Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, May 20, 2006

Bekeert U!!

door KeesjeMaduraatje

Je hebt nu wel vier soorten liberalisme die in Nederland om aandacht vragen en zelfs met elkaar in strijd zijn.

Het conservatieve liberalisme van Wiegel, Smit Kroes en vele kleinburgerlijke ondernemers, die wel poolse schilders hun huis laten doen en rommelen met BTW en andere constructies, maar verder geen last willen hebben van lastige vragen over vrijheid van meningsuiting en de juiste naam van Ayaan Hirsi Ali.

Het sociaal liberalisme van de D66, die vooral positief de toekomst in willen kijken, met kenniseconomie een schoner milieu en optimisme.

Het radicale liberalisme van Ayaan, dat met getrokken zwaard ten strijde wil trekken tegen elke vorm van religieuze uitbuiting en onderdrukking.

Het praktische liberalisme, dat gewoon de vrije westerse waarden in praktijk wil brengen door te schrijven en te filmen wat in hen opkomt en alles te bekritiseren wat hen niet past en toe te juichen wat bij de vrijheid hoort. Dit is de Theo van Gogh/ Leon de Winter lijn.

Helaas zijn er bij type drie en vier al drie slachtoffers gevallen: Pim, Theo en Ayaan.

De lijn Rita Verdonk gaat steeds meer de kant op van een Pim Fortuyn populisme, waarbij de uitkomst onzeker is. Het kan een daadkrachtig Thatcher bewind worden, waarbij al het gepolder en theedrinken afgeschaft wordt en imams gewoon weer een hand moeten geven en Marokkaanse meisjes hun hoofddoek op school af moeten doen. Het kan ook een helemaal verkeerde kant opgaan, waarbij de AH-COPACO- Vastgoed-clans Nederland gaan regeren.

Het liberalisme van Femke is voor mij geen liberalisme, omdat er alleen een paar elementen uit gehaald worden (versoepeling ontslagrecht) en verder de oude dogmatische lijn gevolgd wordt.

Het wordt wel een verschraalde boel in Nederland, maar we zijn nog niet verloren. Daarom roep ik alle liberalen op: doorzetten nu. De strijd wordt niet alleen in het Parlement gestreden, maar overal.

3 comments:

Arie said...

3 slachtoffers? Volgens mij kan je niet tellen.

Ik kom toch echt op 16 miljoen en 26014.

marjan said...

Het nadeel van Rita Verdonk is, dat ze niet alleen vastgoedclans als haar achterban heeft, maar ook niet-liberale '"regels-zijn regels" anti-asielzoekers, tegen allochtonen -fans heeft.

Daar kan zij niets aan doen, maar het kan wel haar beleid beinvloeden.

Ook de libertaire Pim Fortuyn had dergelijke fans.
Pim Fortuyn was echter intelligent genoeg,om hiermee om te gaan.

En ik denk die "Pim-fans",die blijkbaar geen waarde hechtten aan zijn statement, dat illegale uitgeprocedeerden een pardon moesten krijgen, voordat de grenzen dichtgingen, raar zouden hebben staan te kijken als hij wel premier was geworden.

Maar Rita is geen Pim Fortuyn.Hij zou er misschien mee weggekomen zijn, Rita zal stevig rekening moeten houden
met haar achterban.

ajmh said...

je vergeet het liberale liberalisme, met voetjes in elke door jou genoemde variant.