Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, November 24, 2008

Reeds in 2000 incident bij Kristallnachtherdenking

Na incident 'Kristallnacht'-herdenking
Nederland Bekent Kleur: Oproep tot dialoog
Persbericht - 10 november 2000
Bij de door o.a. Nederland Bekent Keur georganiseerde 'Kristallnacht'-herdenking in Amsterdam heeft voorzitter Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité op impulsieve wijze spreker Abdou Menebhi het woord ontnomen. Nederland Bekent Kleur is van mening dat Menebhi de gelegenheid had moeten krijgen uit te spreken. De toespraak van de voorzitter van de Stedelijk Marokkaanse Raad was een eerlijke en oprechte poging de dialoog aan te gaan met de joodse gemeenschap.

Nederland Bekent Kleur juicht het toe als deze rechtstreekse dialoog tot stand komt. Zij doet dan ook een oproep aan beide organisaties om rond tafel te gaan en met elkaar de dialoog aan te gaan.

Copyright (C) Nederland Bekent Kleur - (07/01/2001) 

Herdenking Kristallnacht verstoord

(nrc Vrijdag 10-11-2000 )

AMSTERDAM, 10 NOV., De jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam is gisteravond verstoord, nadat voorzitter Abdou Menebhi van de Stedelijke Marokkaanse Raad in zijn toespraak Israël beschuldigde de rechten van de Palestijnen te schenden: ,,De Palestijnen hebben het recht op een eigen staat.''

Omstanders protesteerden direct en riepen dat Menebhi ,,geen politiek'' moet bedrijven en ,,niet moet oproepen tot racisme''. Menebhi werd ook beschuldigd zich ,,niet aan de afspraken te houden'' door het conflict in het Midden-Oosten in zijn toespraak te betrekken. ,,Je bent onbetrouwbaar'', werd gezegd. ,,De strijd in Israël hoeft niet over te waaien naar Nederland.''

Een medewerker van het organiserende Nederland Bekent Kleur onderbrak de toespraak van Menebhi en haalde hem van het podium. Een woordvoerder zegt ,,teleurgesteld'' te zijn over de commotie. Rabijn Raf Evers noemt het incident een gemiste kans. ,,We wilden juist naar buiten toe eenheid laten zien en een vuist maken tegen racime, antisemitisme en islamofobie. Het is erg vervelend.'' Op elf plaatsen in Nederland werd de Kristallnacht herdacht. In Berlijn protesteerden meer dan 200.000 mensen tegen recent extreem-rechts geweld.

No comments: