Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, August 23, 2008

Fort van Sjakoo

Door Keesjemaduraatje
Sjakoo_2 Veel mensen vragen zich af of de krakers alleen maar in de Jaren Tachtig zo druk waren en of dat ze nu veel rustiger zijn. Ik was toch in Amsterdam en liep toevallig langs de krakersboekhandel Fort van Sjakoo (echt waar) en dacht: "Kom ik ga eens binnen kijken". Er zijn drie Duitse bladen die alleen in de linkse boekhandel te verkrijgen zijn en die ik graag wil lezen. Dat zijn JungleWorld, Bahamas en Konkret. Ik heb er hier al vaker over geschreven. Alle drie bladen zijn zowel links als pro-Israël. Hoe is het mogelijk, maar het bestaat.

Ik zag wel Kleintje Muurkrant, Buiten de Orde en een boek over Ulrike Meinhof liggen, maar geen van de gezochte Duitse tijdschriften. Ik liep verder de winkel in en vroeg de verkoper waar ze lagen. Hij keek in een map en zag dat ze twee jaar geleden nog wel verkocht werden, maar nu niet meer. Ik vroeg waarom niet? Ja, dat was moeilijk en op dinsdag is er iemand die wel veel van de tijdschriften afweet enzo. "Hoe heet die?" vroeg ik. "Dat mag ik niet zeggen"

Opvallend was wel, dat beide verkopers Engels-talig waren en heel weinig van de "sociale beweging" afwisten. De eerste verkoper vertelde dat hij wel sociologie gestudeerd had, maar dat hij pas nu in Amsterdam met politiek was begonnen.
"Waar heb je gestudeerd?" vroeg ik. "In Canada, maar ik vind dat je wel veel vraagt."
"Jij mag aan mij ook vragen stellen en ik zal ze naar waarheid beantwoorden", probeerde ik nog. Maar dat viel ook niet zo goed.

Ik heb een "Kleintje Muurkrant" gekocht en ben weer weggegaan.   

5 comments:

alexander said...

Hahaha, als je zo doorgaat keesje word ik nog fan van jou. Een heerlijk blog! (en sjakoo is altijd al dogmatisch geweest)

bottehond said...

Schokkend, Keesje. Maar wel wat ik de hele tijd zeg. De oude stomps moeten weer in de benen. De fascist marcheert in zwarte pakken en djelabahs.

James said...

@ Keesjemaduraatje

JungleWorld heeft ook een website en daarop zijn recent interessante artikelen gepubliceerd. Ik heb er op de "Aktuell"-pagina van mijn website naar gelinkt.

pazz said...

Ja, als de anti-fascisten en autonomen eens actie gingen voeren tegen de moskee en hoofddoeken.

xGlyphic said...

@pazz: Waar slaat dat nou weer op.

@keesje: last van hokjesdenken? tegenwoordig kan links ook best realiteitsbewust en vrijheidslievend zijn. En dan kan je nu eenmaal niet voor of tegen Israël zijn. Israël is er, of dat een verstandige keus was toendertijd is achteraf gezien maar de vraag.

Maar ik vraag me welke vorm van fatsoenlijk links nu interesse heeft aan een islamistische militairdictatuur, in plaats van een westerse (schijn)democratie. Je kan wel een ideologie hebben maar ondertussen is liberaal-links zich best wel ervan bewust dat je niet alles kan hebben en dat je soms moet kiezen tussen twee kwaden.

Bovendien moet je je als je door de overgrote meerderheid in de samenleving als extreem wordt gezien toch wel ergens afzetten van rechts-extreem. Nou makkelijk zat, zoveel populisme mag dan toch net wel?