Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 03, 2006

Gedachtes op zaterdagavond

Door Keesjemaduraatje

Ik zit op de eerste verdieping van een rijtjeshuis te Eindhoven. Beneden bruist het wilde leven, in de vorm van een verjaardagfeest van mijn oudste zoon. Allerlei ideeën zijn nog nooit hier op het weblog verschenen en willen ook wel eens naar buiten.

De stijging van de waterspiegel
Als we echt bang moeten zijn voor de stijging van de waterspiegel, dan is het heel absurt om nog langer huizen te bouwen in Almere, dat onder de zeespiegel ligt. Ik stel voor een hoge snelheidstrein te bouwen van Amsterdam naar Amersfoort en daar op een heuvelrug, nieuw land voor stedebouw te bestemmen. Als je in 20 minuten of een half uur naar je werk kan komen, zullen veel mensen bereid zijn om daar te gaan wonen. Als het water komt, dan hebben we daar alvast een stad.

Subsidie van wonen
Ik ga er even vanuit dat wat Milton Friedman heeft geschreven over subsidies die altijd een verstoring van de markt tot gevolg hebben, waar is. Dan zou je alle subsidies op wonen moeten afschaffen: huursubsidie en hypotheekrenteaftrek. De vrije markt kan dan zijn gang gaan. Waarschijnlijk is de woningnood dan snel opgelost. Maar er moeten wel veel stukken grond ter beschikking komen voor woningbouw.

Onderwijs
In het bedrijfsleven maken we gebruik van leverancierscertificaten om wereldwijd de kennis van specialisten op één peil te houden. Je kan bijvoorbeeld een examen voor Windows XP doen of een Unix-vakmans diploma halen. Dat zijn testen die je per internet op een bepaalde locatie kan halen. Dus wel gecontroleerd.  Wereldwijd hetzelfde en je weet wat je moet leren.
Dat zou voor het onderwijs in Nederland ook een mogelijkheid zijn om sneller te leren. Sommige mensen kunnen op hun 17e al alle wiskundestof voor een VWO diploma. Laat ze dat gewoon via een Internet staatsexamen halen. Mijn zoon spreekt perfect Duits. Die kan nu al het examen doen.
Het bespaard veel geld en tijd.

Afghanistan
Er wordt zoveel geld verdiend aan papaverteelt in Afghanistan, dat de strijd tegen de Taliban niet te winnen is zonder deze papaverproductie te stoppen. Ook weer uitgaande van de vrije markt, zou de heroïne meteen vrij gegeven moeten worden om de prijzen naar beneden te drukken. Misschien een goede mogelijkheid om de War on Terror wel te voeren en daarom de War on Drugs te stoppen.

4 comments:

Dylan said...

wat je vergeet is dat de War on Drugs gaat over het om zeep helpen van organisaties zoals FARC, en andere organisaties die een (links) alternatief bieden
niet om de drugs ook echt uit te schakelen
like they give a fuck.

Oh en milton friedman is dood
zijn ideeën ook
z'n liefje pinochet staat ook op het moment om te vallen
christmas comes early this year.

keesjemaduraatje said...

elke keer als een trein te laat komt, of een ziektekostenverzekering, huurprijs, of energie duurder wordt, dan weten we, dat Milton Friedman niet dood is.
Privatisering en markwerking zijn de ontwikkelingen die geheel volgens Milton Friedman zijn.
De "War on Drugs" is niet volgens Friedman, omdat die vond, dat de staat zich daar niet mee moet bemoeien. De strijd tegen de drugs laat alleen de prijzen stijgen.

Dylan Paauwe said...

da's mijn punt, ieder mens die een beetje nadenkt ziet dat de bullshit van friedman niet tot een verbetering leidt
zijn ideeën zijn dus dood, nu de praktijk nog waarop die ideeën zijn gebaseerd.

en ik heb nooit gezegd dat de war on drugs volgens friedman is.

david said...

Rob de Wijk had het idee om 'het westen' de complete papaveroogst te laten opkopen, en die vervolgens in de fik te steken. Boertjes blij, en de boel komt niet op de markt hier. Dat zal Friedman wel niks hebben gevonden.