Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, August 14, 2007

Huize "Het Gras"

door Keesjemaduraatje
mijn collega's vroegen nog waar of dat ik naar toe ging op vakantie en ik zei: "Op bezoek bij de mevrouw met de zes Jaguars, in Zuid-Frankrijk", maar dat moest ik meteen weer rectificeren van mijn vrouw, want het waren wel zes auto's, maar van verschillende merken. Dat kwam namelijk zo: een collega van mijn vrouw werd plotseling weduwe en toen moest ze de verzameling auto's van haar man verkopen, waaronder een Jaguar, twee Citroens, een Jeep en nog twee andere auto's met niet nader aangeduide merken. Die mevrouw heeft dus ook nog een huis in Zuid-Frankrijk, vlakbij de voormalige woning van de Grote Volksschrijver, Gerard Reve en in dat huis, van haar dus, woont ze enkele maanden per jaar.
La_grace Nadat we aangekomen waren, zei ik meteen al, dat tijdens deze vakantie een bezoek aan "La Grace" voor mij een heilige plicht was, want dichter bij Poët Laval zoude ik nooit meer in mijn leven komen en het is een kleine moeite om even een eerbetoon te brengen aan de man die ons volk zoveel leesplezier heeft gebracht. Dat was goed.
Zowel mijn vrouw, mijn jongste zoon van 16, als de  vrouw met de zes auto's vergezelden mij naar het huis van Reve. Aangekomen in het dorp Poët Laval hoefden we niet lang te zoeken, want het huis staat midden in het dorp aan de dorpsstraat, dus wat wil je nog meer, een kind kan de was doen.   
Aan het huis is in 2001 een stuk bijgebouwd, aan de achterkant. Voor het huis staat een uitgezaagd stuk van een stenen schuting, met daarop een hart en de letters G.R. (Gerard Reve) en M.V. (Matroos Vos). Het stuk steen lijkt daar speciaal neergezet voor de toeristen, maar het kan ook zijn dat bij de verbouwing van enkele jaren geleden, de bewoners op deze tekening zijn gestoten en dat ze het niet verloren wilden laten gaan. We weten het niet.
Aan de voorkant van het huis is een blauwe afbeelding van de Maagd Maria aangebracht en boven hangt een bord met de tekst "La Grace". De huidige bewoners waren bezig met de schoonmaak, maar ik ben naturlijk weer te verlegen geweest om ze aan te spreken. Wat had ik ze dan ook moeten zeggen? Dat weet ik ook niet.
Mvgr

100_0285 Nadat we het bezoek aan deze voor de Nederlandse Literatuur zo heilige plek hadden afgelegd, wilde onze vriendin met haar grote SpaceWagon het paadje langs La Grace vervolgen en dwars door de berm naar de grote weg rijden. Dat hebben we gelukkig weten te voorkomen, anders waren we nog met auto en al vast komen te zitten in de greppel achter het huis van Reve. We hebben nog zitten eten op het marktplein van Poët Laval, waarvandaan we konden zien dat de kerk al lang gesloten is en dat andere sporen van de grote Volksschrijver, tenminste op deze plaats niet te zien waren. Het huis naast La Grace is een grote bouwval en volgens mij wel te koop voor de enthousiaste Reve-liefhebber. Maar mijn vrouw heeft er geen zin is, om Reve Wijn en Reve T-shirts aan de man te brengen in een dorp in Zuid-Frankrijk.
100_0291 Ik weet niet of jullie het wisten, maar in Poët Laval bevindt zich ook het Museum van het Protestantisme, dus daar moesten we ook naar toe. Tenslotte is deze streek tijdens de Hervorming een toevluchtsoord voor ketters geweest. Het oude Poët Laval is eigenlijk een grote burcht met heel veel kleine huizen erin, die nu weer gedeeltelijk opgeknapt worden. Ook helemaal niet duur. Voor 200.000 Euro kan je al in het dorp in een verbouwde burchtwoning wonen. Wat wil een mens nog meer?
Nadat wij ook deze bezienswaardigheden tot ons genomen hadden (ook bij het Museum voor het Protestantisme kwamen we niet verder dan de shop), keerden we voldaan huiswaarts. Ik zat net lekker in een stoel, toen vriendin Margreet naar me toe kwam en vroeg: "wil je een bierje en een bakje chips?" Kijk dat is nou eens een vrouw van de oude stempel, die de goedkeuring van een literair verzamelaar kan wegdragen. Maar dat geheel terzijde.

Baas Boven Baas
Margreet werd opgebeld door haar vriend, de Cabaretier en Grappenmaker Bart de Groof, waarbij ze vertelde dat we het Huis la Grace bezocht hadden en dat ze nu wist waar het was. Maar Bart was niet onder de indruk en vertelde dat hij de mensen in het huis kende en dat hij de volgende keer het huis naar binnen wilde gaan om met de mensen, die Reve nog gekend hadden te praten. En bovendien dat het huis in Poët Laval te bezoeken helemaal geen kunst is, maar dat het Geheime Landgoed in Vesc veel moeilijker te vinden is. Dus ook in deze Reve-wereld is het Baas Boven Baas.

3 comments:

AVe said...

Leuk verslag Keesje. Zo ver heb ik het nog niet geschopt! Ik ben wel degelijk jaloers. (We lijken wel gek, wat moet de familie Van het Reve wel niet van ons denken?!) Maar ik ben wel in Friesland geweest, een paar jaar geleden, in de winter. En natuurlijk in Machelen...

Wie weet komt het er nog eens van Het Geheime Landgoed te bezichtigen. En weet je dat hij ook een huis in Engeland heeft gehad, zij het niet zo lang? Ja, in Harwich. Daar ben ik een keer geweest maar toen heb ik verzuimd om zijn huis te bezichtingen, want toen wist ik het niet eens. Dus zo erg is het nu ook weer niet met me gesteld.

AVe said...

En jullie moeten absoluut De Boot En Het Meisje lezen van Jonathan van het Reve. Dat is erg leuk:

http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/08/page_size_85in_1.html

EGRF said...

Wij zijn u dankbaar voor deze mooie plaatjes
(en we bedoelen, alle deelnemers van het erkende gerard reve forum)