Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, September 30, 2007

Geen groeten uit Birma

Broad

Door Keesjemaduraatje
Ik zie er te netjes uit, denk ik. Want we waren gisteren in Breda, bij de demonstratie tegen de mensenrechtenschendingen in Birma en ik nam wat fotos' van de honorair consul die voor zijn huis op de demonstranten stond te wachten. Hij kwam meteen naar me toe en vroeg waar ik van was. "Van het weblog Keesjemaduraatje", zei ik, maar dat kon hij niet meteen plaatsen. Ik begon over de boycot tegen Total en dat is volgens de consul totale onzin. Dat helpt niets. "Helpt het dan als we de Olympische Spelen in China boycotten?", probeerde ik nog, maar daar wilde hij ook niets van weten.
Er stonden ongeveer 100 mensen bij het huis in de Bredase villawijk te demonstreren en de sfeer was bijzonder goed. Veel jonge idealistische mensen die zelf in Birma zijn geweest en al een aantal jaren met het thema bezig zijn. Een bestuurslid van de Jonge Socialisten vertelde dat ze al een jaar actie voor mensenrechten voeren en dat ze daarom ook in India zijn geweest om met ballingen te praten. Ze hebben de Teakhouthandelaren al zover dat de handel met Birma binnenkort wordt stopgezet. Ook het idee van de boycot van Total bensinepompen is van de Jonge Socialisten, maar dat idee is intussen gekaapt door Krista van Velzen, die zich verder nog helemaal niet met het thema heeft beziggehouden. Heel vervelend voor de PvdA, die hun buitenlandse engagement nu ook al door de SP overgenomen zien worden. "Wie had dat dan moeten roepen in de Tweede kamer?", vroeg ik hen. Ja, dat is het probleem. Op het moment zit er niemand in de Tweede Kamer voor de PvdA, die zomaar iets onbezuisd kan roepen.
Ik sprak ook nog twee oude PSP-ers en ik vroeg ze of ze altijd door waren gegaan, met demonstreren of dat ze op latere leeftijd opnieuw waren begonnen. Ze zeiden dat ze de demonstraties nu niet meer zelf organiseerden en dat ze nog wel af en toe meelopen. Ik zei dat hun oude fractieleider Andree van Es een helemaal verkeerde inburgeringscursus aan prinses Maxima gegeven had, waarin de Nederlandse identiteit niet aan bod was gekomen. Het was wel even stil, nadat ik dat gezegd had. Daarna bleek dat de Nederlandse Identiteit niet erg leeft onder Linkse Demonstranten. Ze wisten niet precies wat dat was.
Even voor de duidelijkheid: De SP demonstreerde niet mee. Zowel Krista van Velzen als Anja Meulenbelt lieten het afweten. Er waren alleen mensen van Dwars, Jonge Socialisten en verder mensen die zich voor Birma interesseerden, waaronder een voormalig boedistische monnik. Ik voelde me er weer helemaal thuis, ook al heb ik moeite met de anti-kapitalistische houding van de meeste demonstranten. Het zijn altijd de bedrijven die zich moeten terugtrekken en er wordt niet gerefereerd aan de steun van China aan dat land.
We namen nog een paar mensen mee terug naar het station en keerden daarna tevreden huiswaarts.

100_0505
Kinderen offeren zich op

Use_yourfreedom

Jonge Socialiste met plakkaat

Groeten1
Geen groeten uit Birma

Freebirma1
Boycot Olympische Spelen

2 comments:

http://willemzwijgtnietmeer.web-log.nl said...

Waar ik me over verwonder is dat veel demonstranten zelf in Birma zijn geweest, terwijl een bezoek aan dat land ook automatisch financiële steun voor het regime betekent. Ik heb daar geen oordeel over, maar vind het wel opmerkelijk.

keesjemaduraatje said...

veel demonstranten "hadden iets" met Birma of waren er geweest. Ik zelf zag dat positief. er zijn steeds meer jonge mensen die iets idealistisch doen, maar niet zo verbeten zijn en ideologisch vastgelopen. de sfeer was erg goed.
Je kan je ook afvragen waarom ik niet in Brussel heb gedemonstreerd tegen de islamisering en wel tegen de dictatuur in Birma. Dat heeft met het tijdstip te maken, zaterdag. Ik wilde niet graag in gezelschap van Filip de Winter demonstreren, dat geef ik toe en als hier Krista van Velzen bij was geweest, dan had je de terechte vraag kunnen stellen: "Waarom wel samen met extreem-links en niet met extreem-rechts?" Ik geef toe dat dat niet erg consequent van mij was.
Er wordt wel eens gezegd: "een socialist is iemand die vindt dat een ander teveel verdiend". Dat was hier ook het geval. Veel commentaar op de mooie villa van de honorair-consul. In dat opzicht ben ik dan weer niét links. "Hij zal het wel door hard werken verdiend hebben",denk ik dan.