Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 18, 2008

Gregorius Nekschot wordt beroemd

Door Keesjemaduraatje
Dat valt me nu weer mee van de Volkskrant. Afgelopen zaterdag heeft deze krant uitvoerig bericht over de arrestatie en vervolging van de cartoonist Gregorius Nekschot. Op de website van de Volkskrant worden zelfs de 8 verboden cartoons getoond. Helaas alleen voor abonnees. Als je dan de NRC opslaat, dan ze je een heel klein berichtje op pagina 2. Dat is dan weer laf van de krant die een jaar geleden al een lijst van extreem-rechtse websites publiceerde en daar ook de website van Gregorius Nekschot noemde.Slavermijmonument_3
Daarna kijk ik op de website van de NRC en wie schetst mijn verbazing als ik zie dat daar wel het hele verhaal staat. Er wordt zelfs gelinkt naar de site Het Vrije Volk, die vanuit de provider in Amerika alle verboden cartoons heeft gepubliceerd. Het Vrije Volk heeft zelfs een jaar geleden nog een aanklacht tegen NRC ingediend, omdat de website als extreem-rechts stond ingedeeld in het omstreden artikel van Joep Dohmen. Maar nu de vrijheid van meningsuiting in het geding is, wordt er wel naar gelinkt. Jammer dat de NRC de cartoons niet zelf durft op te slaan. Ik denk dat het OM zich niet snel aan zo'n "gerenommeerde krant" als het NRC zou wagen.
Geenstijl solliciteert al jaren naar een rechtzaak en is steeds weer teleurgesteld als een potentiele aanklager zijn eis terugtrekt. Ook nu weer dagen ze de machten die boven ons gesteld zijn uit en plaatsen de tekening "Slavernijmonument".

De vervolging van Gregorius Nekschot is heel gevaarlijk voor hem. Want de tekeningen worden ook in het Midden-Oosten bekend en er hangt nu al weer een fatwa in de lucht. Aan de andere kant zal hij door deze affaire ook doorbreken. Vele beroemde tijdschriften en schrijvers zijn hem voorgegaan. Eerst een keer aangeklaagd en veroordeeld worden en daarna wereldberoemd. W.F. Hermans werd aangeklaagd omdat hij het Katholieke volksdeel met zich snel voortplantende konijnen had vergeleken. Gerard Reve werd aangeklaagd, omdat hij God in de gestalte van een muisgrijze ezel sex had laten hebben met de hoofdpersoon van zijn boek.

Het tijdschrift Der Spiegel werd ook eerst een keer verboden en nu is het een gerenommeerd Duits tijdschrift dat politici kan maken en breken. Je moet dus eerst even door een heel diep dal en als je dat hebt overleefd, dan heb je ook wat. 

1 comment:

WZNM said...

Je laatste zin zegt alles: "...ALS je dat hebt overleefd...".