Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, January 27, 2009

Verzet en Verraad in Kraakpand Vrankrijk

Door Keesjemaduraatje

Geloof mij nou maar, dat er nog genoeg over het kraakpand Vrankrijk te vertellen is en dat de bron van informatie nog lang niet is opgedroogd. Zo hoorde ik, uit doorgaans betrouwbare links-extremistische kringen, dat er een logische verklaring is voor het trage optreden van de politie en het gestuntel van de politiek. Het is namelijk wel gemakkelijk zo. Een bolwerk van gewelddadig verzet geconcentreerd midden in de stad en bovendien goed controleerbaar. Er zijn sterke aanwijzingen dat een of meerdere geheime diensten het pand en het bijbehorende cafe hebben geinfiltreerd. Informatie over terreurbewegingen uit Duitsland, Spanje en Italie komen rechtstreeks in bezit van de betreffende diensten.

FahndungEen voorbeeld van verraad
De Schotse beroepsactivist Alan C. woonde van 1987 tot 1991 in het kraakpand Vrankrijk. Na de val van de Muur en de ineenstorting van het Oostblok vertrekt hij in 1990 met een groep Nederlandse krakers naar Berlijn om deel te nemen aan een demonstratie, op 3 oktober 1990, tegen de Duitse Eenwording. Bij die demonstratie wordt, op de Alexanderplatz, een Duitse politieagente, Manuela Tews, met een ijzeren staaf op haar hoofd geslagen. Het incident wordt gefilmd. Er wordt later door het Openbaar Ministerie een opsporingsaffiche, met een foto van de dader vervaardigd.

De Schot Alan C. keert terug naar Amsterdam en verblijft nog enkele maanden in het kraakpand Vrankrijk. Het affiche wordt hem door een Duitse activist gebracht en hij hangt het trots op in zijn kamer. Aan medestanders vertelt hij dat hij degene op het affiche is en dat hij de politieagente geslagen heeft. Het is niet zijn eerste strafdaad. Een aantal veroordelingen wegens diefstal en brandstichting en een seponering voor openlijke geweldpleging, staan al op zijn naam.

Informant

De BVD hoort dit verhaal van een informant binnen het kraakpand Vrankrijk en informeert de Duitse instanties. Pas in 1996 wordt de Schot in Amsterdam opgepakt en naar Duitsland uitgeleverd. Tijdens het proces wordt aan een medewerker van de BVD gevraagd waarom de Nederlandse justitie niet of heel laat optreedt. De verklaring luidt, dat het soms beter is informatie te verzamelen dan het recht te handhaven.

Alan C. wordt trouwens vanwege de vage verklaring van de Nederlandse geheime dienst vrijgesproken.
Bron: Ravage

8 comments:

Steady Freddy said...

Guttegut, complottheorie of waarheid? Als geheimediensten ( CIA, ISI) betrokken blijken te zijn bij de aanslagen in Moumbai dan ben je volgens Keesje een UFOloog maar als het over Vrankrijk gaat is opeens inmenging wel mogelijk?

Ik zeg, in beide gevallen zeer aannemelijk.

Peter Siebelt said...

Kees,

Inderdaad, de overheid heeft informanten binnen deze kringen/panden. Het grote probleem is dat ze de vergaarde informatie niet omzetten in maatregelen, in actie, in daadkracht. Ze verzamelen informatie om te verzamelen. Daarna slaan hele horden ambtenaren aan het analyseren, houden ellenlange vergaderingen en schrijven halfslachtige rapporten. Deze deponeren ze op het bureau van de lokale of nationale bestuurders die er vervolgens heel snel en angstig in bladeren om ze daarna diep in hun ambtelijke lade weg te stoppen.

De enige oplossing is dat de hard werkende burgers het heft in eigen hand nemen.

Ja u leest het goed meelezende overheden, ik schrijf: het heft in eigen hand nemen.

Uilenburgh said...

En nu Petertje Siebelt? Zien we je straks met je hooivork voor Vrankrijk staan? Of roep je op dat 'anderen' dat karwei voor je opknappen? Is deze rechtsorde ook de uwe niet?

Onderzoekert said...

@ SIebelt
Zoiets: http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=39529 ?

Peter Siebelt said...

@ 'Uil'enburgh,
Ik hou niet van domme knokploegen, ik had dat klusje anders geklaard. Ik hou ook niet van laffe horecaondernemers die tegen de gemeente lopen te klagen over die vervelende krakertjes van Vrankrijk.

Waar zijn die ouwe Amsterdamse kasteleins gebleven die varkentjes als Vrankrijk al lang hadden gewassen? Waar is de rest van de Amsterdammers die normaliter de grootste mond van ons land hebben?

Steady Freddy said...

Het kan natuurlijk ook zijn dat Keesje alleen maar hoopt een beetje paniek te zaaien onder de jongens en meisjes van Vrakrijk?

Peter V. said...

Wat me overigens wel opvalt, is dat er in de media, en eigenlijk ook wel op dit weblog, min of meer wordt gedaan alsof Yoghurt de eerste is die door gewelddadig optreden van het krakerstuig (met dit woord wil ik overigens niet beweren dat alle krakers onder de categorie tuig vallen, er zitten er ook goede bij) uit Vrankrijk in een rolstoel belandt.

De eer om als eerste door toedoen van het tuig uit Vrankrijk in een rolstoel te belanden, viel te beurt aan Wil Schuurman. Dat gebeurde op zaterdag 29 maart 1986.

Zullen we het daar eens over hebben?

keesjemaduraatje said...

niet te vergeten Louis Seveke en ik kan nog wel een paar voorbeelden noemen. Er zijn zelfs geruchten dat Keesjemaduraatje zelf een keer in een kraakcafe aan een vechtpartij heeft deelgenomen.