Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, December 28, 2006

Heiligenabend

door Keesjemaduraatje,
de avond voor Kerst wordt in Duitsland Heiligenabend genoemd. Dat is eigenlijk de pakjesavond voor de Duitsers. Dan gaan veel mensen ook naar de kerk. Wij ook, naar de Lutherse Kerk in het dorp. Helaas waren we zo laat dat er geen blaadje met de liedteksten aan ons verstrekt kon worden, daarom kon ik niet meezingen. Die Duitse Kerstliederen zijn weer geheel anders dan de Nederlandse. Doordat we voorin zaten en de dominee helemaal alleen was, werd aan mijn vrouw gevraagd het kerstverhaal voor te lezen. Dat heeft dan ook wel iets als dat aan je gevraagd wordt.


Ik zat naast mijn zoon en zei tegen hem: "dat zou in de Gereformeerde kerk niet kunnen, dat er in de kerk een kerstboom staat en een kerststal is ingericht". De Gereformeerden zijn eigenlijk de Taliban onder de Nederlandse gelovigen. De kerk is helemaal wit en kaal en geen enkele afbeelding of versiering. Wees er maar blij mee. Maar dit was Luthers en het was gezellig.

100_1350

Aan het einde van de kerkdienst werd er nog gebeden. Eerst bad de dominee voor de mensen in Israël. Dat was goed en daarna nog voor de mensen in Palestina. Prima. Ik wilde na de kerk nog aan hem vragen waar dat lag, maar die man bedoelt het allemaal goed, dus waar hebben we het over.

No comments: