Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, March 18, 2009

De Marokkaan heeft het weer gedaan

Door Keesjemaduraatje
Dat is toch weer helemaal te gek voor woorden. Toch staat het gewoon in het NRC van vandaag:

"„Wordt er in Nederland eindelijk iemand vervolgd na een besnijdenis, blijkt het om een Marokkaan te gaan”, zegt Sadik Harchaoui, directeur van het multicultureel instituut Forum. In Frankrijk zijn 37 strafzaken geweest. Ook Sadik Harchaoui kent het niet uit Marokko. „Misschien is hij in de ban geraakt van een Saoedische imam”, oppert Saadia Daouaeri. Dat is ook het enige dat Fatma Bouchataoui, jarenlang hulpverlener en voorlichter aan Marokkaanse vrouwen, kan verzinnen. „Een enkele Marokkaan gaat naar een Somalische moskee. Of hij is gewoon niet goed bij zijn hoofd.”  "

HafidbouazzaDe meisjesbesnijdenis komt in Somalië en andere Afrikaanse landen voor. In Marokko en andere Maghreb-landen is het tot nog toe een onbekend verschijnsel. Reden genoeg, voor de islamvrienden, om steeds te roepen dat het : "Geen typisch islamitisch" gebruik is. Het zou zelfs door bepaalde christelijke stammen in Afrika gepractiseerd worden.

Goed, dat ene geval van een Marokkaan die zijn dochters laat besnijden moeten we nog even Cultureel Antropologisch duiden. Het kan zijn dat hij dacht: "Ik ben nu islamiet, dan moet ik het meteen maar helemaal goed doen". Het kan echter nog veel gekker. Dat staat ook vandaag in het NRC:

Heleen Mees, voorzitter van Woman on Top, beweert dat Mai Spijkers de uitgever van het boek Spotvogel van Hafid Bouazza, een voorwaarde stelde aan het uitgeven van het boek. Het manuscript moest eind januari ingeleverd worden. Boekenweek over Dieren zat er aan te komen. In de laatste week flanste Hafid Bouazza er snel nog even "een meisjesverminking aan vast", zo is het verwijt.

Interessant gegeven. Hafid Bouazza, afkomstig uit Marokko, seculier, bekend om zijn columns op islamkritische weblogs, komt in financiële zorgen. Teveel gezopen. Denkt bij zichzelf: "dan plakken we eer een opzienbarend motief aan vast: meisjesbesnijdenis." Verkoopt goed.

Ik heb het boek zelf nog niet gelezen. Ik weet niet of het waar is. Maar het is interessant genoeg om eens te volgen de komende tijd. 

13 comments:

barry said...

Ik had het het ook gelezen. Ha ha
En dat Marokkanen nu opeens het mes ter hande nemen komt dus allemaal en uitsluitend door Ayaan.
Het zal ze maar op ideeën brengen.

Ook Mees' en Benzakours belerende opmerking dat het gewoon een beetje dom is om vrouwenbesnijdenis in verband brengen met de islam. De Profeet vond de milde versie, een inkepinkje in de clitoris, juist heel aanbevelingswaardig.

Bas said...

Kwam vandaag 2 in het zwart geklede in lichaam lengte klein ,vroeger heette het opneukertjes tegen .
Alleen de ogen waren zichtbaar.
Ik dacht Fritzl moest nog een kelder bouwen om te genieten.
Dat hoeft helemaal niet als je lid van de juiste club ben .

Natasha said...

Wat een verschrikkelijk kutwijf is die Mees toch. Al IS het zo. So what? Spijkers is Bouazza's uitgever. Het is zijn WERK om te zeggen, zo, drankorgeltje van me, in januari inleveren en liefst zo netjes dat het nog voor de boekenweek op de schappen kan liggen want anders is het zonde van thema en titel. En dat Bouazza gedacht heeft, ik had altijd nog iets met een meisjesbesnijdenis willen doen, weet je laat ik dat er in plakken. So fucking what? Zo gaan die dingen toch?

Wat heeft die kutMees daar weer mee te maken, denkt die graftak zich werkelijk overal mee te moeten bemoeien?

natasha said...

Over Bouazza gesproken,en keesje schrijft 'afkomstig uit Marokko' merkwaardig was het incident bij Paul en Witteman. Compliment aan Bouazza van Witteman 'dat hij beter Nederlands schrijft dan menig Nederlander'.

Que?

Bouazza is vanaf zijn ZEVENDE ja, dat is de leeftijd dat de meete mensen zo ongeveer leren schrijven, in Nederland. Haal je de koekoek dat hij 'beter Nederlands schrijft dan menig Nederlander'. Want hij is behalve Nederlander, dus schrijver van beroep.

Pfff

keesjemaduraatje said...

de vraag is of Paul Witteman dezelfde zin tegen een Duitser die vanaf zijn zevende in Nederland woont zou uitspreken.
En natuurlijk de interessante vraag of een Engelsman of Fransman, laat staan een Duitser ook zo met open armen door de Nederlandse pers zou zijn ontvangen als hij een boek schrijft. We weten het niet.

Ik schreef "afkomstig uit Marokko: omdat er in Marokko tot voor kort helemaal geen Meisjesbesnijdenis plaats vond.
Dichterlijke vrijheden.

Tarak said...

@mevrouw Gerson, bedankt voor uw René Danen column in Ravage!

keesjemaduraatje said...

http://www.ravagedigitaal.org/2009/feeks03/feeks.php

@Natasha: wat is er eigenlij tegen:"middenklasse blanke man met grote bek"?

Natasha said...

Nou ik dacht dat je dat wel snapte in deze context. Op zich niks, natuurlijk. Maar het wordt een beetje merkwaardig als het een blanke middenklasse man met een grote bek is die er geen moment bij stilstaat, nee het totaal vanzelfsprekend vindt dat hij diegene is om anderen de maat te nemen, de norm te bepalen, het laatste woord te hebben ten aanzien van wie het recht heeft om te spreken, of goed of fout te bestempelen, en dit onder de vlag van anti-racisme en gelijkheid.

keesjemaduraatje said...

Rene Danen maakt linkse politiek over de ruggen van minderheidsgroepen en staat kritiekloos ten opzichte van de uitwassen van de oprukkende islam in Nederland.

Katje Borgesius said...

Ik ben het helemaal met Natasha eens! Alleen negerinnen uit de arbeidersklasse mogen andere mensen de maat nemen!

Dr.D said...

So! Een stukje dat verklaart waar het 'kommaneuken' vandaan komt! (Heeft U ze geteld?)
Verder een gebruikelijk inhoudsloos stukje waarbij de persoonlijke woede leidt tot iets zoals je ziet wanneer iemand van kwaadheid niet meer uit zijn/haar woorden kan komen....

keesjemaduraatje said...

over welke stukje heb je het nu dokter?

Dr.D said...

Het stukje waar U zelf naar linkt.
Iets met feeks....