Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 03, 2006

Onmogelijke Tegenstellingen

door Keesjemaduraatje
gisteren liep ik de Albert Heijn uit en daar stond een man die me de Telegraaf aanbood. Als je dan zo'n krant aanneemt verwikkelt hij je in een gesprek over een proefabonnement. Dat gesprek wist ik succesvol af te slaan. Toch eens lezen wat er in staat. In de zaterdaguitgave van de Telegraaf staat een column van Joshua Livestro, waarin dezelfde theorie wordt verwoord, die ik al een jaar lang op gelegen- en ongelegen tijdstippen naar voren breng. Namelijk dat de VS willen dat Turkije bij Europa gaat horen.

De VS heeft daar drie redenen voor:

Als Turkije bij Europa gaat horen, kunnen de westerse verlichtingswaarden als vrijheid en democratie wortel schieten in de Turkse samenleving. Bovendien kan Turkije dan als militair bruggehoofd fungeren in het instabiele Midden-Oosten.

Biolivestrojoshua Er is echter nog een derde reden voor het aandringen van de VS op het toetreden van Turkije tot de EU. Het zou de Europese Unie namelijk verzwakken en daar heeft de VS een belang bij.

Dat brengt ons op een heel merkwaardige conclusie die Livestro niet trekt. Als je tegen de VS bent en de westerse verlichtingswaarden afwijst. Als je bovendien vindt, dat het Midden-Oosten zo al stabiel genoeg is. Dan zou je tegen de toetreding van  Turkije tot de EU moeten zijn. 
Als je daarentegen de VS helemaal te gek vindt en de westerse waarden wilt verdedigen, dan zou dat in moeten houden dat je vóór toetreding bent. Omgekeerde wereld dus.

Er is nog iets vreemds. De islamitische opmars in Turkije wordt tegengehouden door de seculiere beweging van de aanhangers van Atatürk. Dat zijn ook de mensen die helemaal geen moeite hadden met het bezoek van de Paus aan Turkije. Dat is ook de beweging die  er voor zorgt dat hoofdoekjes zijn verboden op Turkse scholen.  Dus dat zijn onze medestanders; denk je; en nou maken wij het de Atatürk-aanhangers juist zo moeilijk met de Armeense Genocide affaire. Juist zo iemand als Fatma Koser Kaya, de seculierheid en geëmancipeerdheid in persoon, krijgt ook op dit weblog, de wind van voren.
Het is dus een kwestie van fanatiek nationalisme of islamisering. (De PvdA steunt allebei.)

Ik ben op dit moment tegen de toetreding van Turkije bij Europa, omdat er meer nadelen dan voordelen zijn. Turkije heeft ook zonder onze steun wel een belang bij het buiten houden van de fundamentalistische islamieten. Als een land overtuigd is van de westerse democratische waarden, dan hoeft het nog niet meteen lid te zijn van de EU.

In de Irak-oorlog heeft Turkije laten zien niet altijd een trouwe bondgenoot te zijn. Turkije stond de VS niet toe vanaf haar grondgebied te opereren. Misschien niet toevallig dat er nu veel meer stemmen opgaan, ook in de VVD, om Turkije niet toe te laten tot de EU.

No comments: