Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, October 17, 2008

Vrij Nederland is weer gelukkig

Door Keesjemaduraatje
Eindelijk is er weer een klein lichtpuntje aan het einde van de lange en donkere tunnel waarneembaar. Vrij_nederland_marx Moesten de politiek correcte media de gehele Jaren Negentig door aanzien hoe het "Neo-Liberalisme", zoals ze dat zelf noemen, overwinning op overwinning behaalde, nu in 2008 komen volgens Vrij Nederland eindelijk de profetieën van  de Grote Denker Karl Marx uit. Het kapitalisme verkeert in een crisis.

Elsbeth Etty heeft in de NRC al hoopvolle woorden geschreven over de herleving van het oude marxistische ideaal:"Marx’ actualiteit ligt niet in propaganda voor het socialisme, maar in zijn analyse van het kapitalisme. Hij voorzag dat het kapitalisme wel moest worden tot een geglobaliseerd systeem, waarin het geld, als losgeslagen kracht, de hele aardbol rond jaagt, met vernietiging van hele culturen en met als gevolg „voortdurende verstoring van alle maatschappelijke omstandigheden, eeuwige onzekerheid en beweging”.

Deze week in het gesubsidieerde grachten-gordelblaadje Vrij Nederland aan de beurt. Voordat nu ook op dit weblog de indruk ontstaat dat het marxisme een alternatief voor de vrije markeconomie zou kunnen zijn, even een paar vragen. Waar is het Internet uitgevonden en waarom? In welke aziatische landen heerst meer armoede, in de landen die ooit communistisch waren, in de landen die nooit communistisch waren of in de landen die nu nog steeds communistisch zijn? Waar worden energiebesparende windmolens, solarglas, spaarlampen en isoleermethoden uitgevonden? Het zijn maar even een paar vragen.

De oplettende lezer van dit volkomen politiek incorrecte weblog kunnen nu wellicht reageren door erop te wijzen, dat Keesjemaduraatje zowel het graf van Marx als het geboortehuis van Marx heeft bezocht en dat een zekere sympathie daardoor misschien voor de hand zou kunnen liggen. Daar breng ik dan tegen in dat ik dat deed in een tijd toen Marx al bijna weer vergeten was en er in het geboortehuis van Marx alleen maar 35.000 Chinezen per jaar op bezoek komen. De marxisten van de CPN zaten al lang op het pluche en op goedbetaalde banen in het onderwijs en op universiteiten. Nu worden ze misschien weer even wakker, maar ik denk dat ze te vroeg juiche als ze denken dat nu de marktwerking en de markteconomie geheel verdwijnen.

 

4 comments:

James said...

Ik wil oud-CPN'er Elsbeth Etty best wel haar natte droom gunnen, maar het kapitalisme blijft gewoon bestaan, simpelweg omdat kapitalisme het meest prettige en succesvolle economische systeem is. Dat het linkse parochieblaadje Onvrij Nederland haar zwakzinnige columns publiceert, is overigens okee. Dat NRC Handelsblad, het zogenaamde "liberale avondblad", haar lezers met de materialistische dialectiek van Etty doodgooit, vind ik bedenkelijker.

philippine said...

De Amerikaanse presidentsverkiezing stijgt menigeen naar het hoofd.

gnaues said...

„voortdurende verstoring van alle maatschappelijke omstandigheden, eeuwige onzekerheid en beweging”.

goh... dat lijkt op mijn leven

ach.. communisten.. ik heb als linkse jongeman in de jaren 80 hun schitterende krant nog bezorgd... bij de woongroep waar ik maar liefst 6 exemplaren moest afleveren ontstond zodoende een flinke stapel papier

Spy said...

Voor wie die stelling eventueel zou willen steunen: lees eerst even dit artikel: http://www.mises.org/story/3165 en weerleg de argumenten die de schrijver aanvoert.

Hij is weliswaar wat lang van stof en het is in het Engels, maar de meeste van zijn argumenten zijn moeiteloos te adstueren met Nederlandse voorbeelden.