Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, August 15, 2008

Wat had ie kunnen doen?

Door Keesjemaduraatje
Wijni2_2Wijnand die zichzelf graag met Joschka Fischer vergelijkt. Jammer voor hem dan, dat ie geen minister geworden is. De Duitse Minister van Buitenlandse zaken Joschka Fischer heeft ook stenen naar agenten gegooid en heeft ook met een terroriste aan de ontbijttafel gezeten, net als Wijnand. Maar daar houdt de vergelijking toch ook wel op.

Nadat Joschka met een foto van hem in leren jas en met een motorhelm op, werd geconfronteerd, nota bene gepubliceerd door de dochter van Ulrike Meinhof, maar dat geheel terzijde, reageerde hij veel laconieker dan Wijnand. Met een brede armzwaai riep hij: "Natürlich werde ich auch mal zugelangd haben." (ik zal ook wel eens een klap gegeven hebben) Meteen toegeven en bagatalliseren tegelijkertijd.
Over de terroriste aan zijn ontbijttafel zei hij: "Ik woonde in een woongroep en daar ga je niet aan iedereen aan de ontbijtafel vragen of hij de vorige avond een aanslag gepleegd heeft"

Wat had Wijnand kunnen doen?

Bijvoorbeeld de volgende zin: "Ik woonde in de Frederik Hendrik straat en daar is ook eens iemand van de RARA opgepakt. Ik kende die jongen wel, maar ik heb hem meteen gezegd, dat zijn acties contra-productief zijn"
Dat had hij kunnen zeggen, maar hij heeft het niet gedaan. Waarom niet?
Omdat er dan gevraagd zou zijn: "Wie waren die mensen van de RARA dan?"
Dan had hij alsnog moeten liegen. Hij kan moeilijk zeggen dat hij dat niet weet.
Hij kan moeilijk namen noemen, omdat dan de cirkel van solidariteit om hem heen gaat afbrokkelen en als de bescherming die hij geniet, eenmaal wegvalt, dan komt er heel wat shit naar boven.

23 comments:

James said...

Er ligt overigens een schone taak voor de onderzoeksjournalistiek om uit te zoeken of Wijnand Duyvendak inderdaad bij RaRa betrokken was. Uit een artikel van Joost Niemöller (dat in 2003 in HP/De Tijd werd gepubliceerd) blijkt immers dat er sterke aanwijzingen zijn dat Duyvendak inderdaad deel uit maakte van RaRa. En mochten er dan inderdaad bewijzen naar boven komen, dan is het relevant of de betreffende misdrijven zijn verjaard. Zo niet, dan hoort Duyvendak in de bak.

alexander said...

Gelukkig, die wijnand is ook weer bevrijd van het parlementaire juk. Nu gauw een tijdje rust nemen, en tot inkeer komen op al die walgelijke uitspraken die de man de afgelopen dagen heeft gedaan. Kompleet van de wereld.

jelle said...

Michiel Mans heeft 2 jaar geleden nog directe correspondentie met Duyvendak(GL) gepubliceerd, waarin Duyvendak(GL) beweerde dat ie nog nooit van AFA had gehoord, laat staan van KoosBoos.
Voor de gristelijk opgevoeden onder ons, dit zei Duyvendak(Vrij naar de Mattheus Passion):
"Ich kenn' nicht diese(r) Mensch(en)".

Duyvendak was, is een lafbek.
Net zoals degenen uit zijn vroegere en huidige wereldje.

alexander said...

Paron jelle, maar wie is michiel mans? en is die correspondentie terug te vinden?

jelle said...

Voila:
http://nekklachten.web-log.nl/nekklachten/2006/02/index.html

Bas said...

De jaren 80 waren de jaren waar Europa en Nederland zichzelf verkochten .
Dat verkopen had te maken met energie wat de vijand [S.U] en andere landen hadden.
De belangrijkste voor Nederland ,Saoedi-Arabië .
Regeren is vooruit zien ,dus werd een tegengewicht opgebouwd uit geen communistische ,maar wel linkse kringen om protesten vanuit de bevolking tegen import van emigranten
vanuit arme moslim landen.
Krakers werden opgewaard van werkschuw tuig tot nuttige enigszins bevlogen jonge idealisten ,en gesubsidieerd tot op de dag van vandaag .
Dit bracht dit soort tuig in een machtspositie die indien nodig gemobiliseerd werd als het nodig was om met bivakmuts op welke demonstratie ook met behulp van politie de kop in te slaan.
De grootste partij van die tijd ,de PVDA was een stilzwijgende sympathisant van deze praktijken .
Volkert is wel het meest duidelijke voorbeeld van wat ik bedoel .
Door het einde koude oorlog werd deze tactiek overbodig, maar werd door veranderingen in de samenleving bruikbaar op het racistische en cultuur front .
Waar elk protest van de klomp en de tulp tegen de hoofddoek of minaret afgedaan werd door de Duyvendaks en co als racisme.
Dankzij de zwaar bevochten trofee, artikel 1 in de grondwet.
Het aanhalen van de man Fischer als ,hij ook ,is lachwekkend in z,n domheid.
Fischer protesteerde ,dat liep uit de hand , maar ,hij werd niet [mis] of gebruikt zoals de domme linkse mens in ons land.

Kees (nog een) said...

Joschka Fischer werd minister van buitenlandse zaken zodat Duitsland oorlog kon voeren tegen Joegoslavië/Servië. Daarom maakte het niet uit wat voor verleden hij had, hij moest gewoon de potentiële tegenstanders van oorlog pacificeren. Wie weet waar een conformistische opportunist als Duyvendak toe in staat zou zijn geweest, indien hij met Groen Links deel van een regering was gaan uitmaken.

Paardestaart said...

"als de bescherming die hij geniet, eenmaal wegvalt, dan komt er heel wat shit naar boven"

O ja? Dat wéet jij gewoon Kees?
Daar ben ik nu toch wel eens héel benieuwd naar..Ik heb wel zo mijn vermoedens, maar ik zou wel eens echt willen wéten wat zich afspeelde in de coulissen waar de aanstormende mannebroeders zich warmliepen en waar het verzet tegen de burgerlijke maatschappij broeide en bloeide.
Ik kan me tenminste een rapportage herinneren in Panorama, of De Nieuwe Revu, waarin de achtergronden van de moord op die Nijmeegse krakert werden belicht. Dat was niet mis en niet fris - geen prettige omgeving; hele akelige mensen eigenlijk - niets om vertederd over te doen.
Ongemakkelijke, wraakgierige humorloze jonge fanatici die hun puberale sores aan het uitleven waren op mekaar en op de wereld waren het; onrijpe zure romantici, bangen afkerig voor het volwassen leven dat hen wachte met z'n prozaïsche beslommeringen van winkelwagentjes en rode tuinbroeken; die om aan de verwantschap met hun 'suffe' vaders te ontkomen een verzetsfantasie bouwden van een bestaan als revolutionair.
Dat de snotjongens éigenlijk in luilekkerland leefden en door hun toegeeflijke vaders met zachte hand de prettig roezemoezende omgeving van kroeg en societeit werden binnengeloodst, en dat ze daarom nu zelf met hun dikke kont onwrikbaar op het fluweel zitten; dat ze veel minder dan hun verafschuwde voorgangers bereid en in staat zijn om dissidentie te verdragen - daar hebben we het maar niet over, om over toetsing van hun hele wereldbeeld en van de ideologie die hen inspireerde nog maar niet te spreken, terwijl ze er toch in geslaagd zijn het over alle lagen van de maatschappij uit te smeren..
Ik bedoel: als inbraak en terreur nou het énige was dat ze misdreven hadden...

In werkelijkheid is deze totalitaire generatie schuldig aan de afbraak van praktisch alles wat hun vaders hadden tot stand gebracht, en van hun nalatenschap zullen we nog generaties last hebben.

Met de billen bloot?
De-nazificering zul je bedoelen, maar dàt zal nog wel even duren. Ze zitten nog aan het roer, en dat zullen ze niet snel uit handen geven

Keesjemaduraatje said...

misschien moet ik ook eens een boek gaan schrijven en dan een hele domme aankondiging doen.

wat betreft de sfeer in de kraakbeweging: ik heb een hele mooie tijd gehad, maar dat schijnt ook met de jeugd te maken te hebben. Mijn vader vertelt hetzelfde over de onderduik.

wout eenhoorn said...

Even voor de goede orde voor jonge mensen. In 1955 werd je nog verplicht om tenminste 18 maar bij de Luchtmacht zelfs 21 maanden te dienen.Natuurlijk niet voor de welgestelden die konden zich indien gewenst wel vrijpleiten maar Jan met de Pet was weer ens het haasje.Daarna vaak nog herhalingsoefeningen waarin je moest vrezen je baan te verliezen. Mocht niet natuurlijk maar een stok om een straathond te slaan is zo gevonden.

Rik said...

Ik wil graag bewijzen zien dat Wijnand: a) met stenen naar agenten heeft gegooid b) met terroristen aan tafel heeft gezeten. Het is allemaal gelul wat ik hier tegenkom. Er is nooit enig bewijs geleverd tegen wie dan ook voor betrokkenheid bij RARA, laat staan dat Wijnand dat dan geweten moet hebben.

Paardestaart said...

Nou kijk - dit had Fischer natuurlijk éigenlijk moeten zeggen; hij zegt wel heroisch en weldenkend dat hij 'zijn vriend Joachim Klein destijds van het terrorisme probeerde af te houden', maar de dochter van Ulrike Meinhof, Ilich “Carlos the Jackal” Ramirez Sanchez en anderen beweren dat Fischer wel degelijk zelf betrokken was bij revolutionair geweld.
Hij "ontkent bijvoorbeeld ook stellig dat hij in 1969 op een PLO-bijeenkomst in Algerije is geweest, waar Yassar Arafat steun kreeg voor zijn belofte Israel te vernietigen. Later geeft zijn woordvoerder toe dat hij er wèl was, maar na een uur vertrok omdat hij het “te saai” vond.
Uiteindelijk moet de woordvoerder bekennen dat Fischer er van begin tot eind bij is geweest. Joschka Fischer’s radicale verleden, zijn vriendschappelijke banden met RAF-terroristen en zijn leugens daarover hebben geen enkele negatieve invloed gehad op zijn grote populariteit of politieke positie"
(uit Peter Verkooyen - Het ware socialisme)

Dat schetst natuurlijk wel hoezeer het geestelijk klimaat in onze landen getekend is door het cultureel-marxisme. Dus zou die geweldbereidheid nou echt uitzonderlijk zijn geweest onder mensen die al van voor de zesdaagse oorlog de bekende mantra's van oud-links aanhingen?

Paardestaart said...

"schijnt ook met de jeugd te maken te hebben. Mijn vader vertelt hetzelfde over de onderduik"

Nou ja - het is mooi dat je ondanks ellende gruwelijk van het leven kunt genieten als je jong bent, want anders had de generatie van onze vaders helemaal op weinig plezier kunnen terugzien..'t Is alleen wel grijs dat hun zwaar gepamperde kinderen hen de geromantiseerde spanning - die hen ondertussen natuurlijk wèl het leven had kunnen kosten - kennelijk zo benijdden, dat ze zich uit afgunst maar bij het na-oorlogs verzet hebben aangesloten

Keesjemaduraatje said...

@Rik: je moet mij op mijn woord geloven, dat er veel overeenkomsten tussen Joschka Fischer en Wijnand Duyvendak zijn.

Rik said...

Overeenkomsten zie ik wel, echter, dat Wijnand zichzelf graag vergelijkt met Joschka F. is mij nooit opgevallen. En Wijnand heb ik nooit in gevecht met een agent gezien op een foto, wel ingehaakt voor een kraakpand wachtend op de klappen van de politie.

Keesjemaduraatje said...

@Paardestaart: ik zeilde laatst, met twee oude Duitse Kameraden, van Colijnsplaat naar Kiel en daar zat ook de auteur van de Frankfurtse Kraakhandleiding aan boord. Hij is een oude kraakvriend van Joschka en ik kan je wel vertellen dat Joschka nog steeds een enorme hoge status heeft. zelfs bij mij, maar zeker ook bij de oude kraakvrienden. Daar zie ik wel een verschil met Wijnand. de ene na de andere oude medestrijders trekt zijn handen van hem af.

Keesjemaduraatje said...

@Rik: is water nat?
woont de Paus in Rome?
Kom op nou!!

Paardestaart said...

Nooit opgevallen Rik? 't Is toch heus waar
Je komt in die hoek vast nog veel meer van die onverdachte oude helden tegen.
Ik verwijs je naar het dossier Nationaal Socialisme, waar je de oorsprong van je wereldbeeld nog 'ns kunt navlooien
http://www.luxetlibertas.com/nationaal-socialisme_1.html

Ook leuk om te lezen Liberal Fascism van Jonah Goldberg - een aanrader. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Rik said...

Het gaat mij erom dat in mijn ogen karaktermoord gepleegd wordt op iemand die met eer en geweten in de jaren 80 aktie gevoerd heeft, en die nu van alls en nog wat in de schoenen geschoven wordt door vooral lui die helemaal geen ene reet gedaan hebben.

Keesjemaduraatje said...

@Rik: daar heb ik drie antwoorden op. Ten eerste: Waarom zou er geen kritiek geleverd mogen worden op acties die in de 80er jaren gevoerd zijn?
Ten tweede: De mensen die nu in de openbaarheid treden hebben juist heel veel gedaan. De Jojo van der Spekken (Nova), de Keesjemaduraatjes, de Rene Roemersmas (NRC)van deze wereld. En deze week komt er nog meer in de oude media. Allemaal activisten van het eerste uur. Dus dat klopt niet dat die alleen maar vanuit een bureaustoel commentaar leveren

Ten derde: de karaktermoord heeft Wijnand zelf gepleegd en niemand anders.

Paardestaart said...

Dat hadden we al begrepen hoor, en dat siert je. Maar jouw ogen zijn alleen wel blind; zo blind als die van een goedgelovige jonge mol die geen onderwijs heeft genoten, maar zonder dat 'ie het wist volkomen is gehersenspoeld.

Keesjemaduraatje said...

@Paardestaart: dat is een mooie zin die je daar schrijft. Dat moet je even bewaren.

"blind als die van een goedgelovige jonge mol die geen onderwijs heeft genoten, maar zonder dat 'ie het wist volkomen is gehersenspoeld"

Paardestaart said...

Ach ja - 't is een gave.. :-)