Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, June 30, 2009

Geen baan, Geen CV

Door Keesjemaduraatje
Twee weken geleden bezocht ik op de High Tech Campus een workshop van Martijn Aslander, de Sociale Netwerken Goeroe. Hij noemt zich "livehacker", heeft nooit een baan gehad, leeft van zijn sociale netwerk en heeft hele interessante ideeën over de toekomstige economie. Alles begint met geven. Daarna komt het krijgen vanzelf. Een andere stelregel van Martijn is, dat het in de toekomst om "Toegang" gaat en niet om "Geld". "Focus op waarde en niet op winst", is ook een hele goede.

Martijnaslander Een voorbeeldje: je kan heel hard gaan werken om geld te verdienen en dan een concertkaartje voor de Stones te kopen. Je kan ook een sociaal netwerk aanspreken, zeggen wat je graag wil en dan een "backstage" uitnodiging voor de Stones krijgen.

Als Martijn een project doet, zoekt hij via zijn sociale netwerken, zoals Linkedin, Twitter en Facebook, mensen die het leuk vinden om mee te werken. Dan krijgt hij alleen mensen die het echt leuk vinden. Dan lukt het project ook beter. Hij beschuldigd de grote bedrijven ervan, steeds de mensen naar ene project te sturen, die net vrij zijn.Dan krijgt de klant niet de beste mensen.

"Mensen vinden het leuk om te helpen." Daarom kan je rustig via allerlei netwerken, mensen vragen om even te helpen en mensen doen dat vaak graag en gratis. Als het maar om iets gaat dat ze goed kunnen en graag doen.

Het is heel erg makkelijk om allerlei tegenwerpingen te verzinnen tegen de filosofie van Martijn, maar het is ook leuk om er over na te denken en te kijken hoe je het kan topassen in je leven.

Bekijk hieronder ook het interview met Martijn:

Kijk hier naar het interview met Martijn Aslander op Het Gesprek:

No comments: