Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 21, 2006

New Speak

door Keesjemaduraatje

op het Nederlands Sociaal Forum werd door Robert Fisk een heel interessant staaltje van New speak te berde gebracht, dat ik jullie niet wil onthouden:

"..Op de een of andere manier is de aanwezigheid van Israël in Palestina veranderd van naam. Voorheen werd in de Engelstalige media over Israëlische nederzettingen bericht als colonies , via settlements zijn het nu zelfs al neighbourhoods geworden. De Israëlische muur wordt geen Wall genoemd maar fence. Als klap op de vuurpijl is het conflict in medialand een dispute geworden. Vrij vertaald is het probleem nu "een ruzie over een schutting rond Israëlische buurten. Als publiek snap je dan niet waar de Palestijnen zich druk over maken. Deze vorm van feiten verdraaiing kennen we uit de roman "1984" van George Orwell als 'NewSpeak'. De lezing heette dan ook News-Peak or News-Speak. "

Nu moet ik hier natuurlijk weer commentaar op geven, anders denken jullie echt dat ik omgegaan ben en een politiek correcte Israel-basher ben geworden.

De taal is inderdaad heel belangrijk. Dat zie je ook in het citaat van Robert Fisk, waar hij schrijft "de aanwezigheid van Israel in Palestina". Dat zie je steeds meer, dat de staat Palestina als een virtuele waarheid en existentie boven de discussie hangt. Palestina is waar voor deze mensen en Israel is slechts een tijdelijke waarheid. Steeds vaker zie je ook dat boeken, films enz. worden aangekondigd als gepubliceerd in "Palestine". Gelukkig worden er in "Palestine"niet zoveel boeken gepubliceerd, omdat er een absoluut anti-intellectueel klimaat heerst. De echte moslimbroeders, zoals Abu Jahjah van de AEL, duiden Israel aan als "Zionistische Entiteit". Je kan dus door je benamingen al een tegenstander het recht op bestaan ontnemen. Palestijnen worden ook steevast als "arabs" aangeduid in de zionistische bladen.

Wat is nu mijn positie? Ik heb al een keer gezegd, dat ik voor de drie-staten oplossing ben, die de geschiedenis in zal gaan als de "Mumbai-Akkoorden", omdat ik het daar in een hotel voor het eerst ten overstaan van een Israelische ambtenaar heb verwoord:

De Gazastrook hoort eigenlijk bij Egypte, dat al een vredesverdrag met Israel heeft en de Westelijke Jordaanoever hoort eigenlijk bij Jordanië, dat ook geen oorlog met Israel heeft. De Palestijnen zouden in die twee staten veel gelukkiger zijn dan in hun zelfgekozen isolement en zelfgekozen diktatuur.

No comments: