Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, March 27, 2009

Tzvetan Todorov

Door Keesjemaduraatje
Heb je de nieuwe roman van de Frans-Bulgaarse filosoof Tzvetan Todorov nou al gelezen? Nee? Nog niet? Nou dan ben je geen echte intellectueel hoor! Je moet je Frans-Bulgaarse filosofen wel een beetje bijhouden. Want in de kringen waar ik kom, daar hebben ze allemaal het boek "La peur des barbares" al gelezen. Je weet toch wel wat die titel betekent? Nee? Niet?

Bassie_2De angst van de wilde barbaren. en ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen wie of dat er bang is en wie de wilde barbaar is. Wilders natuurlijk! Daarom is het ook zo belangrijk dat je die ontzettend goeie roman nu meteen in de boekwinkel gaat kopen.

Maar wat je ook kan doen, is gewoon effe de column en de recensie van Bas Heijne in de NRC lezen. Veel plezier.

De Column
De Recensie

Citaat: "In een interessant hoofdstuk laat hij zien hoe veel hedendaagse islamcritici voortdurend cultuur en beschaving door elkaar halen; hij trekt de conclusie niet in zoveel woorden, maar je kunt stellen dat veel verlichtingsretoriek met zijn universele aanspraken van de afgelopen jaren, louter diende om de superioriteit van de eigen cultuur te benadrukken; waardoor de boodschap voor mensen uit niet-verlichte culturen een stuk minder aantrekkelijk werd. De boodschap van Todorov luidt dat niemand zijn eigen cultuur hoeft te verlaten wanneer we juist die algemene universele aspiraties over vrijheid, tolerantie en gelijkheid delen. Beschaving staat niet op gespannen voet met cultuur.  "

Deze opvatting zou geldigheid heen als de PvdA en de "Verlichte" Columnisten van de NRC de laatste jaren ook voor die Vrijheid, Tolerantie en Gelijkheid op waren gekomen. Dat is echter helaas niet het geval. De gelijkheid van vrouwen en homosexuelen is stelselmatig opgeofferd aan de krampachtige houding ten opzichte van de multiculturele samenleving.

"In zijn recente boek La peur des barbares maakt de Frans-Bulgaarse essayist Tzvetan Todorov een verhelderend onderscheid: barbaars ben je wanneer je iemand anders zijn menselijkheid ontzegt, wanneer je hem reduceert enkel en alleen tot vertegenwoordiger van bepaalde hatelijke eigenschappen. In een gepolariseerde situatie maken alle partijen zich daar schuldig aan – dat maakt het bijvoorbeeld ook zinloos om als buitenstaander partij te kiezen in het Midden-Oostenconflict. Wie de barbarij van de een veroordeelt, kan zich niet blind tonen voor het barbaarse gedrag van de ander.
Het onverzettelijke humanisme – want humanisme is het – van iemand als Todorov lijkt op het eerste gezicht een krachtig weermiddel tegen het schematische denken waarin individuen geheel en al samenvallen met de cultuur waaruit ze afkomstig zijn of de religie die ze aanhangen. Maar werkt het ook? Surf een uurtje langs de internetfora en behalve dat je een hoop valse logica en verdwaasd schemadenken tegenkomt, valt op met hoeveel gretigheid steeds weer dezelfde clichés gedebiteerd worden, hoe energiek men tekeergaat. Veel debat in Nederland is onzinnig, maar je kunt niet zeggen dat het niet vitaal is. Het schelden is wellustig, het gebrek aan nuance is verzaligd, de eindeloze stapeling van karikaturen en beledigingen en kreten van verontwaardiging en ongeremd vijanddenken – het lijkt op een orgie."

11 comments:

wanda said...

Ben, na alles gelezen te hebben het vooral met de uitspraak van Keesje eens:

"Deze opvatting zou geldigheid hebben als de PvdA en de "Verlichte" Columnisten van de NRC de laatste jaren ook voor die Vrijheid, Tolerantie en Gelijkheid op waren gekomen.
Dat is echter helaas niet het geval."

In de reacties las ik (ook) vnl. niet de kern rakende discussie waarom islamcritici zich ueberhaupt laten horen:
als klokkenluiders.
Slechts eenmaal (de hr de Goede) een verwijzing naar wat als een reeel gevaar gezien wordt:
een ándere cultuur die niét van plan is onze menselijkheid/menszijn te zien, te aanvaarden, zoals wij in ónze Universele Verklaring vastlegden: want in de hunne zijn wij slechts 'ongelovige honden' etc.
Met de bijbehorende 'behandeling' als ze de kans krijgen.

Als wij alleen maar onze wetten zouden toepassen laten we reeds 'onze tanden zien': tot hiertoe en niet verder.
Geen: "ohh... u deed/zei het vanwege uw geloof?! Dan is het OK."
Dát geeft de gewone burger moed, vooral diegenen die al dag in dag uit te lijden hebben op 'micro nivo'.

En met het toepassen/publiceren/uitspreken (door onze leiders vooral) van voorbeelden van 'tegengas', zal de frustratie kunnen afnemen.

Maar teveel andere belangen spelen mee, ben ik bang.
En ik vrees...
Op EU nivo is men ooit accoord gegaan met: 'het accepteren EN zelfs stimuleren en subsidiëren' van een wezensvreemde cultuur.
Een dan.... 'dialogen'... zonder gemeenschappelijke kern (of doel).
Slechts een langs elkaar heenpraten, ontwijken, ontkennen, verwarring zaaien, etc.

Pas toen ik las dat het europarlement niet zonder meer het verbod op godslastering (vanuit de VN!!) wilde accepteren, sprong mijn hart wel op!

anti-ego said...

Ik moest even denken aan doe post van die ( semi/neo ? ) fascist die het had over "linksmens".
Hier op dit blog.

keesjemaduraatje said...

wie zijn hier nu de fascisten? Mensen met steigerpijpen bewerken en daarna de slachtoffers nog bedreigen.

anti-ego said...

Daar ging het hier niet over. Bovendien heb ik daar helemaal niets mee te maken. "Linksmens" lijkt sprekend op "untermench", wie dat niet kan zien is ziende blind of gewoon ook een fascist die het niet wil erkennen. Wel even bij het onderwerp blijven he! Er wordt hier op dit blog fascistoide taal uitgeslagen die mensen verontmenselijkt op dezelfde manier als de nazis over linksen, joden, zigeuners, homos etc spraken.

keesjemaduraatje said...

kijke es naar je eige

anti-ego said...

Beetje inhoudsloze antwoorden geven kan iedereen wel. Waar sla ik fascistische taal uit dan? Ik ben niet diegene die het heeft over untermenchen, pardon, linksmenchen.
Ik moest daaraan denken toek ik deze beidrage van jouw las. Of doen jouw de termen untermensch en links mensch niet aan elkaar denken?

Tarak said...

@anti-ego

"Of doen jouw de termen untermensch en links mensch niet aan elkaar denken?"

Nee, dat is inderdaad pathetische aanstellerij.

Untermensch is gelieerd aan een ideologie die aangaf dat mensen behorend tot een bepaald volk of met een bepaalde eigenschap maar in ieder geval alleen al op basis van een aangeboren eigenschap minderwaardig waren.

Linksmensen zijn minderwaardig op basis van hun ideologie. Maar een ideologie is geen aangeboren eigenschap.

Ik hoop dat we hetzelfde gevoel voor humor hebben, ik vrees echter van niet. :)

keesjemaduraatje said...

@anti-ego: ik heb de term "Linkschmensch" nooit gebruikt. Net zo min als de term "Allochtoon".

Je schrijft: "Er wordt hier op dit blog fascistoide taal uitgeslagen die mensen verontmenselijkt op dezelfde manier als de nazis over linksen, joden, zigeuners, homos etc spraken."

Mijn antwoord: je moet ook weer oppassen met andere mensen fascist te noemen, want er zijn allerlei groepjes mensen die zich dan weer genoodzaakt zien hun knuppel uit het vet te halen en erop los te slaan. Of, wat nog erger is, hun pistool van zolder en een politicus vermoorden. Er zijn in Nederland de laatste 50 jaar meer aanslagen gepleegd uit naam van het antifascisme dan uit naam van het fascisme.

Maar om er inhoudelijk op in te gaan: de term "linkschmensch" komt van de website Hetvrijevolk waar veel libertariers schrijven die inderdaad een hekel aan linkse mensen hebben. Tegen de tijd dat ze de macht krijgen wordt ik ook weer linkschmensch, dat beloof ik.

Ge said...

@Keesjemaduraatje. 'Er zijn in Nederland de laatste 50 jaar meer aanslagen gepleegd uit naam van het antifascisme dan uit naam van het fascisme" en das maar goed ook!

Turan Tankgirl said...

Voor mijn zusjes en mij zijn alle culturen om het even gelijk, zelfs het cannibalisme. Het verschil is slechts een kwestie van smaak.

sjokotof said...

@anti-ego
Mij doet 'mensch' altijd denken aan het jiddische Mensch. Maar ook aan 'mensch, durf te leven!'.

Net zomin als bij duitsige woorden als 'überhaupt' en 'sowieso' krijg ik er WO-II connotaties bij, daar moet je toch echt een verbogen antenne voor hebben om dat er maar meteen bij te slepen.
Over Gutmensch staat wel wat in de Wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/Gutmensch

@TT
Zo is dat. Een onmens is uiteindelijk ook een mens. (En kan in principe best mals zijn.)