www.jsalloum.org/meenerhabedam3.wmv
Who's the terrorist?

keesjemaduraatje said...

Dubbele Moraal: de Verenigde Naties hebben de bezetting van gebieden door Israeil veroordeeld, terwijl andere landen zoals China hun gang kunnen gaan.

De aanvallen met raketten op burgerdoelen (door de Hamas) wordt niet veroordeeld. Ook al zou het verdediging zijn, het heeft geen enekel zin en het is strijdig met alle conventies.

Dylan said...

We hadden het over de SP, niet over de VN.
De VN is een grote hoop hypocriete bullshit...want...kijk maar 's naar de landen die in de veiligheidsraad zitten.
De SP is ook tegen wat china doet, de SP is al lang niet maoistisch meer, en China al helemaal niet (hehe...niet dat dat goed was :? )

Die aanvallen op burgerdoelen werken anders best goed, israel is opgeflikkert uit een deel van de bezette gebieden...was dat gebeurt als er geen onschuldig bloed (waar over te discussieren valt of de settlers nou echt 100% onschuldig waren) had gestroomd? nope..sad but true, zo werkt de wereld blijkbaar.
En conventies worden nooit nageleefd in een totale oorlog. Als het "leven of dood" is voor een bepaalde partij, of dat nou de VS is, of nederland, of palestina, of israel, gaan alle conventies het raam uit...dan wordt alles gedaan om te winnen.

keesjemaduraatje said...

als de PLO, Hamas etc dan zo'n geweldige groepen zijn volgens jou , waar alle Palestijnen achter kunnen staan, waarom staan ze dan geen vrijheid van meningsuiting in hun eigen gebieden toe en maken ze voortdurend anti-semitische propaganda op hun eigen TV kanalen?

rooieravotr said...

Staten als Israel die gebouwd zijn opp etnische exclusiviteit, bezetting, apartheid en landroof VERDIENEN delegitimering. Alelen al de vestiging van die staat was een gewelddaad - alleen al DAT maakt het palestijnse verzet prindipieel rechtmatig, en de pogingen vabn Israel om dat verzet te lijf te gaan tot onrechtmatig. Dat Israel er op dat gestolen land een soort van democratie op na houdt is, voorzover het al zo is, in het geheel niet relevant. Een volk dat andere volkeren onderdrukt kan zelf niet vrij zijn, trouwens.

Nergens zegt Dylan trouwens dat hij de PLO en Hamas " 'zo'n geweldige groepen" vindt. Dat, keesje, is een, helaas typerende, verdraaiing van woorden van je tegenstander.

keesjemaduraatje said...

die staatsopvatting zou eerlijk zijn, als je alle staten die zo opgebouwd zijn veroordeelt. Maar helaas zijn veel critici van Israel aan hun "linkeroog" blind. Ik heb al eens aan je geprobeerd uit te leggen, dat de anti-staats-opvatting van Bakounin de meeste kans op succes heeft in Israel: je moet stoppen met perse een eigen staat te willen stichten en gewoon beginnen met leven. Dat gedoe om Jerusalem is ook belachelijk. Laat iedereen in Jerusalem bidden die dat wil en laat het niet bij een bepaalde staat horen.

Dylan said...

^^ wat pjotr zei :P

enne, keesje, als je die redenering doortrekt, moet de israelische staat er dus ook aan.
Zijn we het daar over eens ;)

keesjemaduraatje said...

nee, daar zijn we het natuurlijk niet over eens. De staat Israel heeft een bestaansgrond uit veiligheidsoverwegingen. Als je die staat opheft worden de joden de zee ingedreven.

Dylan said...

joden wonen al in dat gebied lang voordat Israel bestond.
En het lijkt er nu meer op dat de palestijnen van hun eigen grond de zee in worden gedreven dan andersom.

keesjemaduraatje said...

ze zouden meer moeten samenwerken

Dylan said...

ben ik het helemaal mee eens. En de SP trouwens ook.

Gebeurt ook trouwes, joodse radicalen demonstreren samen met palestijnen tegen de muur.

keesjemaduraatje said...

nou ik bedoel toch wel iets anders. Bijvoorbeeld Palestijnen die samen met joden tegen zelfmoordcommando's demonstreren.

Dylan said...

waarom het symptoom bestrijden als je de oorzaak niet onder ogen wilt zien?

Dylan said...

waarom het symptoom bestrijden als je de oorzaak niet onder ogen wilt zien?

keesjemaduraatje said...

ik heb trouwens met die joodse anarchisten "tegen de muur" gepraat, twee jaar geleden en dat zijn hele aardige jongens. Mijn zoon heeft met ze gevoetbald en dat verbroederd ook.

Dylan said...

:)