Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, August 23, 2007

AEL demonstreert op 11 September

AEL plant betoging op 11 september (HLN BE 22 Augustus)

AEL plans demonstration on 11 september "Stop Islamophobia and racism in Europe"

De Arabisch-Europese Liga (AEL) wil op 11 september, precies zes jaar na de aanslagen op de WTC-torens in New York, betogen in Brussel. De organisatie heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij het Brusselse stadsbestuur. Het thema van de manifestatie is 'Stop islamofobie en racisme in Europa'. Het Brusselse stadsbestuur heeft de aanvraag al gekregen, maar wacht nog op een rapport van de politie om een beslissing te nemen.

Vreedzaam
De AEL benadrukt dat het gaat om een vreedzame bijeenkomst. "De aanleiding is het toenemende haatdiscours tegenover moslims, dat vandaag meer mainstream is dan welke discours ook, en de concrete plannen van Europese extreemrechtse en racistische organisaties om dit te tonen in de straten van Brussel."

SIOE
De AEL verwijst zo naar de organisatie Stop the Islamisation of Europe (SIOE) die op 11 september voor het Europees Parlement in Brussel wilde betogen. De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans besloot echter die betoging te verbieden omdat hij vreest voor reacties van de allochtone gemeenschap in zijn stad. De SIOE wilde in Brussel manifesteren tegen de "invasie van islamgebruiken" in Europa. De organisatie is gekant tegen de islamitische wet, die volgens hen botst met de democratie en de gelijkheid die Europa hoog in het vaandel draagt.

Recht op vrije meningsuiting.
De AEL zegt wel dat ze de vrijheid van meningsuiting een absoluut recht vindt. "We hebben nergens opgeroepen om de betoging van SIOE te verbieden. AEL zegt wel dat het recht op respect voor ieders geloofsovertuiging, cultuur of taal even absoluut is, wil men de broze maatschappelijke cohesie niet vernietigen en de verschillende gemeenschappen in rechtstreekse aanvaring brengen met elkaar."

Volgens de AEL zal de betoging dan ook in dat kader plaatsvinden. "De eis voor een respectvolle omgang met elkaar en met ieders religieuze overtuiging staat centraal", luidt het. De AEL roept alle middenveldorganisaties die deel willen nemen op contact op te nemen.

Toelating
Thielemans heeft intussen wel de toelating gegeven voor een betoging op 9 september, naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001. United for Truth, een koepel van een aantal linkse organisaties, wil met een demonstratie een nieuw onderzoek naar de aanslagen van Nine Eleven vragen. Ze trekken de officiële versie van de aanslagen op de WCT-torens in twijfel en denken dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanslagen zit.

2 comments:

Elisa van Heeswijk said...

IKZELF zou de betoging:Stop the Islamisation of Europe (SIOE)van harte toejuichen.Maar dan wel zonder agressie en geweld.
Daarmee kan men nl zijn voorkeur laten zien dat gezamelijk EUROPAhet NIET eens is met een toename van ISLAM(iten)We hebben er al meer als genoeg!

miep said...

Men kan de petitie nog tekenen die de Brusselse burgemeester wordt aangeboden.
Er zijn nu iets meer dan 9000 mensen die hun naam gezet hebben.

http://www.PetitionOnline.com/ulfkotte/