Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, October 25, 2005

De grootste Misverstanden

De grootste Misverstanden na Theo van Gogh
door KeesjeMaduraatje

De moord op Theo heeft tot grote discussie en strijd in onze bevolking geleid. Een aantal misverstanden en misvattingen omtrend deze aanslag heeft zijn weg gevonden in de hoofden en harten van de Nederlandse bevolking. Doordat deze misvattingen bestaan praten mensen voortdurend langs elkaar heen. Volgens mij gaat het om de volgende zaken:

1) Een gebrek aan integratie van buitenlanders in de Nederlandse samenleving leidt tot extremisme en terrorisme

2) De oorlog in Irak is een belangrijke oorzaak voor het terrorisme.

3) De discriminatie van Marokkanen en Turken in Nederland is een oorzaak voor terrorisme.

4) Als we maar met elkaar blijven praten, "allochtone" vrienden hebben en elkaar begripvol blijven bejegenen, valt het allemaal wel mee.

5) Theo heeft het ook een beetje aan zichzelf te danken.

Als je goed luistert naar discussies op TV, Internet en in kranten, komen de bovenstaande denkbeelden steeds weer terug. Daarom is zo'n discussie nooit met argumenten te "winnen".
Doordat veel "opinionleaders" in Nederland geen duidelijk moreel oordeel over extremisme en terrorisme willen vellen, blijft er een vage onrust in Nederland hangen. De onderligende aggressie en ontevredenheid kan elk moment weer oplaaien. Bijvoorbeeld bij de volgende aanslag.

3 comments:

David said...

okay, dat je kritiek hebt op een aantal van deze 'stellingen', daar kan ik nog wel inkomen. maar waarom is het een misvatting om te denken dat de oorlog in Irak een belangrijke oorzaak is voor het terrorisme? Het terrorisme IN Irak lijkt me toch duidelijk een gevolg van de daar gestarte oorlog. Ook hebben de zelfmoordfreaks van Londen uitdrukkelijk het westers optreden in Irak genoemd als hun motivatie om 'in actie te komen'. Of dit een legitiem argument is, is een andere vraag, maar zij werden er wel door gedreven.

pascalle said...

Het terrorisme is niet iets wat zijn oorsprong heeft in de islam of in afhanistan of bij de al qaida beweging of in Irak, het is niet meer dan een woord om uit te drukken dat een groep mensen een andere groep mensen terroriseert, en dat kan op velerlei manieren en is in het verleden ook altijd voorgekomen. Het is een misplaatst begrip in deze tijd en dat misverstand mag wel eens uit de wereld worden geholpen. vroeger waren de christenen de terroristen met hun heksenvervolgingen nu op dit moment komen vooral moslim terroristen in het nieuws, maar dat neemt niet weg dat hedendaagse terroristische daden niet voorbehouden zijn aan 1 specifieke religieuze stroming

keesjemaduraatje said...

droom jij lekker verder en knuffel ze