Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 19, 2008

Nog meer kwetsende cartoons

Door Keesjemaduraatje
Nu we toch bezig zijn, kunnen we nog wel meer kwetsende cartoons opsporen en onschadelijk maken. Wat vinden jullie bijvoorbeeld van deze buitengewoon onnodig kwetsende cartoon van Abttoy?
Abbtoy_1

Hoe komt het eigenlijk dat deze cartoonist nog niet is opgepakt en aangeklaagd? Drie keer raden. Abbtoy is een Berder en publiceert bij dezelfde Uitgeverij Xtra als Gregorius Nekschot. Het is wat dat betreft net als de rapper die grappen over negers mag maken en de jood die jiddische grappen mag maken. De Marokkanen en Berbers zelf mogen wel het gebruik van de boerka aan de kaak stellen, maar de Nederlandse Cartoonist moet zijn mond houden. Waarom is het toch zo moeilijk om ons daar aan te houden?

Wat wel kan, is dat de Marokkaanse cartoonist nu op de bres gaat springen voor de Autochtone Gregorius Nekschot. Gewoon uit solidariteit en omdat het kan. Gewoon omdat er niet zo veel verschil is tussen de cartoons van  Abbtoy en die van Gregorius Nekschot.

Gelukkig gaat dat ook gebeuren. Tijdens de boekpresentatie van Abbtoy, aanstaande Zaterdag in Rotterdam, gaat de beroemde schrijver en Gerard Reve lookalike Hassan Bahara een toespraak houden waarin hij het arresteren van Gregorius Nekschot veroordeelt. Zie hieronder de aankondiging van de meester zelf: 
-----------------------------------------------------------------------------------------

Boek en cd-presentatie

Op 24 mei 2008 presenteert kunstschilder en cartoonist Abttoy zijn karikaturenbundel Cartoons van een Berber (uitgeverij XTRA).

Tevens zal de band Thidrin zijn nieuwe cd-schijf Biya wereldkundig maken. Schrijvers Said el Haji, Hassan Bahara en Asis Aynan zullen het feest met voordrachten compleet maken. Presentatie van de avond is in handen van Asis Aynan

Wanneer: 24 mei 2008
Hoe laat: zeven uur
Waar: in het Rotterdamse bibliotheektheater van de Centrale Bibliotheek, hoogstraat 110
Naar binnen: 5 euro

PS. In mijn voordracht zal ik stilstaan bij de belachelijke arrestatie van Gregorius Nekschot
---------------------------------------------------------------------------------------
Zie hieronder nog meer kwetsende cartoons van Abbtoy:

Binnenwerk2_36

Binnenwerk1_36

Binnenwerk4_36

Binnenwerk3_36

5 comments:

KnapZak said...

Grappig dat deze ook niet leuk zijn.

abbttoy said...

In zijn boekje, Cartoons van een Berber, hanteert de Nederlands Marokkaanse artiest Abttoy zijn tekenpen tegen zowel moslim als niet-moslim extremisten. In een van zijn cartoons zegt voormalig minister van integratie Rita Verdonk tegen imam Ahmed Salam van Tilburg: “Het is mij een eer om u te ontmoeten, maar nu moeten we aan het werk.”

De imam antwoordt: “Sorry dat mijn religie verbiedt om u een hand te geven uit vrees seksueel opgewonden te raken.” Ook maakt hij duidelijk dat het niet zozeer cartoonisten, journalisten en politici als Wilders zijn die de profeet Mohammed beledigen, maar dat het eigenlijk al een belediging voor de profeet is dat zoveel vaders hun zoon Mohammed noemen. Dit blijkt duidelijk uit onderstaande cartoon. Hoeveel loverboys heten er tenslotte ‘Mohammed’?

Abttoy is in de eerste plaats beeldend kunstenaar, dichter en musicus. Hij werd, net als veel stand up’s in de Verenigde Staten cartoonist vanwege de terroristische aanval op de metro in Madrid van 11 maart. Hij was op dat moment in Madrid en ondervond aan den lijve hoe mensen op dat moment tegen Marokkanen aankeken.

Veel Marokkanen wilden een tijd lang hun huizen niet verlaten om naar werk of school te gaan en sommigen werden door de Spaanse autoriteiten op de trein naar Marokko gezet. Sindsdien valt hij extremistische imams en predikers aan die vanuit hun eigen landen de moslims in Europa toespreken. Misschien vergeet hij dat de meeste imams in Europa ook vanuit hun eigen middeleeuwse hoofden de moslimjongeren in Europa toespreken. Het volkomen gebrek aan empathie en intellectuele en spirituele betrokkenheid bij de jongeren in Europa is manifest in hun vrijdagspreken aanwezig.

Nu het woord ‘cartoonist’ bijna een zelfstandig scheldwoord is geworden, moet Abttoy misschien wel extra op zijn veiligheid gaan passen. In een interview voor de wereldomroep zegt hij lachend alleen bang voor Allah te zijn. “Je moet nooit bang zijn, dat maakt je een makkelijker prooi”, zegt hij. Volgens hem is er een groot verschil tussen zijn cartoons en die van de Deense cartoonisten, om de simpele reden dat zijn vader en moeder en zijn hele familie moslim is en dat de islam onderdeel uitmaakt van de Amazigi of Berber cultuur. Dat zou ik andersom hebben geformuleerd.

Maar een ander verschil tussen zijn cartoons en die van de Deense cartoonisten is dat zijn cartoons leuk zijn. De bekende Nederlandse cartoonist Jos Collignon zegt over Abttoy: “Zijn cartoons zijn gericht op het gebrek aan religieuze compassie. Hij protesteert tegen de onderdrukking van vrouwen en de dubbele morele standaard van de ‘baarden’ met een intensiteit die het kenmerk is van iemand die is ‘ontwaakt’.

keesjemaduraatje said...

ik weet niet wie deze moslimpropaganda nu weer op mijn weblog geplempt heeft, maar het is zeker niet abbtoy zelf. Abbtoy is ook niet dezelfde persoon als die van Bommel. Interessant om te zien dat in de visie van bovenstaande schrijver, de Marokkaanen de slachtoffers zijn van de Madrid aanslag. Hij toont geen enkele compassie met de echte slachtoffers, maar begint te tekenen omdt de Marokkanen na de aanslag gediscrimineerd zouden zijn. Terwijl er in Spanje geen enkele moskee aangevallen is. Vergelijk dat maar eens met de reactie op de moord op Theo van Gogh.
Een andere opmerking: welke cartoons we leuk vinden, dat maken we zelf wel uit. Ik vind de cartoons van Nekschot vele malen leuker omdat ze taboes doorbreken. terwijl de cartoons van Abbtoy taboes bevestigen.

Tom said...

Prima! Zulke moslims moeten er meer komen. Ga zo door Abbtoy.

Liientje.. said...

Hee..ik vind het gaaf wat je doet..Ik heb niks tegen buitenlanders/allochtonen of andere gelofen(al geloof ik zelf niet, jaa in een gelukkig en plezierig leven) maar ik vind niet dat hun geloof moet over heersen, wat ik bijv. onzin vind is de hoofddoek. Laat je gewoon zien dan is er niks mis. ik geloof niet dat dit moet en nodig is voor het geloof om de vrouw zo hier mee te onderdrukken. Ik vind abbtoy's tekeningen geweldig!!