Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, January 20, 2009

Cohen wil geen thee meer drinken

Maat vol na ernstige mishandeling in krakerskroeg
Parool 20 januari

Cohen en stadsdeel Centrum schrijven de beheerders van Vrankrijk in een vandaag verstuurde brief het incident rond de mishandelde bezoeker 'zeer ernstig' te vinden. Vooral het gegeven dat niemand van Vrankrijk de politie heeft gebeld. Foto ANP/Hans Steinmeier AMSTERDAM - Niet het barpersoneel van Vrankrijk of de beheerders, maar een voorbijganger belt op 13 september even over elf uur 's avonds de politie. Voor de barokbeschilderde gevel van krakersbolwerk Vrankrijk ligt een bewusteloze man op de stoep van de Spuistraat. Hij bloedt uit zijn beide oren en heeft wonden in zijn gezicht; een bloedspoor loopt naar de kroeg van Vrankrijk. Het slachtoffer is kennelijk met een zwaar voorwerp op zijn hoofd geslagen.

Vrankrijk_van_binnen Het blijkt te gaan om een 34-jarige kraker die als 'Yoghurt' bekendstaat in de hoofdstedelijke kraakscene. In het ziekenhuis stellen de artsen vast dat hij geluk heeft dat hij nog leeft. Hij heeft een schedelbasisfractuur en zware verwondingen aan zijn gezicht. Als hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen is zijn gezicht gedeeltelijk verlamd, hoort hij slecht en heeft hij last van geheugenverlies. Hij is niet meer te genezen. De recherche heeft de grootste moeite vast te stellen wat er die avond is gebeurd.

Agenten die de kroeg binnen willen om sporen veilig te stellen, getuigen te verhoren en eventuele verdachten aan te houden, wordt door de beheerders van de kroeg de toegang ontzegd. Ze houden de deur dicht. Pas na een uur onderhandelen tussen politie en beheerders gaat de deur open voor één politieman. De bezoekers van Vrankrijk zullen één voor een naar buiten komen, zodat ze op straat door de politie kunnen worden verhoord.

De politie legt zich bij al die eisen neer omdat het in het verleden geregeld tot confrontaties met bewoners en bezoekers van het kraakhonk is gekomen.

De inspecteur die uiteindelijk tot de kroeg wordt toegelaten, constateert dat de sporen van de kennelijke vechtpartij zijn gewist. De bar is 'opvallend goed opgeruimd en schoongemaakt', zo rapporteert hij. Hij vindt nog één voorwerp dat als slagwapen kan zijn gebruikt.

Getuigen vertellen de politie dat de dj en een portier van Vrankrijk de man hebben mishandeld.

Het werk van de recherche wordt ook in de periode na 13 september 'ernstig belemmerd' door de 'bedrijfsleiders' van Vrankrijk. 'Op advies van zijn advocaat' weigert de beheerder die op de bewuste avond aanwezig was, de namen van het barpersoneel te geven.

Het slachtoffer vertelt de recherche dat hij die avond niet werd toegelaten omdat hij een hond bij zich had. Hij is toch korte tijd binnen geweest, maar toen weer buitengezet. Het enige wat hij zich weet te herinneren, is dat hij klappen kreeg met een loden pijp.

Een vriend van het slachtoffer vertelt hoe ze naar buiten wilden gaan, maar medewerkers van Vrankrijk de deur sloten en om hen heen gingen staan, waarna drie mannen uit het café op Yoghurt in begonnen te slaan 'met een ijzeren voorwerp'. Hij werd op zijn lichaam en zijn hoofd geraakt.

Burgemeester Job Cohen en stadsdeel Centrum schrijven de beheerders van Vrankrijk in een vandaag verstuurde brief het incident 'zeer ernstig' te vinden. Vooral het gegeven dat niemand van Vrankrijk de politie heeft gebeld, het slachtoffer op straat 'aan zijn lot is overgelaten' en de verantwoordelijken voor Vrankrijk de politie 'in zeer ernstige mate hebben belemmerd bij het opsporingsonderzoek', rekent het stadsbestuur de beheerders zwaar aan.

Dat notabene ook beheerders bij de vechtpartij betrokken waren, maakt het allemaal nog erger. Zij voldoen, zoals dat in ambtelijk jargon heet, 'niet langer aan de eisen omtrent het levensgedrag'.

Burgemeester Job Cohen kondigt aan de exploitatievergunning van Vrankrijk in te trekken. Het stadsdeel Centrum doet hetzelfde met de drank- en horecavergunning. De beheerders kunnen binnen twee weken bezwaar maken. (PAUL VUGTS)

1 comment:

Menno said...

En terecht. Dit was natuurlijk belachelijk: waar ieder café in Amsterdam strikt aan de regels wordt gehouden, was Vrankrijk een soort vrijstaat.