Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, February 04, 2007

Landkreis Diepholz

door Keesjemaduraatje
hierboven zien jullie een nieuwe kopfoto, van het riviertje de Grosse Aue in Landkreis Diepholz, in Duitsland. Ik heb 12 jaar in deze streek in Duitsland gewoond, die zo erg afgelegen en platteland is, dat je het niet met Oost-Groningen of de achterhoek kunt vergelijken.  De dischtsbijzijnde grote stad was 1 uur rijden met de auto.
We hebben wel eens voorgesteld om wat meer aan streekontwikkeling te doen. In Drenthe zie je overal bordjes langs de weg, van toeristische bezienswaardigheden, zoals Angorageitenfokkerijen, plaggenhutten en oude boerderijen. Waarom doen jullie niet meer aan promotie vroegen we de plaatselijke hotelbazen wel eens. Dat was allemaal niet zo nodig vonden ze.
Hetzelfde geld voor de Grosse Aue, een rivier die helemaal gekanaliseerd en saai geworden was, na de herverkavelingen van de vijftiger jaren. Jullie zouden wat meer aan renaturering moeten doen, vertelden we de plaatselijke politici. Ja, dat was allemaal moeilijk.
Grosse_aue_2Op een gegeven moment ga je dan maar weer weg. Niet alleen om die reden, maar ook omdat je toch verder wilt met je leven. Kom ik terug in Nederland, blijkt de kerncentrale Dodewaard gesloten te zijn. Vijfentwintig jaar nadat ik daar heb staan demonstreren. Duurt gewoon even voordat de Nederlandse bevolking de mening van de demonstranten overneemt.

Nu kwamen we tijdens de afgelopen Kerst terug in het dorp en konden al het eerste renatureringsproject van de Grosse Aue bewonderen. Ze hebben een stuk weiland gekocht en een doorgang gegraven. Als het water van de rivier nu stijgt, dan loopt het biotoop vol water en zodoende ontstaat er een gebied met een andere  waterhuishouding. Er kunnen zelfs ijsvogels broeden.

Afgelopen zomer waren we op bezoek bij een tante van mijn vrouw en daar stond een molen midden in de pampa. Bleek dat daar net een manager van Microsoft was gaan wonen en de vrouw van die manager wilde in die molen een vakantieverblijf voor toeristen maken. Ook weer een project dat nu ontstaat en dat hard nodig is om de streek te ontwikkelen.

No comments: