Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, August 31, 2006

Eigen Boezem

,,Palestijnen moeten in eigen boezem kijken''
(Ghazi Hamad)
Bron: destandaard.be

De woordvoerder van Hamas liet zich ongewoon kritisch uit over de huidige situatie in de Gaza-strook.

,,We zijn het gewoon om onze fouten op anderen af te wimpelen. Maar ik heb geen zin om nog langer te discussiëren over de brutaliteiten van Israël. Ja, Israël begaat gruwelijke misdaden, maar dat is al langer bekend. Het is tijd om kritisch te zijn tegenover onze eigen acties."

Dat schreef Ghazi Hamad, de woordvoerder van de huidige Hamasregering, zondag in een opiniebijdrage in de Palestijnse krant Al Ayyam .

En hij gaat verder. ,,Door onze extreme vreugde over het vertrek van de Israëlische troepen vorig jaar uit de Gaza-strook vergaten we naar de toekomst te kijken.''

,,Het leven in Gaza is een nachtmerrie geworden. De politie slaagt er niet in de orde te handhaven en jonge mannen lopen pronkerig met zware wapens rond."

Toch gaat Hamad niet zo ver om de schuld openlijk bij de huidige Hamasregering te leggen. Het zijn eerder de verschillende gewapende groeperingen, die banden hebben met de rivaliserende Fatah-beweging van president Mahmoud Abbas, die hij verantwoordelijk acht voor de chaos.

Hamad stelt ook het afvuren van raketten op Israël in vraag. ,,Ze zorgen voor weinig schade in Israël en lokken zware Israëlische vergeldingsacties uit waarbij elke keer opnieuw veel Palestijnse burgers omkomen.''

,,Wanneer gaat men inzien dat een natie opbouwen een krachtiger verzet inhoudt dan het afvuren van een raket?''

Het minste dat van de opiniërende bijdrage, die gisteren ook in de Engelstalige pers opdook, kan worden gezegd is dat ze ongezien scherp is voor de Palestijnen zelf.

Ondanks de gebruikelijke kritiek op Fatah, is het zeer ongewoon dat een hooggeplaatste Hamaswoordvoerder de hand in eigen boezem steekt en de rol van Israël relativeert.

Hamad gaf na de verschijning van zijn bijdrage aan dat hij in eigen naam sprak en dat hij geen algemeen standpunt van Hamas verkondigde. Hamas zelf reageerde nog niet officieel op de uitlatingen.

,,Ik denk ook niet dat Hamas officieel zal reageren", zegt Abu Ala, professor literatuurkritiek aan de Al Aqsa Universiteit in Gaza-stad aan de telefoon. ,,Maar ik heb her en der al horen waaien dat veel Hamasleden best tevreden zijn met de bijdrage.''

Ala ziet in de uitspraken van Hamad een duidelijke weerspiegeling van de veranderingen die momenteel binnen Hamas op til zijn.

,,In januari stemden de Palestijnen in de Gaza-strook massaal voor Hamas omdat ze verandering ambieerden. Maar Hamas was niet voorbereid op de macht. En zeven maanden later stellen we vast dat niet alleen de veiligheid, maar ook de economie er niet op verbeterd is. Dat hangt ook steeds meer Hamasaanhangers de keel uit. Vandaar dat er nu steeds vaker stemmen opduiken voor een andere aanpak", zegt Ala.

Over het moeilijke leven in de Gazastrook kan Ala, wiens laatste loonbriefje van zes maanden geleden dateert, meepraten.

,,We zitten hier nog steeds grotendeels zonder water en elektriciteit. Zelfs het voedsel wordt nu schaarser. Er moet dringend meer humanitaire hulp komen.''

No comments: