Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 18, 2008

Linkse Solidariteit

Door Keesjemaduraatje
Ik herinner mij nog, dat de krakers affiches en spandoeken tegen Rita Verdonk hadden gemaak, in verband met de Schipholbrand en dat er toen arrestaties plaats vonden en spandoeken in beslag werden genomen. Ik heb daar toen op dit weblog tegen geprotesteerd. Vrijheid van meningsuiting. Ook voor krakers.   
Tussendoor hebben de anarchisten ook nog een poging gedaan om gearresteerd te worden, net nog, een maand geleden. Opgepakt worden is een prima middel om in de publiciteit te komen en je boodschap uit te dragen. Er werd een affiche gemaakt voor een Koninginnedag festival met als titel "Dood aan de Koningin". Met een plaatje erbij van een opgehangen koningin. PVV kwaad. Kamervragen. Verder niets gebeurd. Helaas niet gelukt in de publiciteit te komen.

Nu wordt Gregorius Nekschot opgepakt en het is de vraag, hoe geweldig vrijheidslievend de dames en heren krakers en anarchisten tegenwoordig zijn. Wat zijn de reacties in de extreem-linkse media?

Indymedia: discussie. Er is een artikel geschreven waarin solidariteit met Gregorius Nekschot wordt opgeroepen. Daar is niet iedereen het mee eens. Veel reaguurders zien de bui al hangen als de politie zomaar huizen mag binnenvallen om cartoons in beslag te nemen. Citaat: "Zoals de feiten zich nu presenteren wordt er zwaar overtrokken gereageerd op een aantal spotprenten. Bijdragen aan het creëren van een klimaat van verdeel en heers t.a.v. minderheden mag dan verwerpelijk zijn, het antwoord daarop mag niet bestaan uit het acceptabel maken van politiestaat methodes. Noch fascisme, noch politiestaat!"

52365

Afbeelding op Indymedia

De website Ravagedigitaal is solidair met Gregorius Nekschot. Citaat van hoofdredacteur Alex van Veen:

"De stortvloed aan snerende reacties op Submission indachtig, die pas serieus loskwam na de moord op Van Gogh en waarmee in wezen gesuggereerd werd dat de man wel érg ver was gegaan, vreesde ik in geval van Nekschot het ergste. Dat het debat niet gaat over het fascistoïde karakter van de politie-actie (waarom houdt Cohen zich zo oorverdovend stil?!), maar over de kwaliteit van het werk van deze controversiële cartoonist."

Wat zeggen de andere linkse bladen?
De Vrije: geen reactie
Eurodusnie: Geen reactie
Sargasso: Dat je één keer een leuke cartoon over de islam maakt, vindt Sargasso nog wel gaan. Maar als je het steeds weer doet dan wordt het vervelend. Citaat: " ...de cartoons hebben ook iets dwangmatigs, iets ziekelijks. De cartoons zijn bijna een getekend syndroom van Gilles de la Tourette, ze hakken constant maar op de zelfde zinloze punten in. Keer op keer die profeet die kleine kinderen neemt, steeds maar weer die moslims en die geiten in compromitterende posities. Jaren achtereen, schets na schets. En het roept de vraag op wat je met mensen aanmoet die geen maat kennen?

Verder hebben de Internationale Socialisten, de SP en de SP-jongeren allemaal nog niet gereageerd.

Mijn conclusie uit deze reacties is, dat er slechts enkele commentatoren een onderscheid kunnen maken tussen de visie op de rechtstaat en hun eigen oordeel over de cartoons. Alleen de echte vrijheidslievenden zien in, dat de actie van de politie tegen Gregorius Nekschot veel te ver gaat en onrechtmatig is.

Update: (met dank aan knapzak): Jan de Wit van de SP gaat kamervragen stellen en vindt de actie van de politie buitenproportioneel.

8 comments:

KnapZak said...

Waar was de volkswoede toen een dag of 300 geleden een aantal vreedzaam demonstrerende clowns werd gearresteerd in Utrecht, waarvan een aantal zelfs dagenlang in de vreemdelingenbewaring heeft moeten doorbrengen?

Was dat geen intimidatie? Was dat niet buitenproportioneel? Was dat geen beperking van de vrijheid van meningsuiting?

Zie:

http://nietzoslim.blogspot.com/2008/05/sper-jan-de-wit-is-een-hypocriete-lul.html

Nee het volk en de politici vonden het allemaal wel prima zo.

Dus ik ben niet echt onder de indruk van de huidige verontwaardiging nee.

keesjemaduraatje said...

@knapzak: dat is geen reden om nu alles maar goed te vinden. De volgende keer dat de clowntjes worden opgesloten zal ik er wat over schrijven. Hoewel de clowns mij ontzettend de keel uithangen met hun politiek correcte, niet leuke, irritante, extreem-linkse gedoe

KnapZak said...

Dat je mensen irritant vind is geen excuus om het maar te accepteren dat ze dagenlang worden opgesloten.

Uiterst hypocriet. Niet zozeer jij, maar iedereen eigenlijk.

Overigens hing Nekschot mij ook al jaren ontzettend de keel uit met zijn politiek incorrecte, niet leuke, irritante, extreem-rechtse prutswerk.

keesjemaduraatje said...

zo zie je maar weer dat smaken verschillen. Ik wist niet dat die clowns zo lang opgesloten ware geweest. Het was midden in de zomer. Normaal gesproken hebben jullie een heel apparaat, van Indymeida tot en met de Internationale Socialisten, inclusief Kamerleden zoals Tofik Dibi, om je mening kenbaar te maken. Dus dan is het vreemd om steun van mij te vragen.

KnapZak said...

Ik vraag geen steun, ik geef gewoon mijn mening. Ik vraag waar was de volkswoede?

Niemand deed iets, de kamerleden ook niet. Het was natuurlijk ook reces.

Het was ook geen "sexy" onderwerp he.

Er moest een onafhankelijk rechter aan te pas komen om het "onrechtmatig" te verklaren. Maar als die er niet geweest was dan hadden de clowns inmiddels een redelijk rechtenloos bestaan gehad zonder dat er een haan naar gekraaid zou hebben.

Ik klaag ook aan de hypocrisie bij de verontwaardiging bij het gevangen zetten van een columnist die zijn uiterste best doet om mensen te kwetsen, en het laconiek reageren en de andere kant op kijken als het clowns zijn die gratis 2e hands spulletjes uitdelen, en die vervolgens dagenlang in de vreemdelingenbewaring worden gezet.

Verder heb jij het over "jullie", nou ik heb echt niks met die clowns, internationale socialisten of indymedia. Ik was alleen een jaar geleden verontwaardigd toen ik het ergens las en niemand wat deed. En ik ben nu verontwaardigt over de collectieve verontwaardiging die nu op eens wel mogelijk is.

Dirk said...

Die arrestatie van die Nekschot zal veel linkse mensen een worst wezen, denk ik. Somigen vinden het misschien erger als de vrijheid van een stel linksradicale clowns in het gedrang komt. Anderen vonden het sowieso een verderfelijke klootzak. Gelukkig zijn er ook een paar die het voor Nekschot willen opnemen.

De PVV is verder ook niet zo voor die vrijheid van meningsuiting als er nationale symbolen worden aangevallen. Het gezeik over "links" dat ik hier af en toe tegen kom maakt me ook niet bepaald vrolijk over het respect voor andere meningen in wat dan "rechts" heet.

De vrijheid van meningsuiting is blijkbaar vooral een goede zaak als het over je eigen mening gaat. De achterlijkheid is blijkbaar sterk genoeg om de politieke kloof tussen links en rechts te overbruggen. Hebben we toch nog wat gemeen met zijn allen.

En die website evan Eurodusnie ligt überhaupt een beetje op zijn gat, geloof ik. Gemiste kans weer voor ze.

keesjemaduraatje said...

De Eurodusnie mensen worden zelf bedreigd in hun bestaan. De Gemeente gaat de vergunning intrekken. Daar zijn ze nu mee bezig.
Wat betreft de verschillen tussen rechts en links, ben ik van mening, dat er toch weer een paars kabinet moet komen. Die combinatie met CDA leidt steeds tot deze rare vrijheidsbeperkende maatregelen.
Als nu komende week het kabinet over deze kwestie valt, dan wordt VVD, TON en PVV samen zo sterk, dat er een combinatie met PvdA mogelijk wordt. Economisch kom je er namelijk altijd wel uit. De ethische kwesties , zoals homorechten, vrouwenrechten, abortus en euthenasie zijn met de Christenen toch moeilijk te bespreken.

peter said...

'Hoofdredacteur Alex van Veen'... hahahaha, voor zover ik weet heeft Ravage maar één redacteur :-) (en is iedereen verder gelijk, maar dit terzijde) Overigens een interessante uitwisseling van meningen in het bovenstaande. En Keesje, blij dat je weer geacclimatiseerd bent, lekker op dreef! Ga zo voort, maar draaf niet door.