Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, November 18, 2008

Op naar de Multi-Etnische Samenleving !!

Door Keesjemaduraatje
Vandaag weer in de NRC. Oud-minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie schopt nog even wild om zich heen. In het opinieartikel pleit ze voor het erkennen van de etnisch diverse samenleving.   (artikel van ex-minister Ella Vogelaar (PvdA)). Daarbij maakt ze een vergelijking met de Amerikaanse situatie. De verkiezing van Obama is een teken dat de multi-etnische samenleving een succes kan zijn. Heeft ze een punt? Wil de ex-minister ons daarmee iets zinnigs zeggen?
Pvda_blijft_steken_188179a
Toevallig heb ik in het midden van de beruchte wilde jaren '80, tijdens mijn studie Antropologie, hierover al veel gelezen. Toen werd zelfs door de meest linkse professoren op de UVA al erkend, dat de Verenigde Staten een paar voorwaarden voor goede integratie al hebben vervuld. De nieuwkomers leren de Engelse taal (Hoewel dat de laatste jaren weer wordt losgelaten). Het land is groot genoeg om alle mensen te herbergen. Als je het niet maakt in het beloofde land, kan je altijd nog in een trailer gaan wonen.

Dat is allemaal mooi, maar niet genoeg. De Verenigde Staten hebben als staat en als natie symbolen gecreeërd, die vanaf het begin door iedereen werden geaccepteerd: Het volkslied en de vlag. Die twee elementen komen steeds weer terug, bij alle plechtige samenkomsten. De bedenkers van deze symbolen wisten dat een immigratiestaat gezamelijke symbolen nodig heeft om te kunnen ontstaan en bestaan.
Ik hoef jullie natuurlijk niet uit te leggen dat Nederland consequent een andere weg heeft gevolgd door jarenlang geen nadruk te leggen op de Nederlandse taal en verder ook geen gezamelijke symbolen te propageren. De uitspraken van Maxima zijn wel het hoogtepunt van die politiek van ontkennen van Nederlandse identiteit.

 

Ella Vogelaar wordt gelukig niet gehinderd door enige kennis van zaken. Anders had ze moeten inzien dat de situatie in de VS geheel anders is. De tegenstellingen tussen blank en zwart zijn ontstaan door jarenlange slavernij en segregatie, die hier in Nederland zo nooit hebben bestaan. Het is opvallend dat de zwarte bevolking in de VS daar nog steeds onder te lijden heeft. Terwijl de nieuwe immigranten zoals de Koreanen, al lang tot de middenklasse zijn opgestegen. Maar Obama komt helemaal niet uit de zwarte gemeenschap. Hij is een kind van een Keniaan, die ook nog nauwelijks in de VS heeft gewoond. Dus ex-minister Vogelaar kijkt alleen naar de kleur van de huid en houdt geen rekening met de achtergrond en de cultuur van Obama.

Nog een ander verschil is, dat in de VS 90% van de mensen dezelfde religie hebben. Als je tenminste Katholicisme en Protestantisme even op één hoop gooit. Dat is cultureel gezien een enorm positieve basis voor een samenleving. Vooral als de twee christelijke religies elkaar enigzins accepteren. De minderheden die in Nederland na de Tweede Wereldoorlog zijn aangekomen en die dezelfde religie als de Nederlanders hebben, de indo's, de Italianen, de Spanjaarden, de Surinamers en de Antillianen, zijn al lang geïntegreerd. Spreken de taal en doen gewoon mee. Die paar Antilianen die nu problemen maken, zijn bijna allemaal jongeren, die hier nog niet zo lang zijn.

De grote discussie die nu gevoerd zou moeten worden en waarin mevrouw Vogelaar zich in zeer negatieve zin heeft gemengd, is of de islam een vast bestanddeel van de Nederlandse cultuur kan worden. Zowel zij als Wouter Bos praten over die discussie heen en willen een paar kozijnen gaan vervangen en een buurthuisje erbij bouwen. Dan denken ze dat de problemen zijn opgelost. Ik denk dat die problemen niet zijn opgelost, zolang hier nog mensen rondlopen die serieus denken dat er hier een Sharia of een Halalhypotheek ingevoerd kan worden. Maar de discussie daarover moet wel gewoon door kunnen gaan natuurlijk.

1 comment:

Rudi said...

Een echte must en om te verspreiden.

Hier kan men het interview horen/lezen van een specialiste van de Franse geheime dienst ivm Islam. Ik begrijp nog steeds niet hoe dat de normale censuur van de "rode" VRT heeft kunnen passeren, maar het is er. Ik raad vooral de engelse vertaling aan die correcter is dan de Nederlandstalige onderschriften.
http://islamineurope.blogspot.com/2008/11/france-interview-with-secret-service.html