Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, January 17, 2008

Je moet maar durven

Door Keesjemaduraatje
George Orwell schreef het al in zijn befaamde boek "1984": War is Peace. De begrippen worden door een dictatuur consequent omgedraaid, waardoor de bevolking de grip op de realiteit kwijtraakt. Als de feiten uit het verleden gewist moeten worden, worden ze in de "Memory Hole" gegooid. Dat gevoel had ik ook, toen ik vanochtend het dagblad Trouw opsloeg. De ex-CDA-politicus Willem Aantjes kreeg een standbeeld voor zijn geboortehuis, onthuld door de ex-verzetsstrijdster Hanny van Leeuwen. Het moet toch niet gekker worden. Aantjes die zich in de oorlog bij de SS meldde om weer sneller thuis te zijn. Hij was door de PTT in Duitsland als postbode te werk gesteld. Nadat hij had geweigerd het SS uniform aan te trekken kwam hij in een concentratiekamp terecht, waar hij het tot kampbewaarder schopte. Je moet er maar op komen.

De_val Dat is allemaal verleden tijd. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Belangrijk is, dat Willem Aantjes zijn verleden altijd heeft verzwegen en dat Lou de Jong, door een onderzoek de feiten boven water heeft gehaald. Maar dat is voor het dagblad Trouw allemaal niet zo belangrijk. De  foto van de onthulling staat pontificaal in de krant, zonder in de begeleidende tekst ook maar een woord over het SS-verleden van Aantjes te schrijven. Waarom?

De linkervleugel van het CDA is destijds behoorlijk geschokt door de onthulling van het SS-verleden van Willem Aantjes. Er werd een complot vermoed. Bepaalde krachten zouden Aantjes onderuit hebben willen halen. Het is dan ook geen wonder dat het juist de linkse krachten in het CDA, onder aanvoering van Doekle Terpstra zijn, die al in 2004, in Trouw, eerherstel voor Aantjes hebben bepleit. Het is juist de verbondenheid met die linkervleugel in het CDA, die Trouw doet besluiten een artikel over eerherstel en een standbeeld, bij leven notabene, voor Willem Aantjes te publiceren, zonder zijn SS-lidmaatschap te noemen. Zo wordt een hele generatie jonge mensen dom gehouden.

Zie ook mijn artikel op Het Vrije Volk hierover

4 comments:

Bas said...

Een tijdgenoot van Aantjes liep ,16 jaar oud,met een vriend ,15 jaar oud op straat in een plaatsje in Nederland.
1943 was het jaar .
Ze werden gestopt ,controle ,en de 16 jarige werd opgepakt ,en per trein richting Duitsland afgevoerd.
De vriend ,geen 16 ,mocht naar huis gaan.
De 16 jarige werkte in Duitse fabrieken tot de bevrijding.
Liep toen,letterlijk, terug naar huis.
Werd vervolgens verplicht om dienst te nemen
in het Nederlandse leger, en werd gestuurd met vele anderen naar Indonesië .
Na die diensttijd, voor koningin en vaderland, was het tijd voor een familie leven .
Trouwde ,kreeg kinderen ,en probeerde geld te verdienen.
Dat lukte o.a ,door het hebben van 2 werkgevers.
Dat kan als je aan 5 uur slaap genoeg heeft.
Nu ,80 + oud is een tevreden man ,zonder standbeeld.
Met 1 hobby ,lopen !
Aantjes krijgt een standbeeld.
Van geest,geloof genoten.
Voor wat ?
Zodat we niet vergeten welk onrecht hem aangedaan is ?

Bas

philippine said...

Bas, hartelijk dank voor uw mooie reactie.

Peter Liefhebber said...

Kom, wat een ophef. Nederland zal toch zeker niet het enige land zijn met een standbeeld voor een SS-er.

sterrenslag said...

Ik kan mijn ogen niet geloven. ik denk nog steeds dat dit een zieke grap is.