Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, March 30, 2006

De Kleine Prins

Projectmanagement volgens de Kleine Prins
door Keesjemaduraatje

vandaag werd mij per post de bijbel van de projectmanagers toegestuurd. Dat is nu namelijk bij mij op het werk erg in de mode, om de IT projecten met behulp van de kleine prins methode te doen. Aanvankelijk waren we bevreesd dat dit erg veel schrijfwerk en bureaucratie zou veroorzaken, maar als je de methode een beetje kent is dat niet nodig.

Je moet de vijand verslaan met zijn eigen wapens. Belangrijke literatuur daarbij is "Het rode boekje van Mao", "Der Prozess" van Kafka en "Hoe wordt ik een rat". Enkele voorbeelden:
Als gevraagd wordt wanneer een bepaald project klaar is, kan je volstaan met de opmerking dat je nog even het "Project-initiatie document in wilt zien". Negen van de Tien keren worden projecten gestart zonder dat er een echte start geweest is.

Als er tijdens het project extra eisen gesteld worden, is het mogelijk te verwijzen naar het Project Change Management systeem om deze extra eisen eerst in te laten opnemen. Daar hoor je dan niets meer van.

Dit wetende gaan we er ons nu op toeleggen steeds meer projecttermen te kennen en er voortdurend mee te schermen. Dit verhoogd onze status, zonder dat het voor ons meer werk opleverd. De ultime status is als niemand meer iets aan je durft te vragen, omdat ze weten dat dat voor hén alleen meer meer werk oplevert. "Kan je nog even een "project-closure-document in het documenten-management-systeem zetten? ". Tsjaa. Als ze dat aan mij vragen, dan antwoord ik dat ik helaas mijn authorisatiepaswoord nog niet heb laten authoriseren, maar daarvoor heb ik net een change ingelegd bij Information Security.

Net als alle certificatiesystemen, kan je bij de Prince2 projectmethode verschillende stadia doorlopen. Je begint meet een Foundations diploma, daarna kan je Practioner worden en er is zeker ook nog ergens een "Master" diploma. Het voordeel hiervan is weer dat iedereen wel de klok heeft horen luiden, maar verder als een kip zonder kop achter elkaar aan rent. Niemand weet precies de waarde van de diplomas, dus als je Prince2 Foundation hebt, dan is dat al heel wat. In totaal is dat niet meer dan het uit je hoofd leren van een 200-tal project stadia en de eisen die daarbij gesteld worden. En dat ben je al een Kleine Prince. Geweldig. Nou nog ff doen.

No comments: