Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, October 22, 2008

Jij-zeggers door de bocht

Door Keesjemaduraatje
Jij wordt heel vriendelijk bedankt, dat jij jouw schaarse vrije tijd onder andere besteedt aan het volgen van mijn politiek incorrecte weblog en jij jouw huig niet naar de wind laat hangen. Jij bent een van mijn trouwe lezers en je weet al sinds 2004 dat er in jouw Nederland iets helemaal niet goed zit. Je wil er iets tegen doen, maar jij weet niet wat.

U_of_jij "De krant is een mijnheer", is een gezegde, dat jij zeker op school geleerd hebt en het betekent, dat een voorname hoofdredacteur bepaalt welk nieuws jij te lezen krijgt en welke meningen goed zijn voor het volk. In de hoofdredactionele commentaren wordt jij dan ook consequent met "u" aangesproken. Alsof jij ook een mijnheer of mevrouw bent.   

De omroepen zijn van oudsher voortgekomen uit het verzuilde Nederlandse stelsel, wat ertoe leidt, dat ook de omroepbazen en TeeVee-redacteuren precies weten wat jij moet denken en wat jij moet vinden. Weliswaar hebben de commerciele omroepen daar een kleine doorbraak in geforceerd, maar in grote lijnen is het nog steeds een kleine incrowd die zeggenschap heeft over de meningen en inhoud van de programma' s.

Ook liggend op de bank en kijkend en zappend, ben jij gewend om altijd met "u" aangesproken te worden. Zelfs jouw kinderen, de kassiere in de supermarkt en jouw chef zeggen geen "u" meer tegen jou. Maar de TeeVee weet nog hoe het hoort.

Nu doen de nieuwe media van zich spreken en het internet wordt een massa-medium. Iedereen kan in principe iets op het internet schrijven en de meningen die daar verkondigd worden, komen ongefilterd door. "Onderbuikgevoelens" roepen de gevestigde "mijnheren" en "mevrouwen" van de oude mediatroep. Weblogs worden opgericht en spreken jou aan. Hoe spreken ze jou aan? Zeggen ze "jij" tegen jou, of blijven ze bij het deftige "u" ?

Veel webloggers hebben de hoop op een carriere bij de gevestigde media nog niet opgegeven. Enkele "Webmasters" van de weblogs zouden zelfs best wel hoofdredacteur willen zijn. Gaan ze dan ook een deftige mijnheer of mevrouw worden en opinies verkondigen die genade in de ogen van de dames en heren ministers en bankiers kunnen vinden? Wij vrezen het ergste.

No comments: