Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, June 29, 2006

Lousewies slaat wild om zich heen

door Keesjemaduraatje

er zitten zoveel verschillende aspecten aan het Ayaan-debat dat gisteren gehouden werd. Mark Rutte wilde niet optreden omdat hij net nog lid van het kabinet was en Verdonk niet wilde afvallen. Wouter Bos speelde de redelijke staatsman die wel begrip had voor Ayaans vluchtverhaal. Femke ging de minister verwijten dat ze een oplossing gevonden had en vrioeg zich af waarom de oplossing niet eerder gevonden had kunnen worden. Ja, omdat de kamer om deze oplossing had gevraagd natuurlijk.

Lousewies speelde een bijzondere rol, maar dat kan ook komen omdat ik de laatste weken een aantal kamerleden heb gesproken en nu iets beter begrijp wat er eigenlijk binnen D66 aan de hand is. Lousewies is geen lijsttrekker geworden en een aantal kamerleden hebben geen waardering voor Alexander Pechtold. Ze heeft dus nu haar handen vrij om het kabinet dwars te zitten. Laat het kabinet nu maar vallen, dat is ook wat de leden van D66 willen, na het Congo-, Syrie-, en Ayaan- debat. Het is zelfs maar de vraag of Alexander wel zin heeft nog langer in een kabinet te zitten dat in feite uitgeregeerd is en waarin hij niets mag zeggen. Er is dus alle reden om dit kabinet te laten vallen, maar het moet zo gebeuren dat Lousewies en D66 er voordeel van hebben. Dus moet een ander de dolkstoot uitdelen. Dat doen ze door nu te zeggen dat Verdonk wel een andere post in het kabinet mag houden. Ze weten dat dat een nederlaag is en dat ze dan snel weg zal zijn.

Om 16.00 wordt er een verklaring verwacht. Ik ben benieuwd.

1 comment:

david said...

Over het gekronkel van D66 vandaag zal ook nog wel een stevige noot gekraakt worden, lijkt me. Wat was de rol van de twee D66 ministers inzake de 'verklaring' van Ayaan, bijvoorbeeld? Ik voorzie een stevige knokpartij binnen D66.

Het is maar spielerei, maar zonder die Zembla uitzending ('de heilige Ayaan') was dit allemaal niet gebeurd. Maar zonder Verdonk ook niet. Er zitten inderdaad allerlei aspecten aan. Misschien ook wel een feministisch aspect, aangezien twee vrouwen de hoofdrolspelers zijn in deze kabinetsondergang, wat denk ik niet eerder gebeurd is.