Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, April 01, 2007

Illegaliteit

Door Keesjemaduraatje
Mijn oude vader aan de telefoon, over de eerste nummers van de illegale Trouw vanaf 1943, die weer te bewonderen zijn, op de website van Trouw. Hij vertelde mij dat de eerste verzetsgroepen georganiseerd werden door de AR-kieskringen. (AR=Anti-revolutionaire partij, voorloper van het CDA) Niet iedereen was er zo blij mee dat de illegale krant Trouw meteen ondergronds ging. Sommigen wilden de bezetter met open vizier tegemoet treden. Als wij redelijk zijn, zal de bezetter ook gematigd optreden. Mijn opa kon dan wel eens fel uithalen, naar de naieve mensen die dachten dat er met de nationaal-socialisten te onderhandelen viel. "Het is de antichrist", aldus mijn opa.
Ongelooflijk dat het niet tot de hooggeplaatsten in Nederland was doorgedrongen dat de communisten al allemaal in kampen zaten en de Pogromnacht al in 1938 had plaatsgevonden. Later zouden 24 bezorgers van Trouw gearresteerd worden en in Vucht doodgeschoten.

Ik vertelde mijn vader dat ik net nog aan mijn opa gedacht had, toen ik bedacht dat je nog zoveel boeken gelezen kon hebben en hogere scholing en goede contacten kon hebben, maar als je de morele kracht niet hebt en het morele onderscheidingsvermogen om goed van kwaad te onderscheiden, dan heb je an al die kennis niets. Mijn opa was gewoon landarbeider, met lagere school. Toch zag hij in dat er met nationaal-socialisten geen compromissen gesloten mochten worden.

Welke morele kracht hebben wij nu in Europa om onze democratie tegen de dictatuur te verdedigen? Wat is onze basis?   Net op dat moment belde mijn broer aan en moest ik de deur open doen. (niet mijn moslimbroer, maar mijn homobroer) Dus het antwoord horen jullie een andere keer.

w

No comments: