Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, September 12, 2005

Linkse Lente

De Linkse Lente van Groen-Links
door KeesjeMaduraatje

Groen-Links doet er alles aan om niet aan de macht komen. In Duitsland hebben de Groenen al 7 jaar geregeerd, dankzij Joschka Fischer, die van de fundi-partij een realo-partij maakte. Onder zijn leiding werd zelfs het militair ingrijpen in Kosova mogelijk. Zo niet bij Groen-Links in Nederland.
Femke Halsema gaf afgelopen zaterdag een interview aan het Volkskrant-magazine, waarin ze zei graag te willen emigreren. (eigenlijk stond er migreren, maar dat zullen we maar aan het schrale intellectuele klimaat wijten, dat ze dat niet wist) Een fractievoorzitster die zegt te willen emigreren uit Nederland is niet bepaald een pré.

Intussen woont 2/3 van de Groen-Links-top gezellig in de Amsterdamse Oosterparkbuurt, waar Theo werd vermoord, maar daarover wordt op het congres "linkse lente" geen woord vuil gemaakt. Een aantal Groenlinksers stuurt hun kinderen natuurlijk wel op school in de Watergraafsmeer, waar Theo heeft gewoond. Terwijl ze wel andere ouders willen dwingen hun kinderen in de eigen buurt naar school te doen.

Wonderbaarlijk dat de top van een partij die voor een schoner milieu is en een ander landbouwbeleid wil, voor het grootste deel in Amsterdam en Nijmegen woont. Als ze eens in dat mooie groene deel van Nederland gingen wonen, zouden ze waarschijnlijk merken dat ze een auto nodig hebben, om nog érgens op tijd te kunnen komen.

De selectie voor geschikte kandidaten voor de fractie en het bestuur van de partij is afgekeken van de Kraakbeweging uit de tachtiger jaren, waar oppositietijger Wijnand Duyvendak de toon aanvoerde. "Lekker fijn bezig zijn" was daar de leuze, waarbij politieke standpunten in grote mate afhingen van wie bij wie in de buurt woonde.

Dat die selectie het deelnemen aan een coalitie erg moeilijk maakt, is dan van minder belang. Wijnand Duyvendak zal nooit, zoals Joschka Fisher, minister kunnen worden. Toch is zijn ambitie zo groot, dat ik me erover verbaas dat hij het zo lang in een ondergeschikte rol uithoudt.

Femke Halsema wil wel graag met alle linkse partijen samen een vuist maken en aan een regering deelnemen, maar de PvdA houdt dat tot nu toe tegen. Er is nog een ander probleem, dat ze nog niet wil zien: De SP is een partij met een op haat gebaseerde ideologie, terwijl Groen-Links een idealistische partij is, met goedwillende mensen. Meer liberaal bijna. Dat past niet samen. Ze zouden veel beter met D66 en VVD samen passen. Dat moet dan wel aan de achterban duidelijk gemaakt moeten worden. Dat betekend ook, dat het socialisme voorgoed vaarwel gezegd moet worden.

2 comments:

Ariël Bruéns. said...

Wie spreekt van een linkse lente als de herfst voor de deur staat is mij betreft aan wat voor een gratie dan ook toe. Of dit nou mi of emigratie is zal me een worst zijn. Waar wilde Halsema trouwens heen ? Noord Korea ? Ik zou de achterban van GL nog maar eens flink doorspitten, voordat je werkelijk durft te beweren dat deze partij een idealistische is. Ik vrees eerder dat ze handelen uit geloof, je weet wel, dat MB geloof.

keesjemaduraatje said...

ja, als ik zie dat ze op het congres in Nijmegen alweer de Palestijnen gesteund hebben, denk ik inderdaad ook dat het idealisme in ieder geval meer van het type: "Nützliche Idioten" is.