Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, June 04, 2007

Moslims en Bondgenoten

door Keesjemaduraatje
Jullie herinneren je misschien nog aan de geweldige leiderschapstraining die Jan Andreae vorig jaar gaven aan leden van Hamas en de Fatah op de Gazastrook? Nou, dat was weliswaar een hele effectieve training, maar de leden van de Palestijnse bevrijdingsorganisaties gaven er toch de voorkeur aan elkaar een half jaar later eens flink voor de kop te schieten. Niet getreurd, er zijn nog moslims en "true believers" genoeg in Nederland. Vandaar dat er nu een cursus "Moslims en Bondgenoten" georganiseerd werd. Deze cursus richt zich op moslims en de mensen die moslims ondersteunen.
Citaat van Anja op haar weblog: "Er moeten plekken zijn voor strijders, plekken waar we neer kunnen zitten met anderen en mogen huilen en dan weer de kracht hebben om door te gaan."
070702training184
Nou dat was natuurlijk lachen en huilen geblazen. Er was wel één probleempje. In de tuin van het cursusinstituut staat een beeld van een Griekse god en die is naakt. Is natuurlijk haram. Dus enkele behulpzame "bondgenoten" bonden snel een sjaaltje om het beeld, zodat de overgevoelige moslima's niet gekwetst zouden worden door de naakheid van dit schaamteloze beeld. Tot grote hilariteit van de hoofddoekdames.

Het valt me op hoe moe Anja de laatste tijd is. Ze vertelt over de moedeloosheid die de moslims overvalt als ze steeds weer verkeerd begrepen worden en gediscrimineerd worden. Dat is opmerkelijk, omdat wij juist denken dat de islamisering voorspoedig voortschrijdt. Nog even en de islam kan het hele land overnemen. Waarschijnlijk is Anja zelf zo moe geworden. Ondanks haar jarenlange strijd is ze geen persoon van belang in Nederland, in tegenstelling tot Femke Halsema en Gretta Duisenberg.
Terwijl Anja echt iets voor de lijdende Palestijnse bevolking doet en Femke en Gretta alleen maar een enorme grote bek opentrekken. Maar nu interpreteer ik misschien weer iets teveel.

Wat ik interessant vind is, dat Anja en Jan Andreae een historische lijn trekken tussen de emancipatiestrijd van arbeiders, homo's, zwarten, vrouwen en moslims. Ik denk dat ze daar een hele grote inschattingsfout maken.  De islam is geen emancipatiebeweging, maar een onderdrukkingsbeweging. De verworven vrijheden van de homo's en de vrouwen komen juist in gevaar door de oprukkende islamisering.

3 comments:

Bart said...

Wat ben je ineens mild voor Anja!
Maar inderdaad, moslims emanciperen via de Islam is met elkaar in tegenspraak. Of je emancipeert moslims door ze uit hun geloof te halen, of je hervormt de Islam (waar ik in het midden laat of dit kan) of beide. De fout die Anja maakt is dat ze denkt dat de Islam hervormt kan worden door terug te gaan naar de bronnen. Maar moslims moeten juist afstand nemen van een deel van de oorspronkelijke teksten, daar valt simpelweg niets humanistisch van te maken. Wat ik interesant vind is hoe vast Anja in haar denken zit, en ze is niet alleen, het lijkt wel een generatie kwestie met types als van Thijn maar ook Dijkstal. Op een of andere manier hebben deze mensen zich volledig geidentificeerd met minderheden als moslims, waardoor ieder kritisch vermogen verloren is gegaan. Maar ik denk dat je gelijk hebt dat Anja moe is, en haar generatiegenoten verdwijnen uit de politiek. Misschien beseft ze wel dat ze een verloren strijd voert, de druk op de Islam en de moslims zal alleen maar toenemen.

arend said...

@Freddy,

Die bijeenkomst is toch al geweest?
Sterker nog, ik heb voor de deur gestaan maar de toko was vol.

Jan H v H said...

@ Bart
Anja, en vele met haar, die denken op de juiste wijze op te komen voor een groep mensen die zich palestijnen zijn gaan noemen vergeten een flink aantal andere zaken of sterker die worden liever genegeerd. Een voorbeeld : Anja noemt zich bijv. "christen", ik vraag me af of ze ooit de bijbel heeft gelezen maar daar komen de filistijnen in voor en wat de profetieën betreft, het huidige bastaard volk dat zich palestijnen (filistini) is gaan noemen staat nog heel wat te wachten. Het zijn immers niets anders als de nazaten v/d arabieren die of daar destijds woonden en hund land aan de joden verkochten, of het zijn de arabieren uit de omliggende landen die nu tussen wal en schip zitten omdat hun eigen arabische broeders ze niet terug in huis wensen te nemen. Ingevolge de profetieën over de filistijnen lopen ze het risico om net als de filistijnen uit de oudheid met wortel en tak te worden uitgeroeid. Zou Anja en haar adepten daar van op de hoogte zijn ? Juist omdat ze beweerd christen te zijn zou ze dat toch behoren te weten.
Als christenen (of Christenen) en joden (of Joden) terug zouden gaan naar de oorspronkelijke teksten en leefwereld waarin deze geschreven zijn lopen we dan niet het risico flink achterwaarts te gaan in plaats van voorwaarts ? En word men dan niet net zo verdorven als de islam, door dergelijke normen en waarden aan derden dwingend op te leggen ? Juist deze strijd die men voor en pro islam wenst te voeren veroorzaakt precies dat. De ene mens heerst over de ander, tot diens nadeel.

Vr. Gr. Jan