Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, May 31, 2006

Anja's Spiegologie

Door Keesjemaduraatje

Veel benamingen en categoriën die aan politieke tegenstanders gegeven worden komen rechtsreeks uit de pseudo-wetenschap die psychologie heet. Onderbuikgevoelens, Islamofobie, homofobie, het zijn allemaal benamingen van mensen die andragogie, ergotherapie, pedagogie gedaan hebben en daarna "aan zichzelf zijn gaan werken". Nooit kunnen de dames en heren crypto-psychologen eens zeggen : "ik ben het niet met je eens en je bent een rotzak". Dat zou niet in overeenstemming zijn met hun "beroepsethiek". Pedofilie, Hamas en het neersteken van een cineast op klaarlichte dag, zijn wel in overéénstemming te brengen met hun beroepsmatig handelen. Mevrouw Meulenbelt maakt het nu wel heel bont door ons met  "beschadigde kinderen vermoeden die miskend zijn" te vergelijken. Zij kan het weten, denk ik dan maar. Meulenbeltnekschot

Hier is het hele bericht:   

Ik heb het over de pure kwaadaardigheid die ik tegenkom. Hoe het is om als haatobject gebruikt te worden door mensen die me niet kennen en die zichzelf verschuilen. De projecties. Je kunt de pathologie ruiken, je kunt de beschadigde kinderen vermoeden die miskend zijn, niet gezien, vernederd, en nog steeds met de psychologie van een kind proberen voor anderen stuk te maken wat ze zelf niet kunnen krijgen. Aandacht willen, goedschiks of kwaadschiks, desnoods negatieve aandacht. Ook voor mij een grens bereikt. Moeilijk om toe te geven dat ik niets anders meer weet te doen dan zo iemand echt weg te zetten, me af te sluiten, een muur op te trekken.

Vroeger, toen ik nog dichterbij de hulpverlening zat, hoorde het bij mijn ethische code om nooit iemand op te geven. Om het in het jargon van toen te zeggen: altijd de persoon achter het patroon te blijven zien. Die persoon proberen te bereiken, om het patroon heen. Zoals in het werken met daders. Rotzakken, die het liefste dat ze hebben dwangmatig kapot maken. Tot ze vroeger of later verlaten worden, en dan nog gevaarlijker worden. De meeste moorden op vrouwen, en dat heeft nog niks met eerwraak te maken, vinden plaats als een vrouw dreigt die man te verlaten of dat net heeft gedaan. De psychologie van een miskend kind in het lichaam van een man, gevaarlijker heb je ze niet. Maar ik heb ook zo’n boom van een man tranen met tuiten zien huilen toen het echt tot hem doordrong dat hij niet alleen zijn vrouw kwijt was, maar dat zijn kinderen bang voor hem waren - en hij zich realiseerde dat hij aan het herhalen was wat hij in zijn jeugd zelf had meegemaakt en dat die agressie voortkwam uit angst om opnieuw verlaten te worden - en dat gebeurde dan ook feilloos. Zelfs zo’n rotzak was nog wel bereikbaar.

Maar op het internet, waar mannen met de psychologie van een beschadigd kind maar tekeer kunnen gaan zonder ooit contact te hoeven maken en zonder ooit gecorrigeerd te worden bereik je iemand niet achter de facade die ze op hebben getrokken. Die laten zich letterlijk niet kennen, onbereikbaar. Het voelt als een zwaktebod, als een nederlaag om dat te moeten erkennen: daar kan ik dus niets aan doen en ik probeer het ook niet meer. Grens bereikt.

Vriendin en leven met elkaar mee en geven toe, ja, het is erg als je het opgeeft, eigenlijk willen we de hele wereld redden. Alleen kunnen we dat niet. Die almachtsfantasie kun je maar beter opgeven.
Ik zit er in de trein nog lang over na te denken.
"

4 comments:

keesjemaduraatje said...

reactie op Anja's log:
"
Ik kan je vertellen dat sommige van die jongens, die zich weer eens helemaal breed op gingen stellen om ons nog maar weer eens uit te leggen wat wij al die tijd maar niet wensen te snappen - dat al die vrouwen die een hoofddoek dragen achterlijk, cq onderdrukt zijn - het niet leuk vonden dat ze de kans niet kregen en reageerden alsof ik echt hun verschrikkelijke moeder was die ze zonder eten naar bed stuurde. Ik bedoel maar, we noemen dit wel een virtuele ruimte, waar niemand van afhankelijk is tenslotte, en iedereen toch echt vrijwilig komt en ook niet hoeft te komen als ze het niet leuk vinden, maar sommige mensen reageren echt furieus alsof ik ze wat aan doe als ze hier hun gang niet kunnen gaan en ik regels en grenzen stel. Alsof ik ze echt ergens uit heb getrapt. En ze nu boos op de gang staan. Zonder eten. Boehoe. Rotwijf! En dan rennen ze naar hun virtuele hangplek en roepen: ze doet ut weer! Als daar niet tegelijk een enorme agressie van uitging kon je er wel om lachen.

Marij van Eck said...

Ik heb dat verhaal van Anja ook gelezen. Hoe ze dat allemaal weer bij elkaar verzint? Hoe ze haar critici weer afschildert, als zielige in hun jeugd mishandelde stumperds, is om te gillen. Ze zijn ook allemaal van het mannelijke geslacht.Hoe ze daar weer bijkomt!!Zichzelf weer voorstelt als een trouwe vriendin die iemand niet gauw loslaat. En zij, met al haar haatgevoelens en agressie tegen andersdenkenden, schrijft ook nog dat ze de wereld wil redden!! Wat voor lui zitten daar bij de SP? Ik denk ook aan Harry van Bommel.Die vertegenwoordigen ons land!! Waar gaat dat heen?????

Wim said...

Ondertussen praten we wel degelijk weer over 'wie goed is en wie fout'.
Waar gaat dat heen?

Oppie said...

http://paullempens.sp.nl/weblog/2006/06/04/partijbestuur-centen-en-palestina/