Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, November 22, 2005

Bush voor Religieuze vrijheid

President George W. Bush heeft tijdens zijn bezoek aan China nog eens tot uitdrukking gebracht dat een land dat de religieuze vrijheid niet respecteert, ook geen politieke vrijheid kent. Een bijna woordelijk citaat van Nathan Sharansky uit zijn boek "The Case for Democracy"

Dit is de Engelse samenvatting:
POLITICAL AND RELIGIOUS FREEDOM

During the joint press conference, Bush also brought up the issue of political and religious freedom.

"It is important that social, political and religious freedoms grow in China. And we encourage China to continue making the historic transition to greater freedom," he said.

Briefing the traveling press pool November 20, Bush noted that he had attended a church service that morning and said that "a society that welcomes religion is a wholesome society, it's a whole society." (See International Religious Freedom.)

Bush suggested that the Chinese government hold talks with the Dalai Lama "so he can tell them exactly what he told me in the White House the other day -- that he has no desire for an independent Tibet" -- and invite leaders from the Vatican "to come and discuss religious freedoms in China."

Bush said that in his discussions with President Hu he had stressed that nongovernmental organizations (NGOs) in China "ought to be treated fairly" and expressed concern about "dissidents that we believe are improperly imprisoned."

During a separate briefing with the press, Secretary of State Condoleezza Rice expressed concern about reports that political dissidents were put under house arrest in advance of Bush's visit to China.

Rice said U.S. officials would raise the issue "quite vociferously with the Chinese government to both get a clarification and to make clear that we believe open societies allow people to express themselves."

She noted that respect for human rights is "a constant issue" in U.S.-China talks.

Commentaar van KeesjeMaduraatje:
Dit bewijst dat George W. Bush een groot leider is, omdat hij ondanks grote opdrachten voor het Amerikaanse bedrijfsleven, toch wijst op de noodzakelijke politieke vrijheid in China.

7 comments:

AVe said...

PauL Scheffer loopt in Nederland de moskeeen af met dezelfde boodschap. Dat vertelde hij op 1 november in de Rode Hoed. Vrijheid van godsdienst betekent dat je ook andere religies respecteert en tolereert. De helft van de aanwezigen in de moskee loopt dan weg, vertelde hij, die willen deze boodschap helemaal niet horen, die boodschap interesseert ze helemaal niet. Het is dus vechten tegen de bierkaai.

Steady Freddy said...

Salam Aleikum

(1) Briefing the traveling press pool November 20, Bush noted that he had attended a church service that morning and said that "a society that welcomes religion is a wholesome society, it's a whole society."

Aangezien, zo als ik het lees, het Bush vooral lijkt te gaan om de onderdrukking van Christenen en ik niks hoor over de miljoenen onderdrukte moslims in China? Zou die daar ook voor opkomen? Zou hij het wel weten? Dat de Oeigoeren bestaan? Dit onderdrukte moslimvolk Het communisme heeft zijn best gedaan wereldwijd religie met wortel en tak uit te roeien. Wonderwel is dat niet overal gelukt. In het noordwesten van China bijvoorbeeld, waar de Oeigoeren wonen. Tot halverwege de twintigste eeuw leefde dit Turks sprekende, soennitische moslimvolk in de onafhankelijke staat Oost-Turkestan. Maar in 1949 annexeerde China het enorme gebied, en zette het op de kaart als de uitgestrekte provincie Xinjiang, die een zesde deel van het oppervlak van heel China bestrijkt. Met zijn zes miljoen zielen - op een totaal van 1200 miljoen Chinezen - hebben de Oeigoeren hun identiteit en zijn geloof weten te behouden. De prijs is hoog: China onderdrukt het volk en zijn geloof met een krachtige apartheidspolitiek. Geweld en aanslagen zijn aan de orde van de dag in dit regime van repressie. Onafhankelijkheid is dan ook het ideaal dat een deel van de Oeigoeren voor ogen staat.

(2) Bush said that in his discussions with President Hu he had stressed that nongovernmental organizations (NGOs) in China "ought to be treated fairly" and expressed concern about "dissidents that we believe are improperly imprisoned."

"dissidents that we believe are improperly imprisoned." Vooral die laatste twee woorden zijn prachtig van een LEIDER die zelf mensen opsluit op Cuba ver weg van de wetten in de VS. Op een wijze waarvan ik niet hoop dat jij, ik of je kinderen het ooit zullen meemaken. Humaan en geheel terecht ( zonder enige rechtspraak, rode kruis of advocaat), hey hadden ze maar niet daar met een baard en jurk in die bergen van Afghanistan of ergens in Irak moeten rondhuppelen. Maar ja nu het vuur iets te heet onder Bush zijn voeten wordt gaan ze allemaal enkele reis naar CIA kampen in oost Europa of Egypte, Tunesië, Syrië of elders om gemarteld te worden... To be treated fairly... Zeg maar.

(3) Secretary of State Condoleezza Rice talk about respect for human rights...

talking about respect for human rights...

(4) Commentaar van KeesjeMaduraatje: Dit bewijst dat George W. Bush een groot leider is, omdat hij ondanks grote opdrachten voor het Amerikaanse bedrijfsleven, toch wijst op de noodzakelijke politieke vrijheid in China.

De politieke vrijheid van deze Amerikaanse president gaat altijd gepaard met belangen dat weet jij en dat weet ik.
Ik geef toe dat onze Bush aars likkenden Balkenende, Bot en Geen hoop de Scheffer er nooit iets over zullen zeggen. Maar als we het over vrijheid van meninguiting hebben lees even dit bericht van Reuters:
www.michaelmoore.com/words/index.php?id=4991

Bete Keesje waarom zijn de VS niet op een zelfde manier met Saddam gaan praten? Ik denk omdat ze weten dat al niet eens een oorlogje in Irak kunnen winnen laat staan die tegen een super power als China. Het zijn mooie woorden van jou LEIDER, maar de Chinezen trekken zich er net zo weinig van aan al Bush van commentaar op zijn beleid. Het is als handjeklap tussen boeren op de veemarkt.

pascalle said...

een groot leider? het is erg makkelijk juist kritiek te hebben op een land wat zo onder censuur staat dat datgene wat je naar buiten brengt als kritiek alleen gepubliceerd wordt in de westerse wereld, in de kranten in china is er met geen woord over gerept, daar hebben alleen nutteloze berichten gestaan over welk pak Bush aanhad met een kekke foto van hem erbij tussen een berg chinezen. hele goeie manier van propaganda weer om hem over te laten komen als groot leider, slim staaltje PR van zn adviseurs zou ik zeggen....

keesjemaduraatje said...

al die linkse mensen die de Islam zo te gek vinden en willen dat er meer moskeeën gebouwd worden, zouden dus juist Bush moeten toejuichen, omdat hij voor de vrijheid van godsdienst is. In het Midden-Oosten worden niet alleen de Christenen vervolgt, maar vele andere religies.

Steady Freddy said...

Okay link(s) mag je me noemen, maar dat ik de islam te gek zou vinden heb je mij nooit horen zeggen nog zien schrijven. Volgens mij zijn er teveel moskeeën, de kwalitieten van de imams i eerder het probleem. Ze kunnen beter ipv nieuwe moskeeën bouwen investeren in echt goede imam opleidingen en zorgen dat de islamitische scholen geen anti westers onderwijs geven aan kinderen. Dat schoolbesturen niet uit leden bestaan die niet een in Nederland wonen etc... Ik heb veel kritiek op de islam en nog meer op mensen die de islam misbruiken door er naar te verwijzen en daar is dan de kous mee af.

Bush is helemaal niet zo VOOR alle vrijheid van godsdiensten als jij denkt. Zoals Pascalle al schreef, het is PR. Bush is een born again Christian die al een Kruisridder denkt de wereld te democratiseren. Niks nieuws trouwens. Lees het boek: The Great War For Civilization;The Conquest of the Middle East maar een van Robert Fisk, dan zie dat de geschiedenis zich herhaald. Wel 1440 pagina's maar dan heb je ook wat. In het Midden-Oosten worden ook democratisch gekozen leden van de moslimbroederschap vast gezet in Egypte. Hoor ik Bush niet over... De dictator Mohammed Hosni Said Moebarak, vanaf 1981 president van Egypte, is toch ook bevriend met Bush. Ken die daar ook even op bezoek gaan en stevige woorden laten vallen over mensenrechten en vrijheid van godsdienst? En laat Moebarak gelijk even uitleggen hoe het kan dat op verzoek van de VS een Nederlandse moslim wordt opgepakt en gemarteld tot ze er achter kwamen dat hij geen terrorist was en ze hem zo maar in Albanië dumpten. En al we toch bezig zijn wat doet Egypte met de gevangen die de CIA naar ze toe brengt? Net als naar Syrië, Tunesië en Oost Europese landen, via vliegvelden in Spanje, Zweden, Noorwegen en on eigen schiphol. Is toch raar niet dat onze regering net nu dit speelt van die spotters plekken bij Schiphol af wil vanwege terroristische dreiging... Hahahaha, ja echt waar.

Steady Freddy said...

www.robert-fisk.com

Note: is niet ZIJN website maar je leet er wel al zijn artikelen

Steady Freddy said...

Oja voor de menen die nog nooit van het onderdrukte Chinee Oeigoeren volk hebben gehoord a.s. Zondag bij de Nederlande Molim Omroep in het programma InFocus, van 12.00 uur t/m 12.30 Ned1
http://nmo.omroep.nl/cgi/nmo/?s=4&id=10&e=570