Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, August 01, 2008

Gerard Reve nu pas vervolgd

Door Keesjemaduraatje
Nu is Gerard Reve weer in het nieuws. Een Geenstijl-reaguurder heeft reeds in 2006 een citaat van Reve verwerkt in een commentaar:

"In het kader van "VOC-mentaliteit" stel ik voor dat ook Rita "Jabba de Hut" Moengra een enkele reis Taki-taki oerwoud krijgt, op de Tsjoeke-tsjoeke Steaumboot richting negorij. Haar natuurlijke biotoop, temidden van heur Wouter Bosaapkes....Dit land kan zoveel beturrrrrrrrrrrr!" (vrij naar Gerard Reve)

Reve_leest_gedicht Nu, twee jaar later wordt Geenstijl,vanwege dit citaat, aangeklaagd, wegens racisme. De hoofdredacteur heeft zich verweerd door erop te wijzen dat Gerard Reve in 1973 in een brief aan Simon Carmiggelt schreef:

"Nu moeten we nog van die Surinaamse en Curaçaose & Antilliaanse troep af. Ik ben er erg voor, dat die prachtvolken zo gauw mogelijk geheel onafhankelijk worden, en ons niks meer kosten, zodat we ze allemaal met een zak vol spiegeltjes en kralen op de tjoeki tjoeki stoomboot kunnen zetten, enkele reis Takki Takki Oerwoud, meneer!" 

Het citaat is dus literatuur en dus kan het geen racisme zijn. Maar is dat wel zo? Het is eerder zo, dat de autoriteiten die boven ons gesteld zijn, de bekende politici, media-iconen en  de literatuur niet aan durven pakken. Toch kunnen schrijvers en hun literatuur ook racistisch en fascistisch zijn.

Het racisme van Gerard Reve is voor de revisten (aanhangers van Reve) al jaren een probleem. Ik was in 1980 in de Mozes-en- Aaron-kerk tijdens een lezing van Gerard Reve. Op een gegeven moment stond een langharige man, met een legergroene parka aan, op en wilde een vraag stellen. Gerard Reve zei toen: "Nu komt de politiek mensen..." 
Gerard Reve antwoordde de man als volgt: " Ik ben te intelligent om een racist te zijn" Dat vonden alle mensen in de zaal helemaal geweldig en er heerste een stemming van absolute verering en bewondering in de kerk. Ik had een hekel aan al die literatuurhomo's, die kritiekloos alles wat de grote meester zei bewonderden. Het was tenslotte wel de tijd van de Centrumpartij en Hans Janmaat. Ik was helemaal niet tevreden met het antwoord. Ook racisten kunnen immers intelligent zijn. Het was een antwoord van niets, dat de Grote Volksschrijver daar ten beste gaf.

Maar nu gaat het verder. Niet alleen Geenstijl wordt vervolgd wegens een citaat van Gerard Reve. Ook Annelies van der Veer van het beruchte weblog Hoeiboei, moest laatst op het bureau verschijnen en kreeg enkele "comments" voorgelegd, met de vraag er commentaar op te leveren. Wie schetst onze verbazing en dat van vele andere huisvrouwen, toen bleek, dat een van de citaten ging over mensen met een "tegennatuurlijke geaardheid" . Dat is Reve ten voeten uit. In diverse boeken schrijft hij over de hoofdpersoon die zijn " tegennatuurlijke wil"  aan een jonge man voltrekt.

Interessant is natuurlijk dat de "Verlichtingsfundamentalisten" nu met hun eigen argumenten om de oren geslagen worden. Ze verwijten de moslims in Nederland dat ze vrouwen en homo' s discrimineren en nu wordt een van hen zelf van homohaat beschuldigd, doordat de politieagent in kwestie de ironie en de grap van de opmerking niet inziet en onvoldoende les in de Nederlandse Literatuur heeft gehad.

Dat komt er nu van, als je de politie en vage anti-discriminatiebureautjes laat waken over wat er wel en niet op het internet geschreven mag worden.   

1 comment:

Willem said...

Je laatste regel vat het mooi samen. Ezels kunnen niet lezen.