Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, September 29, 2006

Geen spijt !!

Cartoonist: Geen spijt van profeet met bom

Bron: Trouw

Ondanks de waarschuwingen van de Deense binnenlandse veiligheidsdienst om zich gedeisd te houden, verscheen een van de cartoonisten op de Deense televisie.

Kurt Westergaard (71) is een van de vaste tekenaars van Jyllands-Posten, de grootste krant van Denemarken die de cartoons een jaar geleden publiceerde. Hij maakte de meest omstreden cartoon: die van Mohammed met een bom in zijn tulband.

Begin deze week verscheen Westergaard op televisie, hij was duidelijk in beeld met zijn grijzende haar en kleurig halssjaaltje. De dag erna nam hij gewoon de bus naar de redactielokalen van de krant, in een buitenwijk van Århus.

Zaterdag is het een jaar geleden dat de twaalf omstreden Mohammed-cartoons in een Deense krant verschenen. Ze veroorzaakten woedende reacties en gewelddadigheden in vele landen. Eerder dit jaar zetten Pakistaanse moslims één miljoen dollar op het hoofd van Westergaard. Hij trotseerde de waarschuwingen van de Deense veiligheidsdienst en liet een tv-ploeg in zijn huiskamer filmen. „Het is tijd om elkaar in de ogen te kijken en een dialoog op gang te brengen. Daarom koos ik ervoor om in de openbaarheid te treden’’, aldus Westergaard, die had ingestemd met een ontmoeting met Kasem Said Ahmad, de woordvoerder van de Deense Islamitische Geloofsgemeenschap (DIT). Ahmad was destijds een van de leden van de delegatie die naar het Midden-Oosten afreisden om de cartoons aan moslimleiders aldaar te laten zien. Later bleek dat deze delegatie ook cartoons had getoond die niet in de krant waren gepubliceerd, onder meer van Mohammed met een varkensneus.

Midden in het gesprek wilde Ahmad niet meer meewerken aan het tv-programma en vertrok. „We kwamen helemaal niet dichter tot elkaar’’, aldus Ahmad, die had gehoopt op een verontschuldiging. De cartoonist verklaarde echter ’geen spijt’ te hebben van zijn tekening en zei een volgende keer ’hetzelfde te doen’. De andere elf cartoonisten hebben geen commentaar.

Het debat over de islam in Denemarken gaat ondertussen door, na de publicatie van het boek ’Islamisten en Naïevelingen’. Auteurs zijn de vroegere sociaal-democratische minister Karen Jespersen en haar echtgenoot Ralf Pittelkow – politiek commentator van Jyllands-Posten. Na twee weken is het boek al een bestseller in Denemarken. Het echtpaar noemt sommige politici en opiniemakers ’naïevelingen’, omdat zij het gevaar van het islamitische fundamentalisme onderschatten. De Mohammed-affaire is daar volgens hen een voorbeeld van, omdat verschillende hoofdredacteuren en politici de publicatie van de cartoons als een belediging van de islam beschouwden.

Ook al stond Jespersen in haar jonge jaren bekend als links-radicaal, de laatste tien jaar ging zij herhaaldelijk fel tekeer tegen de multiculturele samenleving.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Commentaar van Keesjemaduraatje: ik ben blij dat er links-radicale mensen zijn die zich niet de mond laten snoeren. Wat dat betreft herken ik me erg in dit artikel en in de houding van deze cartoonist. Dat vind ik beter dan de houding van de zogenaamde "Vredesjournalist" Stan van Houcke die meehuilt met de wolven in het bos.

1 comment:

dirk said...

"Ook al stond Jespersen in haar jonge jaren bekend als links-radicaal, de laatste tien jaar ging zij herhaaldelijk fel tekeer tegen de multiculturele samenleving."

Dus:

Linksradicalen zijn per definitie voorstander van iedere multiculturele samenleving?

Hoewel Jespersen tegenwoordig als gematigd sociaaldemocraat door het leven gaat, komen haar standpunten nog altijd voort uit linksradicale overtuiging?

Volgens mij moest er iemand op het laatste moment nog snel even wat extra regels tekst hebben.