Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, January 01, 2009

Youtube als propagandamiddel

Door Keesjemaduraatje
Dit is geen TV-oorlog, maar een internetoorlog, beter gezegd een Youtube-oorlog. Het Israelische leger heeft een eigen Youtube kanaal, met korte filmpjes over de voorbereidingen voor de oorlog en precisie-bombardementen op Hamastunnels en Hamashuizen. Soms is duidelijk te zien hoe alleen de ingangen van de tunnels worden geraakt. De humanitaire kant van de zaak wordt ook getoond. Bijvoorbeeld hoe vrachtwagens met hulpgoederen de Gaza binnen worden gereden.

De tegenstanders proberen het zoeken naar filmmateriaal te frustreren, door filmpjes met precies dezelfde titel op Youtube te zetten. Wie de Youtube film "IAF preparation for nighttime op 28 12" zoekt, wordt nu ook naar anti-Israel materiaal gestuurd. Ook verschijnen er parodien op Israelische legerfilmpjes.

Op een van de Israelische legerfilms is te zien hoe mannen raketten op een vrachtwagen laden en daarbij voortdurend in het visier van het leger zijn. Aan het einde van de film worden de mannen opgeblazen. Tegenstanders van Israel hebben dezelfde beelden gebruikt en filmen daarna een gasfles. Er wordt in deze tegenfilm beweert dat Israel burgers die gasflessen aan het opladen waren heeft gedood. Je weet niet wat waar is. Het blijft natuurlijk vreemd om met 10 man tegelijk midden in de nacht gasflessen op een vrachtwagen te laden.

We weten niet of de Youtube films voldoende tegenwicht tegen de hartverscheurende beelden met gewonden en gedode burgers kunnen bieden. In ieder geval is het weer een nieuw gebruik van het medium internet om de eigen boodschap over te brengen.

1 comment:

ethan said...

http://nl.youtube.com/watch?v=t_B1H-1opys&search=pallywood/