Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, January 09, 2006

Dave heeft pistool

Artikel in de Vrij Nederland
over Louis Seveke


Dave Nobel (38), de ex-kraker die in 1989 door Louis Sévèke werd ontmaskerd als informant van de geheime dienst, is door de recherche gehoord. Op 10 december vorige jaar zei Nobel in Vrij Nederland: 'Ik begrijp niet dat de politie hier nog niet is geweest. Ik heb een motief.' Een week later kwamen rechercheurs langs en onderwierpen de oud-kraker aan een verhoor van enkele uren.
'Ze zeiden dat ze sowieso van plan waren geweest langs te komen', zegt Nobel. Het had zolang geduurd omdat het onderzoek traag verloopt, zo lieten de agenten de oud-kraker weten. 'Ze zeiden tegen me dat de kennissen van Sévèke steevast eisen dat er iemand anders bij een verhoor zit. Ook schijnen de getuigen erg terughoudend te zijn met het geven van informatie.' Eind vorig jaar meldde een regionale krant al dat de rechercheurs op de zaak 'stapelgek' worden van enkele getuigen uit het links-radicale milieu. Soms willen ze niet meer kwijt dan hun voornaam en 06-nummer.

Nobel vertelde de recherche het verhaal dat hij op 10 december ook in Vrij Nederland vertelde: hoe hij op 13 januari 1989 een nacht lang werd ondervraagd door Sévèke en anderen.'Van half een 's nachts tot negen uur 's ochtends. Aan de andere kant van de tafel zaten Louis en twee andere krakers. Daarachter stonden vier mensen met zwarte bivakmutsen en ijzeren staven. Ik kreeg een felle lamp op m'n hoofd gericht en moest het hele verhaal opbiechten. Het was een wreed spelletje. Ze gingen urenlang door. Als ik mijn behoefte wilde doen, moest dat in een emmertje, waar iedereen bij was.'

Een uitgebreide versie van zijn belevenissen biechtte Nobel op tegenover de politie. Ook vroegen ze hem of hij zijn wapen onlangs nog had gebruikt (Nobel werkt in de beveiligingssector) en werd het pistool en munitie naar het gerechtelijk laboratorium gestuurd. 'Ze hebben me ronduit gevraagd of ik het heb gedaan, maar dat is standaardprocedure. Ik ben geen verdachte.'

3 comments:

Steady Freddy said...

Goh, dat sluit hem dus al gauw uit... en dan?

Titus said...

Heel veel woorden uit een oud artikel, om een punt te maken.
Goeie discussietechniek...

En om Dave Nobel nou een ex-kraker te noemen... :D
Eerder een ex-crimineelinfiltrant van de BVD.

Titus said...

Oh, zie net dat het een nieuw stukje is. Sorry, vergeet m'n eerste zinnetje maar even.