Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, August 28, 2008

Heksenjacht op Krakers

Door Keesjemaduraatje
Ik begin al weer een beetje medelijden met ons krakers te krijgen. Er is gewoon een heksenjacht op ons gaande. Wijnand zegt het vandaag ook nog eens"Laten we zo’n advertentie alstublieft in de tijd plaatsen en niet meteen klaar staan met onze oordelen" Aldus de afgetreden parlementariër van GroenLinks.

Het is de laatste tijd een beetje moeilijk om te beoordelen of de activisten Spekulantenvan de jaren 80 nou de verliezers of de winnaars van de gepolariseerde actiejaren zijn. Aan de ene kant zie ik directeuren van de subsidiesponzen WISE, Milieudefense en Natuur en Milieu en als ik die namen op een rij zet dan is het net alsof ik de alarmlijst van de Kraakgroep Indische Buurt weer voor me zie. Dan heb ik de neiging ze op te bellen en te vragen: "Is er Groot Alarm ofzo, dat jullie hier allemaal bij elkaar staan?"

Aan de andere kant hoor ik dat vriendjes en vriendinnetjes uit die tijd door de ene na de andere krant en magazine worden opgebeld en dat ze steeds weer moeten zeggen : "Ik heb geen belangstelling". Dat valt ook heus niet mee.Ja, je weet het niet waar deze storm naar toe waait. Straks moeten we nog allemaal aftreden. Inclusief mevrouw Rita Verdonk, die destijds samen met ons op de barriccades tegen de kernenergie en de ontruiming van de Piersonstraat stond.

In ieder geval is de storm nog niet overgewaaid en zullen we ons moeten verantwoorden. Er zit niets anders op. Openheid en transparantie. Het zijn de leuzen van deze tijd en dat vind ik eigenlijk wel goed.

6 comments:

Carel said...

In de Piersonstraat werd bikkelhard ingegrepen door de marechaussee. Half Nijmegen kwam op de been om tegen het politiegeweld te demonstreren. Daar protesteren was van een andere orde dan het bestoken van huizen van ambtenaren of wethouders met verfbommen en stenen. In de tijd geplaatst was dat geweld toen ook al verwerpelijk, of heb ik een ander geheugen dan Wijnand Duyvendak?

bottehond said...

Ik ben van mening dat de ouwe krakers van weleer hun rug recht moeten houden. De meeste acties van destijds waren gerechtvaardigd en met veel humor en inventiviteit uitgevoerd. Niks verantwoorden: tegenover wie dan? De rancuneuze kleinburgers van toen en nu? Het politiek establishment? Er is fundamenteel niet veel veranderd sindsdien. DE staat is totalidairder dan toen en religie koloniseert de samenleving opnieuw.
Ik zou zeggen: blaas het actievoeren liever nieuwe adem en thema's in, in plaats van als opgejaagd wild in de koplampen van de aantromende meute te kijken. A Luta Continua! Remember?

Essie said...

Vanalles wordt op de grote hoop gegooid. Niet iedereen wilde een 'wij pakken jullie' affiche ophangen. Over gebruik van geweld tegen personen en families werd ook toen uitgebreid gediscussieerd en heel veel mensen namen principieel een standpunt in tegen dit soort dingen. Dat zie je in de huidige discussies niet terug, jammer. Zo lijkt het alsof Jack nog steeds de woordvoerder is.

Essie

Natasha said...

"Ons", Keesje? "wij" krakers? Over wie heb je het?

keesjemaduraatje said...

ben je weer aan het stalken Natasha?

Paardestaart said...

Principeel - wat je zegt!
Die schokbetonnen, luidkeels beleden principes van 'de bouwers aan een betere wereld'- die waren nog wel het ergste eigenlijk. Vooral omdat ze door het geëngageerde volkje zo onbekommerd langs het gedrag van anderen werden gelegd..Ongeveer zo als de dominees uit de jeugd van hun vaders god's woord gebruikten om de gemeente ermee in toom te houden in plaats van zichzelf, zodat hele generaties het geloof der vaderen grondig is tegen gemaakt.

De krakers, trotskisten, SAPers, KEN-ML-ers, CPN-ers en PSP-ers haalden net zo graag de splinter uit anderman's oog, als het grondpersoneel van het christelijk geloof dat ze zo fier hadden afgezworen dat deed in zijn hoogtijdagen..
Dat ze dus niet zagen en zien dat ook zij maar gelovige kwezels waren, die hun woord bepaald onrekkelijk meenden te moeten doordrammen; dat zij schaamtelozer dan de kerk sinds de middeleeuwen hun leer hebben geinstitutionaliseerd, zodat wij nu in een bijna niet meer te corrigeren - want uniforme - fascistische maatschappij leven is helaas voor veel te weinig mensen verbazingwekkend.

Afrekenen met overijverige activisten die de buitenparlementaire actie niet schuwden zou slechts een afleidingsmanoevre zijn tbv degenen die zich toen en nu geen rekenschap wensen te geven van waar hun ideeën onafwendbaar op uit moesten lopen, dus dat schiet nog niet op. De dolle duyvendakkertjes waren er immers nooit mee weggekomen als ze niet de stoottroepen waren geweest van een gelijkgezinde generatie die eigenlijk precies hetzelfde met tammere middelen natreefde? En de 'politieke tak' van de beweging heeft sinds de woelige jaren de gang door de instituties gemaakt, zodat er nu geen hond meer is die zich herinnert dat het ook nog anders kan

Ze hebben de zuilen geslecht, vinden ze parmantig. Dat ze zelf op hun beurt éen hele dikke nieuwe hebben opgetrokken vinden ze eigenlijk wel zo overzichtelijk.
En dat is nou wèl erg.
Want dat alles en iedereen is doordesemd van een cultureel-marxisme, en dat met het oog op 'een rechtvaardige toekomst' slavernij niet een te hoge prijs wordt gevonden, dàt zouden we ons eindelijk eens moeten realiseren.

Daarbij is een domme kinderkraak van het na-oorlogs verzet eigenlijk maar peanuts, en de gemene terreur tegen brave overheidsdienaren en hun angstige gezinnen blijkt met een herenbrief en een etentje weer gladgestreken..