Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, February 15, 2008

Als vrijzinnigheid plaats maakt voor vrijblijvendheid

Door Keesjemaduraatje
Ik heb dat bij D66 ook al meegemaakt, dat de politici heel erg vrijdenkend en vrijheidslievend zijn en daarom denken dat alles onder het mom van de vrijheid toegestaan moet worden. De volgende zinnen komen dan uit hun mond of uit hun pen:

"Waarom moeten wij bepalen wat er in Afghanistan gebeurd? Dat moeten de Afghanen zelf bepalen. Democratie kan je niet opleggen."

"Als iemand uit religieus oogpunt een vrouw geen hand wil geven, dan maak ik daar geen punt van"

"Als vrouwen dat prettig vinden, om een burka te dragen, dan moeten ze dat zelf weten"

Dat zijn dan nog punten waarover gediscussieerd kan worden. Erger wordt het als er geschreven wordt, dat de cultuur van een volk ten allen tijden gerespecteerd moet worden. Ook als daar vrouwenmishandeling, besnijdenis en andere wrede praktijken bij horen.
Het is heel moeilijk, blijkbaar om een heldere geest te behouden als je onder een bombardement van dit soort argumenten bedolven wordt. Als vanzelf wijkt dan het liberalisme voor vrijblijvendheid en wegkijken.

Dat is ook heel goed te zien bij collega Peter Breedveld die op de NIO een interview heeft met Carel Brendel (de zoon van Cajo Brendel, voor de socialisten onder ons). Het stukje in het begin is niet om uit te houden. Het gewoonlijke antisemitische gebral, waar Peter Breedveld zich blijkbaar aan confirmeert dus dat kan je overslaan. In de 16e minuut wordt het interessant en daar vraagt Peter Breedveld aan Carel Brendel: "Maar denk je dan dat álle moslim mannen de rechten van de vrouw niet respecteren?" Nee, Carel kan hem geruststellen. Dat denkt hij niet en dus is alles weer goed. We willen niet iedereen over één kam scheren.

Beluister hier het interview op de NIO.

Het is opmerkelijk dat de zelfbenoemde "Verlichtingsfundamentalist" Peter Breedveld en de schrijver van het islamkritische boek "Het verraad van Links", Carel Brendel een bijdrage geven aan fundamentalistische omroep en daarbij niet tot meer kritische en vooral vrijheidslievende uitspraken komen.   

No comments: