Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, March 25, 2009

De Vrankrijk Arrestos op een Rij

Door Keesjemaduraatje
Voor de mensen die nu net ingeschakeld hebben: De mishandeling van kraker Yoghurt op 13 september 2008 in en voor het kraakpand Vrankrijk nadert zijn ontknoping. Alle kranten schrijven er vandaag over. Nou ja schrijven, ze schrijven het persbericht van de politie over.   

Het AT5 nieuws heeft blijkbaar goede contacten bij de politie. Daar zijn dus de initialen van de arrestanten van de Vrankrijkzaak bekend gemaakt. J.D wordt maandagochtend in Krommenie aangehouden, terwijl  C.L en J.G Amsterdam worden aangehouden. In het kraakcircuit wordt al drie maanden gesproken over drie namen: Jakob, Carlo en Jeroen.

Reclaimthestreets "Jeroen Macho", zou op 13 september 2008 HarmJan, de vriend van Yoghurt, geslagen hebben. Jeroen woonde tot voor kort in het kraakpand Vrankrijk en heeft sinds augustus 2008 in Krommenie, een huis ter waarde van 183.000 Euro in bezit. Het huis is gekocht samen met "Blonde Sanne Meisje", die zelf in een appartement op de Nieuwezijds Kolk  te Amsterdam woont. Doordat het huis in oktober 2008 op sommige websites nog te koop stond aangeboden, dachten de slachtoffers dat Jeroen het huis snel wilde verkopen. Dat is echter niet zo.

Dat even ter informatie aan mensen die denken dat we het hier met armlastige krakers te doen hebben. Niets is minder waar!

Carlo
Twee of drie keer per week rijdt Jeroen met zijn legergroene volkswagenbusje naar de Oudezijds Voorburgwal, om daar Carlo op te halen. Ze gaan dan samen klussen. Carlo is de tweede verdachte die nu door de Amsterdamse politie gearresteerd is. Carlo is aangehouden op verdenking van de mishandeling van Yoghurt op 13 september 2008. Carlo heeft dat in een email ook bekend. Er wordt geroddeld, dat Carlo samen met Jeroen een wiethandel zou hebben gerund.

Carlo wordt door een vriend van één van de slachtoffers beschreven als een "Militaria-gek uit Amstelveen". Dat was aanvankelijk een vreemde uitspraak, omdat een andere kraker beweerde dat hij naar "Barcelona" gevlucht zou zijn. Je begrijpt natuurlijk wel dat die bewering alle alarmbellen van de Anti-Terreur-Brigade deed rinkelen.

Er is nog een vreemde bewering over Carlo in het hele Vrankrijk verhaal. Hij zou twee weken voor de vechtpartij op 13 september, samen met Yoghurt himself, met een busje, een kraakpand in de Oosterparkbuurt hebben verhuisd. Dat betekent, dat hij Yoghurt van dichtbij kende. De mishandeling is vreemd en wrang als je bedenkt dat slachtoffer en dader elkaar kenden.

Bekenden
Ook het tweede slachtoffer van de vechtpartij op 13 september, Harmjan, kende zijn aanvaller. Jeroen Macho is in het Groningse kraakwereldje actief geweest en kende Harmjan uit die tijd.

Jakob
De derde verdachte in de Vrankijk zaak, is wel van buitenlandse komaf. Denemarken. Aanvankelijk heeft hij na de daad het land verlaten, maar voelde zich kennelijk door de arrogante en ontkennende houding van de barploeg dermate gesterkt, dat hij meende gewoon in Amsterdam te kunnen blijven wonen. Jakob is de meest politiek actieve van de verdachten. Hij liep bijvoorbeeld mee in de demonstratie "Reclaim the streets" op of rond 12 april 2008. Op de foto van de demonstratie staat hij links achter het spandoek. (Witboek Kraken bladzijde 102)

Nu de drie verdachten zijn aangehouden is af te wachten of de politie een harde zaak tegen ze heeft. Zijn er getuigen? Leggen ze een bekentenis af? Heeft de politie genoeg bewijzen?    

 

6 comments:

Peter Siebelt said...

Kees, petje af voor je uitstekende informatie. Zijn er foto's van de verdachten?

Van Zalhau tot Coningh said...

Er zou nog een arrestant zijn: http://kraak-forum.nl/viewtopic.php?f=25&t=5849

sk said...

Door even naar het kadaster te gaan in Zaanstad (gemeente waar Krommenie toe behoort) zijn we trouwens zó van die idiote bijnamen en initialen af...

keesjemaduraatje said...

@SK: Ik kan wel even helpen met het juiste spraakgebruik en het accent:

"Kennu maai zegguh waarof Jeroen Macho woont en hoeveelof dat haai voor sein hois betaald hebbuh?"

Dr.D said...

Een speling van het lot maakte dat hij [Edit: geen adressen hier graag]

Hein Maassen said...

Prima dat er verdachten zijn aangehouden. Nu moet nog de financiele kant van de zaak geregeld worden. De verpleging en medische behandeling van Yoghurt zal het betreffende ziekenhuis inmiddels wel meer dan honderdduizend euro hebben gekost, die Yoghurt niet kan betalen omdat hij onverzekerd is. Dit gaat dus uit de pot: "onvoorzien", die normaal gebruikt wordt om onverzekerde illegalen in nood te helpen. Dat kan nu dus niet meer. Tijd voor Vrankrijk en Yoghurt om hun verantwoordelijkheid te nemen en het ziekenhuis schadeloos te stellen. Per slot van rekening zitten de bewoners van Vrankrijk in een miljoenenpand, dat zij in 1991 voor een schijntje cadeau hebben gekregen...