Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, January 15, 2007

Wat Condoleezza Rice niet wil zien

door Keesjemaduraatje
het lijkt wel of de VS altijd Israël steunen en dat de landen twee handen op één buik zijn, maar er zijn ook grote belangentegenstellingen. Weliswaar ligt het boek "The Case for Democracy"van Israelische ex-Minister Nathan Sharansky naast het hoofdkussen van de VS President Geaorge W. Bush en het schijn zelfs dat dit het enige boek is dat hij in één keer doorgelezen heeft. Dat neemt niet weg dat hij enkele belangrijke uitgangspunten van het boek niet ter harte heeft genomen.

De Verenigde Staten van Amerika houden al jarenlang dictaturen in stand, door nationalistische regeringen die zeggen de VS te volgen, te steunen. Pakistan, Egypte en Saoudi-Arabië zijn de belangrijkste voorbeelden. Zelfs Saddam werd jarenlang gesteund. Meestal is er een strategische reden om deze regeringen te steunen. Bijvoorbeeld om de moslimbroederschappen of de shi'iten in Iran in toom te houden. Door deze politiek worden diktaturen niet alleen in stand gehouden; uiteindelijk creërt de VS zijn eigen tegenstanders. Nathan Sharansky is een voorstander van democratie en vindt dat je zelfs de moslimbroeders door verkiezingen aan de macht moet laten komen.
Condoleezza2
Dezelfde politiek voert de VS al decennia lang ten opzichte van de Palestijnse strijders. Geef ze maar wapens en train zelfs hun lijfwachten, dan zullen ze uiteindelijk inbinden, is de gedachte erachter. De PLO van Yasser Arafat is jarenlang ondersteund. Zelfs nu nog krijgt President Abaas wapens van de Verenigde Staten. Terwijl al heel duidelijk geworden is dat ook Abbas met een dubbele tong spreekt.

Er is de Palestijnen ooit een eigen staat beloofd. Dat klopt. Ooit zijn er vredesbesprekingen geweest. Meerdere zelfs. Condoleezza kan nets anders doen dan die lijn voortzetten. Beloof maar weer een eigen staat en dan gaan we weer verder denkt ze nu. Ongelooflijk dom en naief, voor iemand die cum laude aan allerlei Universiteiten is afgestudeerd. Daaraan kan je weer zien dat intelligentie niet is af te lezen aan universitaire titels. Mijn opa, die alleen lagere school afgemaakt had, had nog meer politiek inzicht toen hij in 1941 zei, dat de Nederlandse Unie, die samenwerking met de Duitse bezetter nastreefde, een verkeerde beweging was. Een staat die joden vervolgt kan nooit iets goeds volbrengen. Daar heb je alleen gewoon een goed inzicht in goed en kwaad voor nodig. Zo simpel is het hier ook en dan gaat het niet alleen over de houding ten opzichte van joden, maar ook over de houding ten opzichte van de eigen bevolking. Palestijnen worden door hun leiders slecht behandeld. Opgehitst en kleingehouden. Corrupte regeringen maken al het geld zelf op.    

Wat dan?
Moeten we dan maar toezien hoe Israël de gehele westelijke Jordaanoever volbouwd en er nooit vrede in het Midden-Oosten komt?

De oplossing van Nathan Sharansky is dat er altijd voorwaarden gesteld moeten worden. Niet alleen voorwaarden voor Israël, maar ook voorwaarden voor de Palestijnse bevolking. Als President Abbas in staat is om democratie in de Gazastrook toe te staan, dan zal hij ook vreedzaam ten opzichte van Israël staan. als er vrjheid voor de Palestijnen komt, dan zullen ze ook andere hun vrijheid gunnen.
Daarom was Sharansky ook tegen de terugtrekking uit de Gazastrook. er stond niets tegenover en daarom werd het door Hamas gezien als overwinning. Nu is het resultaat dat er nog veel meer geweld uitbreekt.

Democratie op de Gaza; er waren toch net verkiezingen?
Hamas heeft toch net de verkiezingen gewonnen op de Gazastrook? Is dat niet democratie genoeg?
Nee. Echte democratie laat ook andere meningen toe en dat is tot nu niet het geval in de Palestijnse gebieden. Bij elke toezegging van de Israëlische kant moet er ook een toezegging van de Palestijnse kant op het gebied van mensenrechten komen. Het Palestijnse probleem is in de eerste plaats een menserechten probleem. De palestijnen leven in een diktatuur, dat moeten de onderhandelaars niet vergeten.

Nu gaat Condolleezza Rica al weer de oprichting van een Palestijnse staat beloven, terwijl de palestijnen elkaar de tent uitvechten. Dat is toch ongelooflijk.

No comments: