Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, November 23, 2006

Weg van het grijze Midden

door Keesjemaduraatje
in Mei 2006 zat ik nog op een cursus "Kennismaken met D66". De mevrouw van het landelijk bureau, die de workshop leidde vroeg ons wie er lijsttrekker moest worden voor D66: Lousewies of Pechtold. Ik zei toen dat Lousewies lijsttrekker moest worden omdat Rutte, Pechtold en Bos te weinig van elkaar verschillen. Het zijn alledrie dezelfde kleurloze type mooie mannen. (Nou ja Rutte mooi?) Ze verschillen te weinig van elkaar, ook qua standpunten. Rutte is eigenlijk een D66-er en Wouter Bos heeft een kleurloze oppositie gevoerd. Eigenlijk zijn het alledrie ook loosers. Maar dat terzijde. In ieder geval hebben de drie partijen van deze lijsttrekkers verloren. Met Lousewies was D66 misschien strijdend ten onder gegaan, maar ze hadden niet de Turkse Genocide Stemmen nodig gehad om nog net op drie zetels te komen.
Het is ook een verlangen naar authenticiteit, die samenhangt met de trend naar reality-soaps en reality reportages. De kiezers willen echte mensen van vlees en bloed kiezen en geen gestylde mediaproducten. Rutte, Bos en Pechtold waren te uitwisselbaar.

Andere observaties

-Partijen die publiciteit hebben gezocht via Geenstijl hebben gewonnen: SP en Groep Wilders. Harry van Bommel en Geert Wilders hadden namelijk een column op Geenstijl.

-De PvdA krijgt een linksere concurrent: de SP
-De Groene Partij krijgt een meer fundamentalistische zuster (Dierenpartij)
-De VVD krijgt een rechtsere concurrent : Geert Wilders
-Het CDA krijgt een christelijker concurrent, de Christen-Unie.
Er is dus sprake van een vlucht uit het midden.

-Er is sprake van een anti-Europa stemming. Alle partijen die kritisch zijn over de Europese eenwording hebben gewonnen.

Mijn mening
Het is niet goed als Wouter Bos nu mag gaan regeren. Hij zou moeten terugtreden. De SP moet een kans krijgen te regeren, anders hebben de kiezers nooit de kans om te zien hoe de SP het echt doet als regeringspartij. Ik ben voor een minderheidskabinet CDA-SP, onder leiding van Balkenende. Lachen. Marijnissen als minister van Sociale Zaken en Agnes Kant op Gezondheid. Dan kunnen we zien of het werkloosheidspercentage dan echt naar beneden gaat.

5 comments:

barry said...

Nou ja, Pechtold mooi?

Ratna said...

Het meest waarschijnlijk lijkt mij een kabinet van CDA,PvdA en Christen-Unie. CDA en SP zullen het nooit eens kunnen worden, en het zou ook totaal ongeloofwaardig zijn als de SP nu met het CDA zou gaan regeren. Lachen doe je overigens maar tijdens een komedie :-), maar hier gaat het om het besturen van het land.
Agnes Kant op Gezondheid lijkt me overigens geen slecht idee, als van Bommel maar niet op Buitenlandse Zaken komt.
Waarom ben jij trouwens zo verschrikkelijk tegen de PvdA? Niet dat ik ze zo geweldig vind, Wouter Bos was inderdaad vooral kleurloos, maar hij zei weinig waar je echt aanstoot aan kunt nemen, toch? Pechtold was vond ik juist wel uitgesproken in zijn kritiek op de rechtse partijen en hun standpunten met btrekking tot buitenlanders en de islam.
Het lijkt mij lastig zonder de PvdA een kabinet te vormen. Of zie je de Christen Unie en Wilders al samen in een kabinet zitten?

Deze onmogelijke verkiezingsuitslag doet me trouwens denken aan een zeker land, en Wilders aan een politicus waar we het ook al over hebben gehad...

keesjemaduraatje said...

ja dat is gek, dat sommige mensen een ingebakken afkeer tegen het PvdA hebben. Dat is toch denk ik iets Gereformeerds. Het schijnt dat Gerard Reve, die van communistische huize is, ook zijn gehele leven iets tegen de Sociaal-Democraten heeft gehad.
Ik heb niets tegen de PvdA in het bijzonder, behalve dat God's zegen niet op hun verkiezingscampagne lag, maar ik zie er ook niets in. Ze willen alles oplosen door meer er meer geld in te stoppen, zodat de publieke sector erg groeit. Dus anbtenaren en leraren zijn erg voor de PvdA. Ze zijn geen vlees en geen vis. ze doen niet veel fout, maar ook niets goed.
De armeense genocide is voor mij een heel belangrijk punt. Als je de mensenrechten in het verleden niet weet te waarderen, zal je ook de mensenrechten in het heden misachten. Dat is mijn mening over dit thema.

We mogen blij zijn dat in Nederland een democratie met weinig veranderingen heerst, dan gaat er ook niets heel erg fout. Maar een paryij die in de oppositie 10 zetels verliest, die is geen knip voor zijn neus waard. Wouter Bos moet opstappen.

barry said...

Wouters Nederlandse leivelingsfilm is Paradise Now. In het Prem debat liet hij weten dat er ook een andere houding tegen Israel moet komen. Toen enkele aanwezigen vroeg of hij dat alleen maar zei om moslims te trekken, zei Wouter nee! Omdat ik dat zelf wil. Als dit conflict blijft doorslepen dan blijven andere conflicten ook doorslepen.'.

fleece said...

eigenlijk heeft paars wederom weer een opdonder gekregen;
welken partijen hebben moeten inleveren:
D66
PvdA
VVD
dus opnieuw paars.

wat wel vreemd is dat bij een debat programma prem nummer 2 van de PvdA verkondigde dat de PvdA tegen een generaal pardon is en wouter bos voor pleit.
Waarom is de CDA in het slotdebat hier niet op terug gekomen. Ze hadden wouter kapot kunnen maken