Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, April 14, 2006

Nasr Abu Zayd

De verlichte ideeen van een dissident.
door Keesjemaduraatje

Het stond vanmiddag in het NRC, het nieuwe rapport van de WRR, is mede vormgegeven door en geinspireerd op de geschriften van Nasr Abu Zayd (2006, Reformation of Islamic Thought. A Critical Historical Analysis). Dit is een uit Egypte gevluchte schriftgeleerde, die het in Egypte zo bont gemaakt heeft, dat hij gedwongen werd zich te laten scheiden van zijn vrouw, als teken van het feit dat hij volgens de Moslimbroederschappen geen moslim meer genoemd mocht worden en dan mag je ook niet met een moslim vrouw getrouwd zijn. Abu Zayd heeft dit vonnis terecht opgevat als een eerste dreiging met moord en is er vandoor gegaan. De Nederlandse regering heeft hem eerst aangeraden niet te veel in de publiciteit te treden, om het ook in Nederland niet helemaal met de Islamitische Kerk te verbruien. We willen tenslotte hier allemaal gezellig samenleven, zonder veel interne spanningen. Hij heeft zich lange tijd hier stil gehouden, tot vorige week, toen het WRR rapport uit kwam.

De levensloop van Nasr Abu Zayd laat eigenlijk al zien wat er met afvalligen in de moslimwereld gebeurd: rechten worden hen ontnomen en ze worden bedreigd met de dood. Zijn levensloop spreekt het WRR rapport dan ook tegen. Van de Moslimbroederschappen is helemaal geen modernisering of democratisering te verwachten.

2 comments:

Steady Freddy said...

Keesje schrijft: De Nederlandse regering heeft hem eerst aangeraden niet te veel in de publiciteit te treden, om het ook in Nederland niet helemaal met de Islamitische Kerk te verbruien. We willen tenslotte hier allemaal gezellig samenleven, zonder veel interne spanningen. Hij heeft zich lange tijd hier stil gehouden, tot vorige week, toen het WRR rapport uit kwam.

Ten eerste hoe kom je aan de informatie dat hij niet in de publiciteit zou mogen treden?
Daarnaast klopt het niet want dat heeft hij wel gedaan; lezingen, publicaties en debatten etc
De laatste keer dat ik hem aan de lijn had zat hij in Egypte, dus zo ernstig neemt men het daar niet meer op. Volgende week zondag de 23ste zit Abu Zayd trouwens weer in ons programma InFocus in een item over afvalligheid binnen de islam. In die uitzending ook een portret van een tot christendom bekeerde Afghaan. Van mijn hand komen een item over cyberfundamentalisme, wat ook erg veel voorkomt onder Hindoes in India. En een reportage over de burgeroorlog in Irak en de gevolgen daarvan op de verhoudingen tussen Sjiitisch- en Soennitische Irakezen in Nederland.

Genoeg stof tot discussie alhier.

Salaam

keesjemaduraatje said...

Doe Nasr de hartelijke groeten van mij en wens hem veel succes met zijn volgende rapport.